. Ma Emőke napja van.
Berzétei barangolás

Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás
Berzétei barangolás

Berzéte „községnél hirtelen kitágul a Rozsnyói medence. Berzétét aranybányászok alapították az Árpádok idején. Középkori vára helyén később pálos kolostor épült, ma már csak a romja van meg. A faluban két nemesi kúria s egy barokk kastély látható. Berzétén van a Rozsnyó városi és járási levéltár.” Ez a pár sor található az egykori kétpólusú világot felvázoló Útikönyvek Csehszlovákiáról szóló 820 oldalas kötetében (1981-es kiadás).

Pedig a felső-gömöri település az egykori vármegye legrégibb községe. Látnivalóit Maglódról csak irigyelni lehetne, ha csak nézdigélésből állna az élet. Az azonban ennél jóval nagyobb nehézségek elé állítja a földi halandókat. A természeti szépségek mellé gyakran jócskán jut nehézség is, míg mifelénk sokkal nyugalmasabb és tán egyszerűbb is az egyébként szegényesebb környezetben csordogáló vagy éppen rohanó lét.
A maglódiak egy busznyi képviselője szeptember 3-án részt vett az „Az összefogás ereje – Jó példával az erős Európáért” című berzétei fesztiválon, hogy személyes jelenlétével, jelképes támogatási lehetőségeivel és szeretetével fejezze ki, szerintünk a világ legszebb hivatásai közé tartozik az álommegvalósítás. A legszebb és tán legnehezebb is. Elkél ezért az erkölcsi, lelki, szellemi, fizikai és anyagi szolidaritás a Sajó mentén is, jöjjön az akár olyan kis névtelen patak mellől, mint a maglódi.

 

Mudi Róbert berzétei református tiszteletes közösségi teret és szálláslehetőséget is magában foglaló árvaházat álmodott az Árpád-kori templom mellé (1. kép), és a nevezett fesztivál a felépülés örömét és háláját hirdette.

A programok egy része az istenháza melletti, megújult téren zajlott (2–3. kép).

Mudi Róbert: álmok álmodója, de megvalósítója is (4. kép).

A központi színpadon molinók hirdetik, honnan jött, jön a segítség (a maglódi címer jobbról a második, 5. kép): a csodára itt nem várnak, de menetrendszerűen érkezik.

Szeretettel fogadják a jókedvű adakozót: Mudi Róbert köszönti Tabányi Pál polgármester révén a maglódi csapatot (6. kép).

Szíki Károly egri színművész Gál Sándor verseit tolmácsolja a templomban (7. kép): „add a kezünket a magunk / kezébe hogy egymás melegétől / fölserkenjünk hogy ne külön / lépjünk a tétovaság árnyai alatt / de egy irányba mozduljunk / föl / e medence-mélyből arcunkat / minden népek arcával / egy magasságba emelni”.

Templomi kórusok énekelt hitvallása erősíti a szót, a lelket, a kezeket (8–11 kép).

Az aldeboarni és wolvegai holland testvéreket vezető lelkész házaspár orgona- és fuvolajátéka (12. kép) Pilinszkyt idézi: „Számomra Bach elsősorban Isten-bizonyíték.”

A gulyásfőző verseny illatához is „Éhe kenyérnek, éhe a Szónak, / Éhe a Szépnek hajt titeket”, de Ady Endrére csak a háttérben álló Tóth Antalnak van érkezése gondolni, a maglódi főszakácsok, Falusi-Tóth Béla (piros pólóban) és Rácz Gyula (kalapban) az iheletet most máshonnan merítik (13. kép).

Jó ebédhez szól a móka: vásári komédia a Vaga Banda tálalásában; közreműködik, mint Kinizsi Pál, Kérges László alpolgármester (kék pólóban, 14. kép).

Jótékonysági árverés, nem sajtóhiba, nem átverés: 150 ezer forint gyűlt össze a maglódi csapat jóvoltából egy palack borra: in vino veritas; Falusi-Tóth Béla mellett Veréb Magda, a Maglódi Református Gyülekezet gondnoka a perselypénzt hozta jószívvel ráadásnak az árvaház javára (15. kép).

Magyar virtus: barantabemutatóval az erősebb identitásért (16. kép).

Kormorán-koncert: a 40 éves zenekar örök igazságokkal és majd 100 éves tanulságokkal is szolgált: „Három határ olyan, mint három halál...” Nekünk hét lett (1718. kép).

