. Ma Ervin napja van.
Maglódi Füzetek
2015-06-18 00:56:23
Maglódi Füzetek

Maglódi Füzetek

Deáky Zita és Garamszegi Pál Maglód az összeírások tükrében és az 1770. évi Urbárium című művével indul el Maglód Város Önkormányzata és a Szeberényi Lajos Helytörténeti Kutatócsoport „Maglódi Füzetek” című sorozata.

 

A kiadványok városunk múltjával és jelenével kapcsolatos, tudományos igényű, ugyanakkor közérdeklődésre számot tartó történeti, néprajzi, vallási, társadalom- és természetföldrajzi, művészeti témákat dolgoznak fel. A sorozat célja, hogy a 18. században betelepült maglódi családok leszármazottai és az újonnan, a Kárpát-medence különböző vidékeiről is ideköltözők számára közkinccsé tegye településünk múltjáról, korábbi és jelenlegi sajátosságairól, értékeiről szóló műveket. Ezzel nemcsak a múlt feltárására és megismertetésére törekszik, hanem a lokális identitás kialakítását is segíteni szeretné: a maglódi közösségi tudat és érzés megteremtését.

 

A „Maglódi Füzetek” 1. száma Maglód 1770. május 28-án hitelesített, Mária Terézia által elrendelt Urbárium teljes szövegét adja közre. Mellette röviden áttekinti az azt megelőző időszakot, és felsorolja azokat a történeti forrásokat, amelyek segíthetik a további kutatásokat. Mindenki számára elérhetővé teszi az 1728. évi összeírás anyagát és azt a parasztvallomást is, amelyet maglódi jobbágyok fogalmaztak és diktáltak Pest vármegye tisztviselőinek. Ezek rendkívül értékes források, ugyanis a 18. századi maglódi földesurak és az itt élő jobbágyok neveit, a telkek, a művelt földek, rétek nagyágát és a földesurak javára kötelezően megállapított adók és beszolgáltatások mértékét tartalmazzák.

 

Minden magyarországi település számára becses történelmi források az ilyen és hasonló dokumentumok, mert hiteles képet adnak a korabeli családokról, a gazdálkodásról és a megélhetés módjairól, vagyoni és adózási viszonyokról. A maglódi összeírásban szereplő családnevek egy része például a mai napig előfordul a településen, mintegy bizonyítékként, hogy a második betelepülés sikeres volt, és a történelem viharai között is létezik folytonosság.

 

A „Maglódi Füzeteket” az 1. szám megjelenése alkalmából Deáky Zita etnográfus, a mű társszerzője mutatja be a Múzeumok Éjszakája és a Szent Iván-éji tűzugrás maglódi programsorozata keretében június 20-án 16 órakor a Helytörténeti Gyűjteményben (Petőfi tér 2.).

 

A rendezvény további részeben 17 órától táncház lesz, 18 órától Péter László néprajzi, 21 órától Bánhidi Béla csillagászati előadására kerül sor. Az est folyamán csillagnézésen lehet részt venni. 21.30-tól kezdődik a hagyományos tűzugrás, majd folytatódik a zene és a tánc. A Kacamajka Néptáncegyüttes is részt vesz a programban, amelyhez a Regösök és a Nyerítő zenekar szolgáltatja a muzsikát.

 

Utoljára frissítve: 2015-06-18 19:54:26

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>