MAGLÓDI HÍRHATÁR - Saját értékeink

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2023.12.11.
 Hétfő
Ma Árpád napja van.
Holnap Gabriella napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 03. 07. 00:35     


Saját értékeink
Pest megye értékei címmel látható egész márciusban fotókiállítás a MagHázban.

Pest megye értékei címmel nyílt kiállítás március 5-én a MagHázban.


„Miért is kell saját értéktár?” – tette fel a kérdést Hosszú Tibor, a maglódi önkormányzat Kulturális, Oktatási és Ifjúsági Bizottságának elnöke a kiállítást megnyitó beszédében (2. kép). Pest az ország legnagyobb megyéje, mégis Budapest árnyékában él, különösen érezzük ezt az agglomerációban. Zalából idekerülve ő például egyáltalán nem érezte akkor még a megyei identitást. Az értéktár azonban, mind a megyei, mind a helyi, látványosan bemutatja, hogy korántsem csak a fővárosban találni értékeset, míveset. Nagy múltú hagyományok élnek Maglódon is. A helyi értéktár épp ezért nincs lezárva. Az evangélikus zöldágazás évszázados hagyománya mellett a majd két évtizede élő Vermesy Művészeti Napokat, illetve a tízéves Apáink nyomdokain – Kárpát-medencei magyar találkozót vette fel eddig az Értéktár Bizottság, közülük a Vermesy Fesztivál már a Megyei Értéktárban is benne van. Sok helyi értékkel büszkélkedhetünk, bővítsük együtt az értéktárt! – hangzott el a megnyitó beszédben.


Kisfaludi Aranka, a Pest Megyei Értéktár referense (1. kép) arról beszélt, hogy öröm és boldogság számára Maglód élő és összetartó közösségébe ismét eljönni. Függetlenül attól, hogy valamely helyi érték bekerül-e a megyei értéktárba, minden helyi érték kincs lehet, a helyi közösség kincse. A legnagyobb kincs azonban az értékeket teremtő és őrző közösség. Bár maga erdélyi származású, mióta Gyömrőn él, és élete nagy ajándékaként, munkája révén bejárhatja egész Pest megyét, látván az értékek kimeríthetetlen tárházát, büszke Pest megyei lett. „Vallják magukat Önök is büszkén Pest megyeinek!” – mondta Kisfaludi Aranka.

 

A maglódi önkormányzat által szervezett tárlat gerincét a Pest Megyei Önkormányzat fotótablói adják, ám a MagHáz kiállító termében a helyi értéktár is bemutatkozik. A pünkösdi evangélikus templomdíszítés, a Vermesy-fesztivál és a Kárpát-medencei magyar találkozó bemutatása mellett azonban a maglódi szüreti mulatságról (a legrégebbi élő tradíciónkról), a Petőfi-hagyományról és Szeberényi Lajosról is érdekes, szép tablóképeket, leírásokat láthat, olvashat az érdeklődő, illetve a helyi hagyományok feltérképezését elkezdő, Kovács Ferencné által összeállított dokumentumkötetet is fel lehet lapozni. A megnyitón hagyományos helyi ételspecialitásokat kínáltak a hagyományőrzők a vendégeknek: rúrkát és kalácsot. A kiállítást Fajka Szilvia, a maglódi önkormányzat sajtóreferense szervezte és rendezte (3. képünkön Tabányi Pál polgármester, Kisfaludi Aranka, a megyei értéktár referense és Tóth István, a MagHáz igazgatója társaságában).

 


További hírek

  ismét jár a fogaskerekű hétfőtől
2023. 12. 10. 12:13 hirhatar.hu
  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport