MAGLÓDI HÍRHATÁR - Egy nap a tudományért

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2020.08.05.
 Szerda
Ma Krisztina napja van.
Holnap Berta napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 23. 23:07     


Egy nap a tudományért
Meghökkentő kísérletekhez várja az érdeklődőket a Magam Egyesület október 25-én 11 órától.

Meghökkentő tudományos kísérleteket ígér a Magam Egyesület október 25-én 11 órakor kezdődő rendhagyó rendezvényén. Az „Eszement tudomány” alcímű, ingyenes programot a régi művelődési házban tartják. Barta Lászlóval (kékben) és Tóth Gáborral (fehérben), az egyesület vezetőivel beszélgettünk.
Barta László: A Magam Egyesület most új irányokat keres, és az október 25-i „Egy nap a tudományért” című programunk is olyan rendezvény, amivel egy kicsit más ösvényeken indulunk el, mint korábban. Szeretnénk kicsit „komolyodni”: a könnyű zenén, az élő zenén kívül szeretnénk másféle közösségképző rendezvényeket is tartani. Természetesen meg kívánjuk őrizni értékeinket, az olyan hagyományos rendezvényeinket például, mint az 5 órai teát.

 

Maglódi Hírhatár: Mi készteti erre a megújulásra az egyesületet?

 

Barta László: Úgy jött az ötlet, hogy az egyesületnek megváltozott a személyi összetétele. Egyetemet, főiskolát végzett személyek kerültek a tagjaink közé, és velük jöttek ezek az új tevékenységek is.


Maglódi Hírhatár: „Alulról jövő kezdeményezés”?

 

Barta László: Így van. És mindnyájan úgy gondoltuk, hogy ez teljesen pozitív fejlemény, amivel érdemes foglalkozni. Sőt úgy döntöttünk, hogy meg is valósítjuk ezeket az új elképzeléseket.

 

Maglódi Hírhatár: Mi minden történhetik ezen a tudományos, de alcíme szerint mégiscsak az „eszement tudomány” körébe utalt napon?

 


Tóth Gábor:
Azért találtuk ki ezt a rendezvényt, hogy bemutassuk, a közvetlen környezetünkben (mondjuk, a konyhában) is találhatók olyan eszközök, amelyek kifejezetten tudományos eszközökként is funkcionálhatnak. Nem is gondolnánk, hogy például egy egyszerű teafőzés során mennyire komolyan belekerülünk a tudomány (a fizika, a kémia vagy a biológia) sűrűjébe. Nem szoktunk erről tudomást venni. Szeretjük természetesnek tudni azt, ami előttünk van: a mobiltelefont, a tévét, a mikrohullámú sütőt. Arra pedig nem gondolunk, hogy ezeknek mi a mögöttes tartalmuk.

 

Maglódi Hírhatár: Talán azért, mert nem is érdekel bennünket valójában, melyik eszköz hogy működik, csak működjön, minél egyszerűbben kezelhetően – és akkor akár lyukra is lehet futni ezzel a rendezvénnyel…?

 

Tóth Gábor: Nem hiszem. Valóban a bonyolultabb eszközöket soroltam fel, de említettem a teát is. Ha citromosan szeretjük inni a reggeli teánkat, megfigyeljük-e, hogy amikor a citromlét beletöltjük az előre elkészített italba, akkor az megváltoztatja a színét? Miért történik ez? Miért változik meg? De nem ez az egyetlen természeti jelenség körülöttünk, amire nem igazán figyelünk.


Maglódi Hírhatár: A természet- és műszaki tudományok lesznek tehát terítéken?

