. Ma Márk napja van.
Új „iskolarendőr”
2012-10-17 15:52:57
Új „iskolarendőr”

Új „iskolarendőr”

A Monori Rendőrkapitányság hozzájárult, hogy beszélgetést készítsünk és közöljünk Keller Péter rendőr főtörzsőrmesterrel, aki a közelmúltban vette át „az iskola rendőre” program maglódi feladatait. Kíváncsiak voltunk, hogyan valósul meg a program, és vajon mit üzennek a gyerekek a rendőröknek?

 

Maglódi Hírhatár: Milyen személyes és szakmai indíttatásból vállalta „az iskola rendőre” feladatkört?

 

Keller Péter: Volt parancsnokom, Deli László őrnagy úr kért fel a feladatkör végrehajtására, mivel korábban már foglalkoztam gyerekekkel rendőri munkám során, amikor is DADA-rendőrként bűnmegelőzési témakörű előadásokat tartottam iskolákban.

 

MHH: Vannak arról információi, hogy Ön előtt, korábban hogyan működött ez a program?

 

KP: Korábban nem voltam még „iskolarendőr”, de mint minden rendőrnek, nekem is tudomásom volt a programról, annak céljairól, kivitelezéséről.

 

MHH: Mit gondol, Maglódon pozitív-e a gyermekek rendőrképe? Hogyan lehet ezen rövid vagy közép távon még javítani?


KP: Minden bizonnyal jó, hiszen „az iskola rendőre” programnak is ez az egyik sarkalatos célja. A gyermekeket meg kell ismertetni a rájuk leselkedő veszélyekkel, és a közlekedésben való részvételüket elő kell segíteni az oktatásban: az iskolában tanárokon keresztül vagy rendőri közreműködéssel, mint például ez „az iskola rendőre” program vagy a Nemzeti Közlekedési Hatóság segítségével, amely a „szuperbringa” programot szervezi.


MHH: Mikor és hogyan zajlik ez a „szuperbringa program”?


KP: Az ORFK utasításának megfelelően a Nemzeti Közlekedési Hatóság dolgozóival közösen kell végrehajtani a 2012/13-as tanév végéig. Az iskolával és az NKH-val történő időpont-egyeztetés után megjelenünk a tanintézményekben – ahol előzőleg a szülőket kiértesítik azzal kapcsolatban, hogy gyermekük kerékpárját átvizsgálják –, és az iskolában található kerékpárokat átvizsgáljuk. A vizsgálat eredményéről írásban értesítjük a szülőket, és felhívjuk a figyelmüket az esetleges hiányosságok pótlására, a műszakilag hibátlan kerékpárokat pedig a „Szuperbringa” matricával látjuk el, melyet a vázra ragasztunk fel.


MHH: Hol és hogyan szerezhetnek a gyerekek kerékpáros igazolványt?


KP: Az iskolában lennie kell egy pedagógusnak vagy szakreferensnek, aki az 5–8. osztályban elvégzi a gyerekek felkészítését, és ebben nyújtok én segítséget. Az elméleti és a gyakorlati felkészítés után a gyerekek vizsgát tesznek. A vizsgán 80 százaléknál jobb eredményt elérők kaphatnak kerékpáros igazolványt.


MHH: Ez az igazolvány azonban nem úgy funkcionál, mint a jogosítvány, hanem elvi-eszmei értéke van, és a gyermekek közlekedési ismereteinek elmélyítését szolgálja?


KP: Valóban. A jogszabály ilyet nem is ír elő: a kerékpárhoz nem kell vezetői engedély, de ettől függetlenül a kerékpárosok részéről is feltételez bizonyos fokú közlekedési ismereteket.


MHH: A Monori Rendőrkapitányságtól kapott sajtóközlemény szerint „üzenőláda” kihelyezése is szükséges. Miket üzennek a maglódi kisdiákok Önöknek?


KP: Az eddigi ellenőrzéseim során még nem kaptam kérdést.


MHH: Van ilyen láda a felső és az alsó tagozaton is?


KP: Mind a kettőben ki van helyezve.


MHH: Egyetlen gyermek sem írt bele semmit?!

 

KP: Nem. Én legalábbis nem találkoztam vele.


MHH: A közlemény szerint feladatuk még az „oktatási intézmény közvetlen környezetének forgalomszervezési és forgalomtechnikai bejárása”. Maglódon a város más részein teljesen szokatlan dugókat látni reggelente a nyaralói iskolánál. Ezen lehet (vagy kell) változtatni?


KP: Ezt már mi is jeleztük több alkalommal. Az önkormányzat az út kezelője, és a táblák kihelyezésével ők foglalkoznak, ezért lehetőségükhöz mérten meg is változtatták a forgalom irányát.


MHH: Tudomásom szerint Ön részt vesz a DADA-programban is, amely 15 évvel idősebb az iskolarendőri programnál. Ez a drog-alkohol-dohányzás-AIDS szavak kezdőbetűjéből alkotott mozaikszó egy összetettebb megelőző program neve. Mióta dolgozik ebben, és ennek az eredményeit hogyan, min lehet mérni Maglódon?


KP: Valóban van a DADA-program oktatáshoz szükséges rendőri végzettségem, de 3-4 éve nem veszek részt benne.


MHH: Maglódon nem is működik a DADA-program?

 

KP: A program a Monori Rendőrkapitányság minden iskolájában jelen van, az iskola felkérésére, illetve saját kezdeményezés alapján járják a kollégák a tanintézményeket.

 

Utoljára frissítve: 2012-10-17 15:53:33

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>