. Ma Zita napja van.
Óvodai és iskolai beíratás
2014-04-22 00:59:09
Óvodai és iskolai beíratás

Óvodai és iskolai beíratás

Óvodai beíratás: a 2014/2015. nevelési évre (2014. szeptember 1. – 2015. augusztus 31.) az óvodai beíratás időpontja mindkét maglódi óvodában 2014. április 22–25-én lesz.

 

A szülő az óvodai nevelésben való részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni az önkormányzat által meghatározott időpontban. A közoktatási törvény szerint a gyermek abban az évben, amelyben az 5. életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni. A 2014/2015. nevelési évben a 2009-ben születetteknek kötelező a részvételük. (Ha a gyermek az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülő köteles erről a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő 15 napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.)

 

Óvodai felvételi szándékukat a szülők vagy törvényes képviselők személyesen jelenthetik be a Hétszínvirág Művészeti Óvodában (Rákóczi u.1–3., tel.: 29/325-189) vagy a Napsugár Óvodában (József Attila krt. 29., tel.: 29/325-193) a felvételi napokon 8–16 óráig.

 

A gyermek felvétele nem a jelentkezés sorrendjében történik, arról a jogszabályban megfogalmazottak alapján, a folyamatos felvételre vonatkozó előírásoknak megfelelően dönt az óvodavezető.

 

A beiratkozáshoz szükséges közokiratok, dokumentumok:

– a gyermek személyazonosítására alkalmas, a nevére kiállított személyi azonosítója és lakcímét igazoló hatósági igazolványa;

– a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa;

– a gyermek egészségét, esetleges betegségeit igazoló dokumentumok;

– a gyermek születési anyakönyvi kivonata, taj-kártyája;

– ha a gyermek szakértői véleménnyel rendelkezik, a sajátos nevelési igényről szóló szakvélemény;

– az étkezési térítési díj megállapításához a gyermekvédelmi kedvezményről, tartós betegségről, 3 vagy több gyermek nevelése esetén a családi pótlék folyósításáról szóló igazolások.

 

A beiratkozás azon gyermekeket érinti, akik 2008–2010-ben és 2011. augusztus 31-ig születtek. A már óvodába járó gyermekeket nem kell beíratni. A hatályos jogszabályok szerint az óvoda felveheti azt a körzetében lakó (2,5 éves) gyermeket is, aki a 3. életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, ha minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező 3 éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

 

Mindkét óvoda alapító okirata alapján fogadja az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekeket (a kiemelt figyelmet igénylő gyermekeket a szakértői bizottság véleménye alapján).

 

A Hétszínvirág Művészeti Óvoda a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésén, ellátásán belül

a) a beszédfogyatékos gyermekek óvodai nevelését

b) a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével küzdő gyermekek óvodai nevelését

c) a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességével küzdő gyermekek óvodai nevelését vállalja.

A Napsugár Óvoda a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésén, ellátásán belül az autista gyermekek nevelését vállalja.

 

A vonatkozó jogszabály értelmében a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek után a szülő (gyám) akkor jogosult az óvodáztatási támogatásra, ha a gyermek az óvodai nyitva tartási napokon naponta legalább 6 órát az óvodában tartózkodik. Óvodáztatási támogatásra az a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy a családba fogadó gyám jogosult, aki a kérelmét legfeljebb annak az óvodai nevelési évnek a kezdetéig terjeszti elő, amelyben a gyermek az 5. életévét betölti. A gyermek legkésőbb annak az óvodai nevelési évnek a kezdetéig, amelyben az 5. életévét betölti, megkezdi az óvodai nevelésben való tényleges részvételt és a kérelem benyújtását megelőző időszakban legalább 2 hónapon keresztül a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló kormányrendeletben foglaltak szerint rendszeresen jár óvodába.

 

Az 5. életévet betöltött gyermek beíratásának elmulasztását a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény szerint szankcionálja.

 

Az óvoda vezetője a felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntését írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozati formában közli. Az óvodai felvételi, átvételi kérelem elbírálásáról, a döntést megalapozó indokolással, a fellebbezésre vonatkozó tájékoztatással értesíti a szülőt. Az óvodai felvételről hozott döntés közlésének határnapja: 2014. május 26.

 

Az óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermek átvétele esetén az óvoda vezetője a döntésről értesíti az előző óvoda vezetőjét.

Ha a szülő az óvodai beíratkozás napján az elektronikus elérhetőségének megadásával ezt kérte, elektronikus úton kap értesítést arról, hogy a gyermeke nyert-e óvodai felvételt. A felvételi kérelem elutasításáról szóló határozat ellen a közléstől, illetve a tudomására jutásától számított 15 napon belül a szülő a jegyzőnek címzett, de az óvoda vezetőjének átadott felülbírálati kérelmet nyújthat be, ebben az esetben a fenntartó jár el, és hoz másodfokú döntést.

 

 

Iskolai beíratás: a Hétszínvirág Óvodába járók szülei 2014. április 28-án hétfőn 8.00–12.00 és 13.00–18.00 óra között, a Napsugár Óvodába járók szülei április 29-én kedden 8.00–12.00 és 13.00–18.00 között írathatják be gyermeküket az iskolába ezúttal a MagHáz kiállító termében. Az e két időpontban megjelenni nem tudók, illetve a 2014/2015. nevelési évben az óvodában maradók számára kijelölt időpont: április 30-án szerdán 8.00–12.00 és 13.00–18.00 óra között (ugyanott).

 

A beíratkozáshoz szükséges dokumentumok:

– a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és a lakcímét igazoló hatósági igazolvány;

– az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás (óvodai szakvélemény; nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény; sajátos nevelési igényű gyermek esetében a szakértői bizottság véleménye);

– a szabad mozgás, tartózkodás jogával rendelkező nem magyar állampolgár esetén és

– állandó bejelentett lakcím hiányában a tartózkodási helyről szóló, határozatlan ideig érvényes regisztrációs igazolás, vagy maximum 5 éves érvényességi idejű tartózkodási kártya, vagy a Bevándorlási Hivatal által, a feltételek vizsgálata nélkül megújítandó 10 éves érvényességi idejű állandó tartózkodási kártya;

– a gyermek oltási könyve és taj-kártyája.

 

A szülőknek a beíratkozáskor nyilatkozniuk szükséges a hit- és erkölcstanoktatás közötti választásról; az egész napos (16 óráig tartó) kötelező benntartózkodás alóli esetleges felmentési kérelemről; a napközi igénybevételéről.

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>