. Ma Dániel napja van.
Részt vettek a közösségben
2018-08-04 17:03:53
Részt vettek a közösségben

Részt vettek a közösségben

„Részt vettek a közösségben” – Közösen táboroztak gömörhosszúszói és maglódi evangélikus fiataljaink.

 

A felvidéki Gömörhosszúszó és Maglód evangélikus gyülekezetei, majd települési önkormányzatai jó néhány éve szoros kapcsolatban állnak egymással.

 

Vaskó Józseftől, a maglódi gyülekezet gondnokától, a Polgári Kör egyik vezetőjétől származott az ötlet: olyan találkozást kellene szervezni a testvértelepülések és gyülekezetek között, amely kimondottan fiataloknak szól. A cél az, hogy e találkozás erősítse őket evangélikus hitükben, magyar identitásukban, és biztassa őket arra, hogy barátokká válva, legyenek folytatói a partneri kapcsolatoknak. Az ötletet felkarolta és a szervezésben tevékenyen részt vett Kérges László egyházközségi felügyelő, aki egyben Maglód város alpolgármestere. Az ötletet és a terveket megvalósulás követte. Július 31-től augusztus 3-ig közös tábort tartottak a két település konfirmált evangélikus fiataljai számára Maglódon. Hosszúszóról nyolcan érkeztek. A maglódiakkal kiegészülve napról napra 16–23 tizenéves vett részt az alkalmakon.

 

Az élményekben gazdag program Maglód nevezetességeit meglátogató lovas kocsikázással kezdődött a Váli József hajtotta fogaton. Az evangélikus templom megtekintése után pedig a Haranglábban hallgatták meg az esti harangszót a táborozók. (4. kép) Tábortüzes, vidám ismerkedési esten találtak egymásra a hosszúszói vendégek és szállásadó házigazdáik.

 

A reggeli áhítatokon az első keresztyén gyülekezet tagjainak egységéről szóló igevers magyarázata hangzott el: „Ezek pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban.” (ApCsel 2:42) Az áhítatok megtartásában gyülekezetünk lelkészének szolgálatát Ferenczy Erzsébet felvidéki missziós lelkész, Sánta József monori lelkész, P. Nagy Krisztina és Slezák Bence maglódi teológushallgatók segítették.


Az ötnapos program részét képezte a Maglód helytörténetével való megismerkedés. Varga Zoltán könyvtárigazgató vezetésével járták végig a patakparti helytörténeti sétányt, tekintették meg a Helytörténeti Gyűjteményt és a Városi Könyvtárat. Az ifjak számára a hét egyik legnagyobb élménye a Parlament és benne a magyar koronázási jelvények megtekintése volt. (1. kép) Az Országház épületében dr. Sándor Tamás, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának titkára fogadta a csoportot. Az Esterházy János felvidéki magyar mártír politikusról elnevezett teremben beszélt nekik célkitűzéseikről. A magyar országgyűlés épületének megtekintését dunai hajózás követte. A hét közepén, mintegy lazításképpen, Kecskeméten strandoltak a táborlakók. A fürdőzésből hazaérkezve Szűcs József és Mátyás József régi korok fegyverzetével ismertette meg a gyerekeket. Ezt követően Késmárky Uzonka tanárnő vezetésével magyar népdalok éneklésétől zengett a gyülekezeti terem.


A másik nagy favoritprogram a Bibliamúzeum felkeresése volt a pesti Ráday utcában. (2. kép) Tímár Gabriella múzeumvezető rövid ismertetője után a fiatalok párokat alkotva járták be a gyűjteményt, együtt keresve a helyes választ a bibliai totó kérdéseire. Rövid Budapest–Deák téri templomi–múzeum alagsori csendességet tartva, a Hősök terét kereste fel a csapat. (3. kép) Maglódra hazatérve, Pavlovics Lászlóné vezetésével a Maglódi Nőklub tagjai rurka (édes tekert sütemény) készítésébe vonták be a résztvevőket. A Kacamajka Néptáncegyüttes képviseletében Lévainé Gömöri Tamara, Galambos György és társaik a maglódi népviseletet mutatták be a gyerekeknek, majd népi játékokat játszottak velük. A csütörtök estét fürdőmedencés kerti parti zárta a Petrovics család hajlékában. Az utolsó napon a magyar rovásírás rejtelmeibe nyertek bevezetést a fiatalok. Ezt követően Tódor Ilona elnök asszony a helyi Erdélyi Kör kézműves táborába invitálta a felvidékiek csapatát.

 

A hét folyamán a fiatalok ellátásáról a maglódi gyülekezet asszonyai, a Roszicska Hagyományőrző Egyesület tagjai gondoskodtak. Rengeteg ételt, süteményt, gyümölcsöt ajánlottak fel részükre.

 

A záró úrvacsorás istentiszteleten Németh Mihály lelkész az emmausi tanítványokról beszélt a fiatalok gyülekezetének. „Bár Jézust testi szem nem látja – mondta –, ő mégis velünk van. Mi is térben és időben elszakadva, nem látjuk egymást következő találkozásunkig. De felismerhetjük, hogy Isten velünk van Jézusban, és mi egyek lehetünk vele és egymással a lelki közösségben, a kenyér megtörésében, az úrvacsora vételében.”


A programzáró ebéden, a rendezvényt támogató önkormányzatok nevében Tabányi Pál maglódi és Novák Tamás hosszúszói polgármesterek mondtak köszönetet a szervezőknek, a résztvevőknek, a szállásadó családoknak és a támogatóknak. Mindkét település vezetője elkötelezte magát a folytatás mellett.

 

A záró istentiszteleten egy piros kartonból kivágott szívre írhatták fel a gyerekek, hogy miért adnak hálát Istennek. Volt, aki a strandolást, volt, aki a parlamenti látogatást vagy a Bibliamúzeum felkeresését köszönte meg. Hálát adtak a finom ételekért, azért, hogy egyáltalán itt lehettek. De a legmegrendítőbb mégis az új barátokért való hálaadás volt. Hiszen ez volt a cél: szülessen határokon átívelő barátság magyar és magyar, evangélikus és evangélikus fiatalok közt Maglódon és Gömörhosszúszón.

 

Németh Mihály

 

Forrás: Maglódi Evangélikus Gyülekezet

Fotók: Pomaj Rika, Sánta József, P. Nagy Kriszta

 

Utoljára frissítve: 2018-08-04 17:16:33

További híreink
Évák, Millák és Liudmilák: színhangulatok, színképek
A Pest Megyei Kormányhivatal Csépe Milla és Agafonova Liudmila képeiből rendezett tárlatot.
2019-02-16 01:28:21, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lukács Máté Andrással a pluszról, a mínuszról és a 2/3-ról
Beszélgetés a Maglódi Evangélikus Egyházközségben gyakorlatát végző 6. éves teológussal.
2019-02-07 23:36:08, Hírek, Fókuszban Bővebben
„Csak Benned, csak Benned nyugszik meg a szívem”
Karácsonyra megjelent az Erős Vár. Ünnepel a 3 történelmi gyülekezet.
2018-12-24 14:32:02, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amíg villogni kellett vele, egymás kezéből kapkodták ki a baloldali pártok a nyílt és szókimondó gimnazista lá...
Bővebben >>