. Ma Márk napja van.
Távozik az őrsparancsnok
2012-09-07 03:34:53
Távozik az őrsparancsnok

Távozik az őrsparancsnok

A szabadságáról éppen visszatérő Deli László őrnagyot, a Maglódi Rendőrőrs vezetőjét az augusztusi bűnügyi és rendészeti mérlegről kérdezte meg a Maglódi Hírhatár. A parancsnokot a kikapcsolódási esélyekről, végül áthelyezéséről is kifaggatta lapunk.

 

Városunkban a nyár utolsó harmadában 9 vagyon elleni bűncselekmény történt: 3 betörés, 2 besurranás és 4 lopás (utóbbiak között egy villanyórát is eltulajdonítottak). Egy csavarhúzóval súlyos testi sértés kísérlete valósult meg. A közlekedési baleseti krónika szerint egy kerékpáros, könnyebb sérülést okozva, elsodort egy gyalogost. Maglódi szempontból szerencsés kimenetel volt az augusztus 11-ei ecseri műanyag-feldolgozó raktárában keletkezett tűznek: itt nem kellett senkit kitelepíteni.

A helyi rendőrség különösen a házalókkal szembeni óvatosságra int a nyári tapasztalatok alapján. Előfordul ugyanis, hogy a bűnözők tollfelvásárlónak, csatornásnak, az ELMŰ munkatársának adva ki magukat, jutnak be a kiszemelt áldozatok lakásába. Esetleg „krumplit hoztak az önkormányzattól”. Bent pedig a „visszajáró” pénzt kérve kifigyelik a házi kasszát. Az óvatlan, többnyire idős emberek figyelmét elterelve, végül kifosztják őket. Így vittek el legutóbb 750 ezer forintot…

 

Maglódi Hírhatár: Ki tud-e nyáron kapcsolódni egy rendőrtiszt? Lehet-e valójában szabadságon a Maglódi Rendőrőrs parancsnoka?

 

Deli László: Mint mindenkinek, nekem is jogszabály írja elő, mennyi szabadságom van. El is mentem: egész augusztusban szabadságon voltam. Természetesen ez a kikapcsolódás nem teljes. Az ember nem teheti meg, hogy egy hónapra kikapcsolja a telefonját, nem látogatja meg az őrsöt, nem nézi meg, minden rendben megy-e, a kollégáknak van-e olyan panaszuk, gondjuk, amire azonnal kell reagálni. A szabadságom alatt Győri Zoltán rendőrhadnagy látta el a helyettesítésemet, de természetesen szinte napi szinten tartottuk a telefonkapcsolatot egymással. Akinek fontos a munkája, a szabadsága alatt sem hagyhat ott csapot-papot.

 

MHH: Ez a hivatali része a kérdésnek, de engem inkább az a pszichológiai mozzanat foglalkoztat: egy rendőrtiszt ki tud-e kapcsolódni? Tud-e úgy pihenni, hogy nem rendőrszemmel nézi a világot?

 

DL: Próbálkozom. Az ember azonban, ha rendőr, sosem tud, nem is lehet, átkapcsolni, például bizonyos helyzetekben eleve intézkedési kötelezettségünk van. Így tehát a „hivatalos” oldal nagyon nehezen választható szét a „magánemberitől”.

 

MHH: Nem nagy teher ez?

 

DL: Mivel elég régóta vagyok már rendőr, ezért nem teherként élem meg.

 

MHH: Mióta is teljesít szolgálatot? Illetve Maglódon mióta parancsnok?

 

DL: 11 éve már, hogy dolgozom, és 2009-ben kerültem ide.

 

MHH: Maglód különbözik-e a hasonló nagyságú településektől, illetve az agglomeráció más településeitől?

 

DL: Bűnügyi szempontból a főváros közelsége teher. Maglód szorosan kötődik Budapesthez, hiszen már majdnem összeér Ecserrel, Ecser pedig a XVII. kerülettel. Ebből következik, hogy az utazó bűnözők bejárnak ide, őket viszont nehezebb felderíteni. Maglód azonban bűnügyi szempontból nem különösebben fertőzött település, noha a nyári időszakban megszaporodnak a besurranások, hiszen ilyenkor nem kell annyit a zárakkal bíbelődni. Az emberek éjszakára gyakran nyitva hagyják az ablakokat, ajtókat, a nagy meleg miatt óvatlanabbak.

 

MHH: A nyár nem nyugodtabb bűnügyi nézőpontból, mint a többi évszak?

 

DL: Szinte minden évszaknak megvannak a maga szezonális bűncselekményei. Télen inkább a betörések és az áruházi trükkös lopások a jellemzőbbek, nyáron viszont az említett besurranások szaporodnak meg. Illetve a kerékpárlopások, hiszen az emberek gyakrabban járnak biciklivel, de nem mindig zárják le azokat, néha pedig a zárakat is átvágják az elkövetők. Ezek a cselekmények jellemzők Maglódon is.

 

MHH: Egy-egy településnek sokféle arca lehet. Rendőrparancsnokként Ön jól érzi magát itt?

 

DL: Érdekes és lényegbe vágó kérdés ez most, mert szeptember 15-ei hatállyal éppen áthelyezés alatt állok.

 

MHH: Jutalomból vagy büntetésből?!

 

DL: Egyik sem, magam kértem az áthelyezésemet.

 

MHH: Tehát nem érezte jól magát itt?

 

DL: Nem ez volt az oka a kérelmemnek. A magán- és a szakmai életembe olyan változások következtek be, amelyek miatt célszerű volt az áthelyezés kezdeményezése a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának Szervezett Bűnözés Elleni Alosztályára. Bűnügyi területen szeretnék a továbbiakban dolgozni.

 

MHH: Megtalálták már az utódját?

 

DL: Tudomásom szerint a Monori Rendőrkapitányságon keresik a lehető legjobb jelöltet.

 

A Maglódi Rendőrőrs 2011. évi tevékenységéről szóló értékelő jelentés itt olvasható.

Utoljára frissítve: 2012-09-14 18:00:10

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>