MAGLÓDI HÍRHATÁR - A lélek halhatatlan

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2018.07.18.
 Szerda
Ma Frigyes napja van.
Holnap Emília napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 02. 02. 19:02     


A lélek halhatatlan
Barotai Endre atyát 80. születésnapján köszönti Maglód.

Február 2-án este köszöntötték hívei tisztelői a 80 éves Barotai Endre atyát. A szentmise után a MagHázban gyűltek össze ünnepelni a 2000 augusztusában Maglódra került, immár 57. évi szolgálatát töltő plébánost.


Endre atya 2009. június 20-án ott tartotta meg aranymiséjét, ahol keresztelték, elsőáldozó volt, és újmiséjét is bemutatta: a XIX. kerületi Wekerle-telepen, a Munkás Szent József templomban. A külön buszokkal korábbi szolgálati helyeiről érkezőkkel zsúfolásig megtelt istenházában a jubiláló atyát dr. Bábel Balázs kalocsai–kecskeméti érsek köszöntötte. Barotai atya egy ügyet szolgált egész életében – hangsúlyozta az érsek, az egyház ügyét. A szocializmus éveiben éppen lelkes munkája miatt többször áthelyeztette az Állami Egyházügyi Hivatal, de ez nem törte meg. A misét követő agapén nem győzte fogadni a gratulációkat. Emléklapjára pedig a következő idézetet íratta: „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni.” (Mt. 10,28) 2009-ben kapta meg a maglódi díszpolgári címet is. Lapunk a Maglódra kerülésekor az Új Ember 2000. április 16-i számában megjelent beszélgetéssel tiszteleg a 80 esztendős atya előtt.

 

Maglódi jelentés: szolnoki példa

 

A paptestvérek csak Páter Huligánnak neveznek – mondja széles mosollyal Barotai Endre, aki augusztus 1-jétől Maglód plébánosa. Valamiként ő is Szent Ferenc derűs rendjéhez tartozik, amint testvérbátyja, aki ferences. És: a harmadik Barotai fiú is pap! Aki arról döntött: a fényben fog élni, most sem tehet mást, túl az élet delén.

 

Tizenhatodik szolgálati helyemen vagyok. Állam bácsi annak idején Nógrád megyéből kitiltott, felajánlotta: menjek Nyugatra. Nem én – feleltem –, a népemmel akarok szenvedni. Szenvedni?! – ordították. Mire én: A szocializmusért szenvedni kell! Nógrádsápon éreztem, mi a kiválasztottság, a karizma. Harminc gyereket zenére tanítottam, de egyetlen hangszeren sem játszottam. Többet közülük fölvettek a zeneiskolába, nem egy kántor lett… Ezen is nevettek: a Huligán zenét tanít!

 

Estig elhallgatnám. Az egyik harmadikos kisgyerek azt mondta róla: Én nagyon bírom a pap bácsi stílusát. (Sietünk, mert Szobra kell mennie, ahol lelkigyakorlatot vezet.) Szolnokon töltött öt esztendőt, úgy tudom, ott a most elrendelt katekumenátus előfutára volt.

 

– Egyszerű a válasz: a Szentatya apostoli buzdítása a keresztény családokhoz már 1982-ben megjelent. A 68. fejezetben ezt írja: Azoknak a hite…, akik az Egyháztól kérik, hogy házasságot köthessenek, különböző fokon állhat, és a lelkipásztor legfontosabb feladata, hogy e hitet fölébressze, táplálja és mérlegelje. Ugyanakkor a pásztoroknak meg kell érteniük azokat az okokat, amelyek az Egyházat arra indítják, hogy azokat is házasságkötésre bocsássa, akik nincsenek tökéletesen felkészülve. Azzal folytathatom, amivel a Szentatya: a házasság szentsége olyan valóság, amely már a teremtés rendjében létezik. Ebből indultam ki, és öt év alatt Szolnokon nyolcvan felnőttet (18–30 éves korig) vezettem a szentségekhez, mert nem csupán házasságról van szó. A gyerekeket a hitoktató készítette fel két évig a keresztségre a tanítás, a vasárnapi szentmise keretében. Volt, aki négy esztendő múltán járult csak a szentséghez, mivel templomba nem járt. A szülők megértették. A felnőttek közül nem mindenki házasságra jelentkezett, hanem a keresztséget kérte. A felkészülés több hónapig tartott minden hétvégén. Amikor a hitről szóló tanítást elsajátították, megkérdeztem: vállalják-e a keresztséggel járó kötelezettséget? Ha már megkeresztelt testvérrel álltam szemben: akar-e gyónni, áldozni? Ha igent mondtak, a közösségben járult a szentségekhez: keresztséghez, elsőáldozáshoz. Hogy ünnepélyessé tegyem a napot, a főpásztort vagy az általa kijelölt papi személyt hívtam meg.

 

Sok felejthetetlen emléke lehet.

 

– Marosi Izidor püspök úr kétszer is volt nálunk: keresztelt, áldoztatott, bérmált.

 

A felkészítéshez a családi körülményeket kell-e ismerni?

 

Feltétlenül. A valóság ismerete annak az igazságnak az alapja, amit a teológia így fogalmaz: A természetesre épül a természetfölötti. Az emberek körülményeinek megfelelően lehet rávilágítani az életükben jelen lévő Krisztusra. Volt, amikor kisebb közösség készült a szentségek vételére: tanárnő, főiskolás, középiskolás, közlekedési rendőr. Más-más rétegből, körülmények közül.

 

Elképzelt-e már ideális mezőnyt, olyan fölkészítési módot, amely simán elrendezi a problémákat?

 

– Sokat töprengek, de mindig eszembe jut, hogy amikor Krisztust elfogták, mind ott hagyták a tanítványai. Nem képzelhető el a Sienkiewicz megírta kereszténység: az ideális. Három év tanítás után mit kérdeztek az apostolok: uram, mostanában állítod helyre Izrael országát? Viszont megnyugtató, biztató számomra, ha később megkeresnek örömben és bánatban azok, akiket szentségekkel bocsátottam az életbe. A püspöki kar rendelkezése a katekumenátusról helyénvaló, azonban ne álmodozzunk, a láthatatlant sohasem tehetjük láthatóvá. Az ugart, ha feltörjük, még sok idő kell, hogy valódi termőföld legyen. Hősiességet nem várhatunk.

 

Maglódon?

 

Egy felnőttet kereszteltem eddig, a vőlegény-jelöltjével mindig jelen van a vasárnapi misén, a család jelezte: mindkettőn érződik, hogy a vallás belépett az életükbe. Amit itt rendeznem kellett: helyreállt az iskolai hitoktatás, ötven gyerek újra rendszeres résztvevője a szentmiséknek…

 

Az 1. fotó forrása: itt

A 2. fotó forrása: itt

 


További hírek

  Vörös Hegedűsök
2018. 07. 18. 02:56 maglodi-hirhatar.hu
  Maglódi viselet a Mesterségek Ünnepe plakátján
2018. 07. 16. 16:09 maglodi-hirhatar.hu
  Háfra Noémivel világbajnokok a kézilabdázók
2018. 07. 15. 01:51 maglodi-hirhatar.hu
  Amikor kell a Morgás: maszatos Tátra-csúcsok
2018. 07. 12. 18:32 maglodi-hirhatar.hu
  Tisztán is lehet pörögni!
2018. 06. 26. 02:30 maglodi-hirhatar.hu
  Múzeumok Éjszakája és Szomszédünnep
2018. 06. 24. 10:37 maglodi-hirhatar.hu
  Képviselő-testületi ülés június 21-én
2018. 06. 21. 11:20 maglodi-hirhatar.hu
  Ha a görhönyök mindkét orcájára kiül a mosoly
2018. 06. 16. 12:26 maglodi-hirhatar.hu
  Mozgás a maglódi moziba(n)
2018. 06. 15. 13:58 maglodi-hirhatar.hu
  „Véred a csodareggel”
2018. 05. 28. 07:53 maglodi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport