. Ma Béla napja van.
Össze- és megtartani
2012-12-02 01:52:15
Össze- és megtartani

Össze- és megtartani

A közbiztonság önkormányzati ügyei sajátos keretet adtak a maglódi képviselő-testület november 29-i ülésének. „Sokat vártunk erre a pillanatra” – kommentálta utóbb Tabányi Pál polgármester Körmöndi Bernadett hadnagy, a rendőrőrs új parancsnokának napirend előtti bemutatkozását.

 

Deli László őrnagy áthelyezési kérelmének szeptember közepi teljesítése után két hónapig helyettesítéssel töltötte be az üresen maradó posztot a Monori Rendőrkapitányságot vezető Szmodics Róbert alezredes. Az új, november 16-ai hatállyal kinevezett őrsparancsnokot elkísérve, a testület előtt azzal érvelt a kapitányságvezető, hogy meg kellett ismernie az őrs állományát, illetve a szóba jöhető jelölteket. Alaposan megismerhette őket, hiszen az áthelyezési kérelmet jóval szeptember előtt nyújtotta be az előző parancsnok, illetve a hadnagynő bemutatkozásában elmondta, hogy önként jelentkezett a feladatra, már a lehetőség megnyiltakor.

 

A rövid és határozott bemutatkozás jó benyomást tett a képviselő-testületre, amely egyébként már az előző testületi (zárt)ülésen egyhangúan bizalmat szavazott a kinevezéshez. A 34 éves Körmöndi Bernadett ugyan Békés megyében született, de jól ismeri a térséget, hiszen az elmúlt több mint 15 esztendőben sok közös szolgálatot adott Ecseren is, Maglódon is. 14 éven át egyébként Gyömrőn élt, sőt pár esztendeig Maglódon is. 2010-ben végezte el a rendőrtiszti főiskolát, és most a monori kapitányság hivatalvezetői tisztségét cserélte fel az őrsparancsnokira.

 

Legfőbb feladatának azt tekinti, hogy a jól ismert, de mára kiüresedett rendőrségi fogalmakat, célokat újra megtöltse tartalommal. Sajnálatosan kevés a maglódi állományban az idősebb, tapasztalt rendőr, ezért össze- és megtartani szeretné a fiatal kollégákat. A polgárőrséggel és más civil szervezetekkel is szoros, jó kapcsolatokra törekszik, de ezt a munkát történetesen Ecseren kezdte el.

A képviselő-testület nevében Tabányi Pál polgármester azt a reményét fejezte ki, hogy megtörik végre az a tendencia, amely az elmúlt 10 évben „óriási fluktuációt” okozott az őrsparancsnokság vezetői tisztségében. Noha Maglód az agglomeráció kevésbé fertőzött része, de az autópálya elhozta nekünk a tranzitbűnözést is, így feladat lesz bőven.

 

Falusi-Tóthné Koller Ilona képviselő asszonynak a létszámgondokat feszegető kérdésére Szmodics Róbert alezredes elmondta, hogy bár a Belügyminisztérium standardizálása nyomán séma alapján kell felépíteni a rendőrkapitányságokat, így egyes helyeken akár több tíz főt is el kellett küldeni, de a monori térségben megtartották a státusok számát. Pest megyében egyébként a rendőrök akár 1 év alatt akkora tapasztalatra tesznek szert, mint máshol csak 3-4 esztendő után, de mert a kapitányság az alezredes szerint már mindent megtett, ami lehetséges volt, az elvándorlást önkormányzati eszközökkel is érdemes gátolni, például szolgálati lakások felkínálásával.

 

Megtudtuk továbbá, hogy a célzott közlekedésrendészeti és rendészeti intézkedések nyomán a kapitányság illetékességi területén 15 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma az előző évhez képest. Sőt 77 sajtóközleményt is kiadtak. Új kezdeményezéssel a szép korúak felvilágosítására kívánnak figyelmet fordítani, hogy „egészséges bizalmatlanságot” ültessenek el abban a generációban, amely még bizalmi alapon éli életét…

 

Ami pedig a keret másik felét illeti: nemcsak közbiztonsági kérdésekkel kezdődött, de azzal is ért véget a testületi ülés nyilvános része. Az Ady Endre utcai, már nem használt óvodaépület vezetői irodáját a Biztonságos Maglódért nevű civil kezdeményezés használhatja a jövőben. A bejegyzéshez ugyanis székhelyre van szükség, a járőrözés pedig technikai eszközök elhelyezését igényli, illetve egy pihenőhely is hatékonyabbá teszi a munkát. A képviselők egyúttal arról is döntöttek, hogy a következő testületi ülésen megvizsgálják a polgárőrség tevékenységét, hiszen nem praktikus két hasonló szervezetet egymástól függetlenül támogatni ugyanazon célok érdekében.

 

Ha két „új seprű” is van, vajon mikorra látszik meg, hogy valóban jól söpörnek?

Utoljára frissítve: 2012-12-02 01:53:52

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Gizella Mária
a helyi Szabadidő klub soronkövetkező klubnapját megtiszteli jelenlétével Körmöndi Bernadett megbízott őrsparancsnok, köszönjük,hogy elfogadta meghívásunkat. Novemberi vendégünk a Polgárok a Biztonságos Maglódért szerveződés Tagjai voltak. Kapcsolatunk gyümölcsözőnek és mindkét fél részére hasznosnak ígérkezik. 2012-12-01 11:02:27 (e hozzászólás a "Kinevezték a maglódi rendőrörs vezetőjét" c.cikknél jelent meg,először Főhadnagy asszony az általam kb. 10 éve kezdeményezett Szomszédok Egymásért (röviden SZEM) mozgalom elindításával teljesen egyetért, -régebben már tervbe vette a mozgalom elindítását- megvalósításának érdekében a helyi Polgárokra,(idősekre,fiatalokra) a Biztonságos Maglódért csapatára, és minden "együttműködésre hajlamos" civilszervezetre minden bizonnyal számítani fog.
2012-12-02 09:33:26
Gizella Mária
december 5.-én Szabadidő klubunkat megtisztelte jelenlétével Akács Zsolt nyugalmazott r.alezredes,( az őrsparancsnok Asszony hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni) igen sok -e korosztályt- érdeklő/érintő kérdésben egyetértettünk, közös terveink már körvonalazódnak, Vendégünk meglepődve tapasztalta mennyire naprakész a csapatunk! Köszönet a jelenlétért, visszavárjuk a januári klubnapunkra. Mária önkéntes segítő.
2012-12-06 10:37:16

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>