A búcsúnál öt, szívmintás berzétei póló jelképezi, hogy az önkormányzat, a Maglódi Polgári Kör, a Nők Klubja, az Erdélyi Kör és a református gyülekezet mindig szívesen látott vendég (19. kép).

 

 

Berzétén a magyar és a szlovák nép mindig is együtt élt, de a névadás egymástól függetlenül alakulhatott ki. Bár egyes feljegyzések a tatárjárás előtti falut Forrasztó névvel illetik, az egyik legeltejedtebb elmélet szerint a település helyén burjánzó, főleg nyírfás őserdőből eredezhető a név: a szláv breza, azaz nyírfa szóból. A szlovák etimológusok szerint mivel a Nap korán lenyugszik a Nagyhegy mögött, az árnyék, a cseh brzostýn szóra vezethető vissza a Brzotín név.

Kettő az egyben? Nem, mindenki egy e nemzetben: Berzéte alapításának 750. évfordulójára és a világháború áldozataira emlékeztet a főtéri, 1993-ban állított mementó (20. kép).

A falu ékköve a  központban elhelyezkedő, kőfallal körülvett, erődített református templom (2124. kép), amelyet 1420 körül kezdtek el építeni. 1723-ban készült el hozzá az északi templomhajó. 1806-ban a templom északi bejáratához egy kis árkád előtér épült. A Hámosi-kripta bejáratát 1830-ban építették mellé, és a templomhoz tartozik a különálló Máriássy kripta is (24. kép). A harangokat 1857-ben a losonci J. Heidenberg öntötte (25. kép).

A Hámosiról elnevezett (a templom melletti teret a túloldalról szegélyező) utca sarkán áll a parókia (26. kép).

Berzéte északi peremén, egy dombról néz a hívekre a későbarokk, egyhajós, katolikus Szent Anna templom, amely 1798 és 1803 között épült, tetején kis fa harangtoronnyal (27. kép).

A bányász falu egykori gazdagságát hirdető öt, a 18–19. században épült kastélyból, kúriából négy ma is látható. Legrégebbi közülük a barokk stílusú, u-alaprajzú, kétszintes Okolicsányi-kastély, amelyet Máriássy Márk 1720-ban kezdett el építeni Okolicsányi Zsedényi Ede és felesége számára; ma állami irattár (28. kép).

A főutcai, klasszicista Máriássy-kúriát az 1830-as években építették, a helyiek csak Fehér kastélyFehér udvarház néven emlegetik, pedig most sárga, és a Szlovák Karszt Nemzeti Park székhelye (29. kép).

A legkisebb kastély a református templom közelében álló barokk épület (a fesztivál színpad mögött látszik), amelyben jelenleg orvosi rendelő és könyvtár működik. Pósch Gyula úrilakát Máriássy Jób építtette szintén az 1830-as években (30. kép).

A főutcán darvadozik a Hámos-kastély, 1780 körül építtette Máriássy Károly vagy Ferenc. Romjaiban is pompás, a rendszerváltás után került magánkézbe, de csak kirabolták és tönkretették. Semmi sem maradt egykori hatalmas kertjéből sem (31. kép).

Érdemes az óvodához (32. kép) és a tűzoltószertárhoz is elbarangolni (33. kép)
A Sajót is kettévágta Trianon, 98 km-en át sajog és sóhajtozik a felvidéki kövek között, jobb partján terül el Berzéte (34. kép), a Szilicei- és a Pelsőci-fennsík közti völgyben (35. kép).

A berzétei árvaházat (36. kép) a 2007-ben visszakapott egykori református iskola romjain álmodta meg és rakta, rakatta össze téglánkánt az ébren lévőkkel Mudi Róbert lelkész (39. kép); szárnyai alatt lesz oltalmad hirdeti a falon a zsoltár (91,4, 38. kép), éneklik a madarak, és meséli majd a nép még sok-sok év múlva is... Itt az eleje, fuss el véle!

 

Források:

Szanko Mónika: Berzéte története és régészete, 2015 (kurzusdolgozat)

Rozsnyó és környéke honlap

 

Kapcsolódó cikkünk:

Beteljesül a berzétei álom

 

Köszönet Szanko Moncsinak!

 

 

További galériák
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nyomozást indított Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid utazásaival kapcsolatban a Nemzeti Nyomoz...
Bővebben >>