. Ma Frigyes napja van.
Szekkószentelő
2017-07-23 00:07:06
Szekkószentelő

Szekkószentelő

Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke szentelte fel július 22-én a 18 órai szentmise keretében Nagy Ottó festőművész szekkóit.

 

A január közepén megkezdett munka nyomán teljesen megújult a maglódi katolikus templom belseje. A legnagyobb kép (kb. 9 méter) az utolsó vacsorát ábrázolja, a legelvontabb alkotás pedig Isten országát (Lukácstól vett idézettel: „Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el. ...mert, ímé, az Isten országa bennetek van.” 17: 20–21.) Szekkó örökíti meg a kereszthalált, a Pietát is. A bűnbeesést az egyik oszlopon különösen erőteljes képi eszközökkel jelenítette meg a művész, „párja” szemben a feltámadás. Mária megkoronázása a mennyezetre került.

 

„Jó pár évvel ezelőtt kezdtem idejárni, Maglódra, ahol mindig történt valami – elevenítette fel Beer Miklós első látogatását. – Előbb a torony épült meg a templomhoz, aztán a tér készült el előtte, majd jött a belső felújítás. Most értünk oda, hogy a templom olyan, amilyennek szánták.” A döbbenetes és gyönyörű képek a szentírás legfontosabb mozzanatait ábrázolva Isten szeretetét hozzák közel hozzánk. „Úgy gyertek ezentúl a templomba, hogy a szentmisék előtt újraélhetitek az ember tragédiáját. De ne essetek kétségbe! Ne keseredjetek el! A szentírásnak mindig van aktuális üzenete. Hallgassátok Isten élő igéjét! Töltekezzetek az eucharisztia ajándékából! Legyen fontos nektek a templom! Veletek örülök a megújulásáért” – mondta dr. Beer Miklós püspök, aki a XXV. Váci Világi Vigalom gazdag programja közepette fogadta el a maglódi meghívást.

 

(Míg a freskót a száradás előtti vakolatra festik fel, ami így együtt köt meg vele, a szekkó a már kész vakolatra kerül rá.)

 

 

Az 1. fotón dr. Beer Miklós, a 2. képen Barotai Endre atya előtt fehér ingben Nagy Ottó festőművész, kislányával és feleségével, akikkel a munkálatok alatt Maglódra is költöztek

Utoljára frissítve: 2017-07-23 01:22:11

További híreink
Vörös Hegedűsök
A lyoni Les Violons Rouges vendégszerepel Maglódon.
2018-07-18 02:56:39, Hírek, Fókuszban Bővebben
Tisztán is lehet pörögni!
Kábítószer-ellenes világnap Maglódon, június 26-án.
2018-06-26 02:30:11, Hírek, Fókuszban Bővebben
Múzeumok Éjszakája és Szomszédünnep
Június 24-én 16 órától színes programok a helytörténeti múzeumnál.
2018-06-24 10:37:54, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Háfra Noémi a vb legjobb balátlövője.
Bővebben >>