![]() |
|
|
|
Tweet |
|
|
![]() |
|
Szikrázó-tűző napsütésben, zsongó-csivitelő madárcsicsergésben kezdődött december 25-én délben a katolikus templom kertjében az ételosztás. Karácsonyi csoda vagy klímaváltozás?
Egyáltalán nem mindegy – de akár így, akár úgy, a baráti, forró hangulat arra csábít, hogy idillinek, romantikusnak lássuk. Pedig ha a kondér túloldaláról nézzük a világot, látnunk kell az élet keményebbik, szomorúbb, fázósabb, éhesebb oldalát is. Most azonban nem szikár szociográfiáról lesz szó.
Sarankó László és barátai épp 12 esztendeje töltik főzéssel a Karácsonyt. December 25-én és 26-án így száz-száz adag forró, főtt étel kerül mindazok elé, akik elfogadják a mosolyogva beszélgető Barotai Endre atya, a szó szoros értelmében is lelkes gyülekezet és a nagyszívű szakácscsapat meghívását. A gyülekezeti terem terített asztalánál is jól eshet a gőzölgő babgulyás, de az ételhordókba ugyanolyan szívesen kimerik annak, aki inkább otthon tálalná vagy hozzátartózóinak, mozgásképteleneknek is vinne belőle. December 26-án az Erdélyi Kör segítségével székely káposzta fő majd (máskor palócleves, túrós csusza, csülkös bab szerepelt az „étlapon”).
A szabadtűzi bográcsozás reggel 7-kor szokott kezdődni, de az előkészületek valójában hetek óta tartanak. Az adományokat felhasználják, kiosztják, máskor hatalmas mennyiségű tüzifát is sikerült beszerezni, kiosztani a kemény télben. 12 esztendővel ezelőtt még egy 60 literes üst szolgálta ki a betérőket, amikor tucatnyian, ha elfogadták a hívó szót. Hamar híre kelt aztán az igazi jótékonyságnak. Azóta 100 literes kondérban rotyog az értékes étel. És az utolsó cseppig el is fogy a karácsonyi melegség. Vagyis dehogy fogy az el! Csupán az étel. Az életkedv viszont gyarapszik.
A Sarankó-féle recept nem bonyolult, valójában mégis nehéz. Aki azonban bekukkant ilyenkor a templomkertbe, a gyülekezeti terembe, elnézve a vidám társaságot, tényleg azt hiheti: jónak lenni, könnyű. Nem az. Nem könnyű, „csak” jó. Jónak lenni jó. Lennének bár egyre többen a kondér fakanál felőli oldalán, hogy egyre kevesebben legyenek az ételosztás „túloldalán”!
Képünkön: Sarankó László (szakácsfövegben) és Sarankó Gergely (a kondérnál)
Kapcsolódó cikkeink: 400 adag csülkös bab Karácsonyra
|
|
|
|