MAGLÓDI HÍRHATÁR - Tesszük a dolgunkat

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2019.07.16.
 Kedd
Ma Valter napja van.
Holnap Endre, Elek napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 01. 18:08     


Tesszük a dolgunkat
Javult Maglódon a bűnügyi statisztika – Körmöndi Bernadett őrsparancsnok „3/4- évértékelése”.

A Maglódi Rendőrőrs parancsnokát, Körmöndi Bernadettet az elmúlt 9 hónap rendőrségi összefoglalójára kérte lapunk. Javult a statisztika, ami azonban a jó munka mellett külső tényezőkön is múlt.


Maglódi Hírhatár: Szeptember 25-én közbiztonsági fórumot tartott a Maglódi Művelődés Házában. Összefoglalná, kérem, a fórum eseményeit?

 

Körmöndi Bernadett: A közbiztonsági fórumon kb. tizenöten vettek részt. Rendhagyó módon zajlott, mert jobban szeretem a kötetlenebb formát, amikor inkább társalgunk, beszélgetünk, semmint csak tájékoztatunk a pulpitusról. Ismertettem a résztvevőkkel a januártól szeptemberig tartó időszak helyi rendőrségi statisztikai adatait. Az elmúlt majdnem egy év távlatából pedig visszajelzéseket, észrevételeket kértem. Szerencsére alapvetően pozitívak voltak a megnyilvánulások: látják a rendőrautóinkat, látják az utcai jelenlétünket. Szóba kerültek a közlekedési jelzőtáblák is, Németh Mihály evangélikus lelkész ismét felvetette a templom előtti, Sugár úti kereszteződés problémáját, így megígértem, hogy a Közútkezelőnél elindítom a megfelelő eljárást, a szignalizációt. Arra is kaptam ötletet, hogy kiket volna még érdemes a biztonsági fórum körébe meghívni, nevezetesen a közterület-felügyelőket javasolták. Az egyik civil szervezet képviselője pedig arról beszélt, hogy milyen problémákat okoz (különösen a fiatalok körében), hogy immár szinte sehol sem lehet dohányozni, ezért például a nyaralói állomásnál verődnek össze füstölni. Összességében tehát nagyon hasznos információcsere zajlott le tegnap.

 

MH: Miért nem teljesen nyilvános a biztonsági fórum?

 

KB: A meghívottak köre a megyei rendőr-főkapitányság ajánlása alapján, de a helyi sajátosságok figyelembevételével alakult ki. Ez azonban nem lakossági fórum. Azt általában az önkormányzat szokta rendezni, és ott a rendőrség is egy a meghívottak között. Az nyilvános. Igény esetén természetesen mi is tarthatunk ilyet, a közbiztonsági fórum célja viszont inkább az, hogy a helyi intézmények és társszervek, az iskola, óvodák, áruházak, civil szervezetek stb. vezetőit hívjuk össze és tájékoztassuk, illetve kérjünk tőlük véleményt.

 

MH: Eredetileg a nyár rendőrségi összefoglalóját terveztem volna kérni beszélgetésünk fő témájául, de akkor kapcsolódjunk mi is a közbiztonsági fórum tematikájához, és nézzük meg az elmúlt 9 hónap történéseit!

 

KB: Elöljáróban el kell mondanom, hogy a július 1-jétől hatályos új Büntető törvénykönyv miatt a hivatalos statisztika még nem működik, hiszen teljesen át kell hozzá állítani a rendszert (az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikát, az ENYÜBS-t). Az adatokat tehát egyelőre a saját nyilvántartásunkból (a Robotzsaru Neóból) szolgáltatjuk, ami pontos ugyan, de formálisan nem hivatalos. Továbbá azt is meg kell jegyeznem, hogy az adatokat befolyásolja némiképpen, hogy változott a bűncselekmények és szabálysértések közötti értékhatár.

 

MH: Vagyis csökken a bűncselekmények száma pusztán azáltal, hogy az értékhatár növekedésével egy korábbi bűncselekmény most szabálysértés?

 

KB: A javuló statisztika annak ellenére nem csak a mi érdemünk, hogy természetesen az is számít, ha komoly erőkkel kint vagyunk az utcán, és lelkiismeretesen tesszük a dolgunkat. Az elmúlt 9 hónapban Maglódon például a közrend elleni bűncselekmények száma a tavalyi 57 esethez képest idén 21 volt – ebben egyáltalán nem játszott szerepet az értékhatár változása. A vagyon elleni bűncselekmények száma viszont 2012 első 9 hónapjában 194, 2013-ban 148, itt már befolyásolhatta a számokat az említett változás. Ezen belül a gépkocsilopásokat és a lakásbetöréseket érdemes kiemelni. Az utóbbiból tavaly 14-et jegyzett a statisztika, idén 13-at, viszont a darabszámon belül az ideiek súlya nem érte el a tavalyiakét, magyarán jelentősen csökkent a károkozás. Tavaly Maglódon egy gépkocsifeltörést regisztráltunk, idén pedig hármat. Éppen tegnap emelkedett meg ez a szám a Lövéte utcai két feltöréssel.

 

MH: Be is indult rögvest a riadólánc a közösségi oldalon, hogy vigyázzanak az emberek a Lövéte utcában az éjszakai sorozatos feltörések miatt.

 

KB: Valójában ez egyszer fordult elő, bár két autót törtek fel. A közösségi oldalon nem mindig hitelesek az információk, és gyakori a tények elferdítése.

 

MH: Ez annyiban természetes, amennyiben az elektronikus felület a pletyka szerepét is átvette.

 

KB: Én sem kárhoztatok egy médiumot, de az tény, hogy gyakran elferdítik a tájékoztatást ezen a „fórumon”.

 

MH: Ha azonban egy utcában két autót is feltörnek, az utalhat a környékbeliek szemében valamiféle tendenciára, amire szerintük fel kell hívni a figyelmet.

 

KB: Mostanában az autófeltörés egyáltalán nem volt jellemző Maglódon, és az adott esetben sem pusztán ez történt, mert szerszámokat vittek el egy melléképületből. Ahogy az elkövetők azonban végigmentek az utcán, feltűnt nekik, mi mindent felejtettek az egyik autóban… – Folytatva a statisztikát: gépkocsilopás tavaly is, idén is 2 volt. Az összbűncselekményszám pedig Maglódon 2012 első 9 hónapjában 296 volt, idén 217.

Természetesen még nincs vége az évnek, a Karácsony közeledtével pedig meg szoktak emelkedni a vagyon elleni bűncselekmények, ezért mindenkit arra szeretnék kérni, vigyázzanak az értékeikre! Zárják be az autójukat, ne hagyjanak benne értéket, és a házukat is körültekintően zárják be, amikor nyugovóra térnek, azaz tőlük telhetően tegyenek meg mindent a saját biztonságuk érdekében!

 

 

Az első fotót dr. Móczár István készítette a 2013 szeptember 15-ei szüreti felvonuláson. Köszönet érte.

Második fotónkon az őrsparancsnokot Szmodics Róbert alezredes, a Monori Rendőrkapitányság parancsnoka mutatja be a maglódi képviselő-testületnek a 2012. november 29-ei ülésen.

Harmadik fotónk a 2013 áprilisi, óvodák számára szervezett maglódi rendőrségi nyílt napon készült.


További hírek

  Sokan tanulhatnak emberséget frissen világbajnokságot nyert úszónktól
2019. 07. 13. 17:44 hirhatar.hu
  Halló-halló, itt Észak-Korea: a vezér virslit eszik
2019. 07. 13. 13:05 hirhatar.hu
  A DK kilépett az ózdi összefogásból a náci-feelinges jobbikos jelölt miatt
2019. 07. 13. 13:05 hirhatar.hu
  Szexuális fajtalankodási botrány Orbán kedvenc katonaiskolájában
2019. 07. 12. 17:55 hirhatar.hu
  Nem zárták ki pártjából Szanyit – de nagyon megrótták
2019. 07. 12. 10:46 hirhatar.hu
  Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket
2019. 07. 12. 10:46 hirhatar.hu
  Cuki: Egy verzió arról, hogy valójában miért is zseni Mészáros Lőrinc
2019. 07. 11. 13:27 hirhatar.hu
  A főpolgármester-jelölt perek sorozatára készül
2019. 07. 11. 13:27 hirhatar.hu
  Ötvenéves a János-hegyi Szántó Gyula emlékmű
2019. 07. 11. 13:27 hirhatar.hu
  Csak júliusban egymilliárd forintot utal át a magyar kormány kárpátaljai iskolafejlesztésre
2019. 07. 09. 12:36 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport