MAGLÓDI HÍRHATÁR - Rendőrnek születtem

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2020.07.11.
 Szombat
Ma Nóra, Lili napja van.
Holnap Izabella napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 12. 10. 17:25     


Rendőrnek születtem
Körmöndi Bernadett rendőrhadnagy vezeti november közepe óta a Maglódi Rendőrőrsöt. Lapunk interjút kért az új parancsnoktól.

– Én rendőrnek születtem – mondja bemutatkozásul Körmöndi Bernadett hadnagy, a Maglódi Rendőrőrs 2012. november 16-ától kinevezett parancsnoka. – Van persze a rendőrségen is hivatalszervezet, adminisztráció, de én elsősorban mégis rendőr vagyok.

Kihúzza magát, és valóban, az egyenruhát mintha csak ráöntötték volna. A parancsnok életrajzi adatait a képviselő-testület előtti bemutatkozásáról szóló cikkünkben olvashatják. Tervei vezérfonalának azt nevezte akkor is, hogy összetartsa és megőrizze a fiatal rendőrőrs jelenlegi állományát. Lapunk elsősorban a munkakezdetről érdeklődött nyitó beszélgetésünkben.

 

Maglódi Hírhatár: Miért húzódott ilyen sokáig a kinevezése?

 

Körmöndi Bernadett: 2012 tavaszán Deli László őrnagy úr jelezte, hogy nem kívánja tovább ellátni a Maglódi Rendőrőrs őrsparancsnoki feladatai, és beadta áthelyezési kérelmét. Ezt követően én önként jelentkeztem Szmodics Róbert alezredes, kapitányságvezető úrnál, hogy szeretném a őrsparancsok feladatait ellátni. Neki azonban, ahogy a képviselő-testület előtt is elmondta, előbb meg kellett ismerkednie a teljes maglódi állománnyal. Kapitányságvezető úrtól végül megkaptam a bizalmat, így kezdhettem meg munkámat a rendőrőrsön november 16-án.

 

MHH: Miért vállalja el önként a monori hivatalvezető egy kisváros őrsparancsnoki tisztét?

 

KB: A kérdésre kicsit más megvilágításban adnék választ. Nem az a kulcskérdés ugyanis, hogy a hivatalvezető miért vállal el egy őrsparancsoki pozíciót „önként”. Én elsősorban rendőr vagyok: 16 éve dolgozom ezen a pályán, ebből 14 esztendőt közterületi szolgálatban töltöttem. A hivatalvezetői beosztás a rendőrség háttérszervének irányítását fedi le, ami természetesen ugyanolyan fontos, mint bármely más szakterület, mivel szerves része a rendőrség működésének. Azért vállaltam el mégis az őrsparancsnoki beosztást, mert a vezetői feladatok ellátása a szakmai ismereteim további és folyamatos bővítését teszi lehetővé más szakterületen.

Ami az „önként” jelentkezést illeti, nem példa nélküli eset: alapvetően a beosztásokat meg kell pályázni, és a pályázók közül választják ki azt a személyt, aki betöltheti az adott funkciót. Az önkéntesség a beosztásra történő pályázat, melynek nem feltétele az írásbeliség. A Monori Rendőrkapitányság vezetőjének alapvető célja, hogy a vezetőket saját állományból választja ki, így került sor az én „önkéntes” jelentkezésemre.

 

MHH: Mi a különbség egy női rendőri vezető és egy férfi között?

 

KB: Véleményem szerint semmi.

 

MHH:  Mivel fogadták az új beosztottai Maglódon? Mik voltak az első teendői?

 

KB: Kinevezésemmel az elsődleges feladat a Maglódi Rendőrőrsön az állomány összetételének, felkészültségének, valamint a rendelkezésre álló technikai eszközök állapotának felmérése, illetve e felmérés tükrében a szükséges intézkedések megtétele. A rendőrőrs illetékességi területéhez tartozó önkormányzatokkal, polgárőrségekkel, civil szervezetekkel kölcsönösen jól működő kapcsolatot kívánok kiépíteni. A lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények megelőzését, felderítésük érdekében folytatott akciókat, fokozott ellenőrzések fenntartását, valamint megerősítését kell elérnem. Az ünnepekkel kapcsolatos rendőri feladatatok végrehajtása is fontos feladatom.

 

MHH:  Mit csinál mindenképpen másként, és mit kíván feltétlenül megőrizni az „örökségéből”?

 

KB: Arra a kérdésre, hogy mit teszek „mindenképpen” másként, nem tudom a választ, mivel a rendőrőrs eddigi parancsnokai által végzett vezetői tevékenységre nem nyílt rálátásom. Amit feltétlenül szeretnék megőrizni, az a rendőrőrs személyi állománya. Célom, hogy a munkatársak a rendőrőrs kötelékében maradjanak, és itt szolgálják a lehető legmagasabb szinten a közrendet, a közbiztonságot. December 19-én egyébként közbiztonsági fórumot fogunk tartani a MagHázban, ahol személyesen is megismerkedhetünk a maglódiakkal.

 

MHH:  Milyen előnyei és hátrányai vannak, ha egy őrsparancsnok nem az adott településen él?

 

KB: Mint ahogyan az „önként” jelentkezésre is más megvilágításban adtam választ, erre a kérdésre szintén ilyen formában válaszolnék. Számomra sem Maglód, sem Ecser nem ismeretlen. Az ezredforduló környékén több éven keresztül közös járőrszolgálatot láttam el a maglódi járőrökkel, és így megismertem a területet, valamint laktam is Maglódon közel 3 évig. Most Gyömrőn élek, ha jól számolom, kb. 2 kilométerre a Maglódi Rendőrőrstől. Mondhatnám: majdnem a rendőrőrs illetékességi területén. Számomra előny, hogy ismerem a területet, de önmagában nem tartom sem hátránynak sem előnynek azt a tényt, hogy az őrsparancsnok az adott településen él-e vagy sem.

 

MHH:  Milyen tervei vannak a szép korúakkal, és nem kellene-e még inkább előtérbe helyezni a gyerekeket?

 

KB: A rendőrség számára az egyik legfontosabb feladat a leginkább veszélyeztetett társadalmi réteg érdekében történő intézkedések megtétele. Itt a szépkorúakra és a gyermekekre gondolok természetesen. Az idősek védelme érdekében folyamatosan fokozott ellenőrzést kell végrehajtani, valamint szórólap, illetve propagandaanyag készült, amely figyelemfelhívást tartalmaz az számukra. A Monori Rendőrkapitányság kidolgozott egy olyan ismeretterjesztő anyagot, amely a szép korúak biztonságának növelését szolgálja. Akács Zsolt alezredes kollégám e kérdéskörben már tartott előadást a maglódi Szabadidő Klubban 2012. december 5-én. Sőt, mivel a klub vezetője szeretne a SZEM programhoz csatlakozni, én ezt örömmel fogadtam, és mint őrsparancsnok minden támogatást megadok ehhez.

A gyermekek érdekében több éve sikeresen működik az Iskola Rendőre program, melyben a Maglódi Rendőrőrs tevékenyen részt vesz. A programot az igényekhez képest folyamatosan változtatjuk, fejlesztjük. Az Iskola Rendőre programhoz kapcsolódik a Szuperbringa, valamint a kerékpáros vezetői engedély megszerzése gyerekek részére. Az időskorúakra és a gyermekekre tehát kiemelt figyelmet fordítunk a jövőben is.

 

MHH:  Milyen bűncselekmények, bűnügyi szempontból fontos események történtek Maglódon novemberben?

 

KB: A 2011 novemberében történt bűncselekmények statisztikai összehasonlítása során megállapítható, hogy csökkent a bűncselekmények száma. A lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló lopások, betöréses lopások száma is kevesebb. A bűncselekmény számának csökkenésében fontos szerepet játszik, hogy a Monori Rendőrkapitányság a Maglódi Rendőrőrssel szoros együttműködésben folyamatosan fokozott ellenőrzéseket, akciókat hajtott végre. Rendszeres az úgynevezett Bűnügyi portya szolgálat a bűncselekmények megelőzése, megakadályozása érdekében. A bevezetett intézkedések eredményeként illetékességi területünkön vagyon elleni bűncselekményt elkövető személyt fogtunk el, ami nagymértékben hozzájárult az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetésének visszaszorításához, illetve megakadályozásához. Míg 2011 novemberében 29 vagyon elleni bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására, addig a múlt hónapban 15 ilyen eset történt. Ki szeretném emelni, hogy novemberen Maglódon betöréses lopás nem volt.

 

Cikkeink e témában:

Össze- és megtartani. Bemutatkozott az új őrsparancsnok

Új „iskolarendőr”

Távozik az őrsparancsnok


További hírek

  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Müller Cecília stoppolná a Covid-szűréseket
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Túlzás...?; Lekerülnek a polcokról a Johnson & Johnson bőrfehérítő termékei
2020. 06. 23. 17:31 hirhatar.hu
  Milliárdos lett az Orbán irodáját felújító vállalkozó – azóta zsinórban nyer a budai várban
2020. 06. 23. 17:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport