. Ma Ervin napja van.
XIII. Vermesy-fesztivál
2014-10-16 13:26:23
XIII. Vermesy-fesztivál

XIII. Vermesy-fesztivál

A Vermesy Művészeti Napok az önkormányzati választások miatt idén a megszokotthoz képest egy héttel később kezdődnek: október 16-tól 19-ig tart a rendezvénysorozat.

 

A választások közelsége abból a szempontból kifejezetten érdekes, hogy azok, akik a MagHázat falusi, érdektelen és színvonaltalan rendezvények otthonaként festették le – mi tagadás, voltak ilyenek –, ezúttal is csattanós választ kapnak. Igaz, e „kritikusok” valószínűleg a korábbi 12 év Kossuth- és Liszt-díjasokat, egyéb érdemes művészeket felvonultató alkalmain sem jelentek meg. Hagyjuk is a rossz szájízű és nyilvánvalóan rosszindulatú kampányszövegeket figyelmen kívül!

 

Mint az talán már köztudomású, a Vermesy-fesztivált az a nagyon eltalált igény hívta életre, hogy a művészeti iskolások közvetlen közelről tapasztalhassák meg a hazai művészvilág országos, sőt világhírnévre szert tett képviselőit, velük zenélhessenek, táncolhassanak, alkothassanak. A legkitűnőbb előadóművészek mellett így fellépnek a maglódi művészeti képzősök tehetséges növendékei és tanáraik is. Mindezzel pedig a MagHáz mellett a három maglód történelemi felekezet templomát töltik meg így ősz közepén már szintén hagyományosan. A XIII. Vermesy Művészeti napok ezúttal is összművészeti lesz. Illetve a japán zongoraművésznő fellépése és kísérőjének személye pedig „ürügyet” szolgáltatott ahhoz, hogy a fesztivállal párhuzamosan rendezze meg a városi könyvtár (október 13–18. között) a Maglódi Japán Napokat.

 

Október 16-án a katolikus templom ad otthont az első hangversenynek. Csütörtökön 18 órától lép fel Kostyák Attila hegedűművész és Simon Barbara orgonaművész. Bitay Enikő növendéke, Nagy Boglárka hegedűjátékát szintén Simon Barbara kíséri zongorán. Bak Ernő trombitaművésszel ugyancsak Simon Barbara ad elő. Bitay Enikő hegedűművészt Kecskés Ádám zongoraművésszel hallhatjuk. A Magdala Kórust Simon Barbara vezeti ezúttal is. Iyoda Hiroko Japánból érkezett zongorafellépéssel. Végül a bécsi–budapesti illetőségű Lanner Kvartett műsorát követhetjük figyelemmel.

 

Október 17-én, pénteken az evangélikus templom ad otthont a fesztivál második estjének. 18 órakor kezdődik a program a Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Késmárky Uzonka által vezényelt szólamkórusának, a Magvoice-nak produkciójával. Imre Alexandra növendéke, Kérges Dániel gordonkázik ezt követően, Késmárky Uzonka zongorakíséretével. Majd Kónicz Zsófia zongorázik (aki Késmárky Uzonka növendéke). Bíró Roland és népi zenekarának műsora után Kostyák Attila növendéke, Kiss Norbert hegedűprodukciójában gyönyörködhetünk, zongorán kíséri Simon Barbara. Az est utolsó fellépője az Octovoice Énekegyüttes (3. kép)  lesz.

 

Az október 18-i rendezvények a MagHázban koncentrálódnak. Szombaton délelőtt 10-kor (a Japán Napokhoz kapcsolódva) Iyoda Hiroko zongorázik újra, majd Tomiyama Tadakazu előadása következik Japánról. 17 órakor nyitja meg Csépe Milla (műve a 4. fotón) és tanítványa, Varga Fanni képeiből rendezett festészeti kiállítást Somogyváry Mihály. Már egy héttel a fellépés előtt minden jegy elkelt a tárlatmegnyitó után fellépő Magyar Állami Népi Együttes műsorára, ahol Pál István Szalonna és Népi Zenekara működik majd közre. Az aulában kivetítőn kísérhetik figyelemmel a világhírű együttes fellépését azok, akiknek már nem jutott hely a színházteremben. A szombat közös táncházzal ér véget.

 

Hagyományosan a vasárnapi református istentisztelet „helyett”, délelőtt 10.30-kor kezdődik a fesztivál zárónapi hangversenye. A Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kóruskáját Mácsainé Szegő Klára vezényli. Simon Barbara növendéke, Barta Liza zongorázik, őt Mácsainé Szegő Klára zongoraművész követi. Gyurina Judit szintén zongorázni fog, ő Mácsainé Szegő Klára növendéke. Bende Zsolt jazzgitárművész fellépése után Kis Anna (Mácsainé Szegő Klára növendéke) zongorajátéka lesz műsoron. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Zenekara szólistáinak kamarazenekara lép fel végül, közreműködik oboán Soós Levente, zongorán pedig Vermesy András (Berlin).

 

A belépés a fesztivál minden rendezvényre díjtalan.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>