 

Tóth Gábor: Leginkább valóban a fizika, kémia és a biológia, de nem szeretném ezeket szigorúan különválasztani, mert mindez szombaton is egybe fog olvadni. Úgy gondolom, nem is létezik „tisztán”, önmagában, kizárólag fizika vagy kémia. A tudományban is minden összekapcsolódik mindennel. Azt szeretnénk, ha belekóstolnánk egy kicsit a fizikába, kicsit a kémiába. Ebből a szempontból ez a technika órákat idéző nap lesz: megfoghatjuk, kipróbálhatjuk, elvégezhetjük a kísérleteket. Saját bőrünkön tapasztalhatjuk majd meg, hogy mi változik vagy éppen mi nem változik meg, ha esetleg nem jól végezzük el az adott mérést, az adott kísérletet. Mindenki kipróbálhatja, hogy azt, amit esetleg addig nem figyelt meg elég alaposan a konyhában vagy a természetben, az attól még igenis része a tudománynak. Azoknak, aki azt mondogatják, engem nem érdekel a fizika, nem érdekel a kémia, a matematika, szeretnénk megmutatni, hogy a matematika, a fizika, a kémia képletek nélkül is rendkívül izgalmas. A „laikusoknak” is meg szeretnénk mutatni, amit a fizikus hallgatók vagy a kémikus hallgatók gyakran átélnek: bizonyos kísérleteket akár konyhai eszközökkel is meg lehet valósítani. Velünk tehát egy napra mindenki kutatóvá, természettudóssá válhat.

 

Maglódi Hírhatár: Korosztálytól függetlenül?

 

Tóth Gábor: Mivel a kísérletek jelentős százaléka látványos és megtapintható, ezért nem tartottuk fontosnak a célcsoport korosztályának feltüntetését. Egy óvodás gyerek ugyanúgy rácsodálkozhat arra, ha, mondjuk, egy oldat színt vált, vagy valami mozgásba lendülve feldönt egy tárgyat, mint bárki más, noha az iskolások már rendelkeznek némi természetismerettel. Utóbbiakban tehát ezek a kísérletek valószínűleg mélyebben megmaradnak. Az idősebb korosztály esetében pedig az alapvető érdeklődést szeretnénk felkelteni, ami később majd a tudományos tárgyak felé orientálhatja őket, illetve segíthet elmélyíteni a tananyagot, mert igyekeztünk úgy összeállítani a kísérleteket, hogy azok kapcsolódjanak a tananyaghoz.

 

Maglódi Hírhatár: A társadalomtudományok szóba sem kerülhetnek?

 

Tóth Gábor: Végeredményben a matematika összekapcsolható a statisztikával, amit majd a darts fog demonstrálni.

 

Maglódi Hírhatár: Az 5 órai teák vendégei általában jeles maglódi személyiségek, most is marad ez a hagyomány?

 

Barta László: Természetesen a város életében szerepet kapó, tisztségeket betöltő személyeket ezúttal is meghívtunk, sőt szeretnénk őket bevonni a tudományos demonstrációkba is. Mindnyájan névre szóló kísérletet kapnak, amit a nagyközönség előtt bemutathatnak. Meg is örökítjük ezeket a kísérleteket. Az iskolások viszont ötöst kaphatnak az általunk az aktív részvételükért kiállítandó „igazolás” fejében az őszi szünet után.További hírek

  Kormányinfó: erre az idényre kilőve a koncertélet
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu
  Szentendrén táborozik a Gyöngyszemek Alapítvány
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu
  Debreceni élményparkból helikopterrel szöktette el a gyerekeit az ibizai milliárdos
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu
  Etikai és büntetőeljárás indul a Táncművészeti Egyetem évtizedekkel ezelőtti zaklatási ügyeiben
2020. 07. 29. 20:48 hirhatar.hu
  Lemondatná a józsefvárosi Fidesz az ex-DK-s momentumos képviselőt
2020. 07. 29. 20:48 hirhatar.hu
  Elítélték a hálapénzzsaroló nőgyógyászt – mégis kitüntetést kapott Semmelweis-napon
2020. 07. 29. 20:48 hirhatar.hu
  Orbán a milliárdos veje milliárdos birtokáról üzent a magyaroknak, hogy kevesebb Adriát és több Balatont
2020. 07. 27. 18:17 hirhatar.hu
  Lázár János lett a Magyar Tenisz Szövetség elnöke – egyedül indult
2020. 07. 27. 18:17 hirhatar.hu
  Elhunyt Kósáné Kovács Magda
2020. 07. 27. 18:17 hirhatar.hu
  Több ezren kísérték utolsó útjára Bogdán Lászlót pénteken
2020. 07. 25. 17:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport