. Ma Ervin napja van.
Maglód-kóstoló
2014-02-11 12:17:47
Maglód-kóstoló

Maglód-kóstoló

Bene, Beregszász, Berzéte, Bonyhád-Börzsöny, Borzsova, Csiliznyárad, Dobronak, Doroszló, Dunaszerdahely, Ecser, Felsőőr, Hosszúszó, Lendva, Lövéte, Mátraszentimre, Mezővári, Pozsony, Szalonta, Várdaróc… Mi a közös bennük?


Valamennyi település képviselői eljönnek a február 14–16. között, immár nyolcadik alkalommal megszervezett „Apáink nyomdokain” című Kárpát-medencei magyarok találkozójára, Maglódra. Maglódra, ahol a disznótoros hagyományok a legjobb ürügyet és hangulatot szolgáltatják ahhoz, hogy összehajoljunk. Összehajoljunk, beszélgessünk, vidámak legyünk és búsuljunk is kicsinykét, kinek mit diktál lelkülete. Találkozzunk például az immár 102 éves Tamás Ilonka nénivel, az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesített felvidéki tanítónővel, akit megfosztottak a szlovák állampolgárságától. Vagy éppen Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökével. Tarka-barka magyarságunk színes képviselőivel szerte a Kárpát-medencéből.

 

A Maglódi Polgári Kör, az önkormányzat és a MagHáz közös rendezvénye lehetne afféle mohácsi vész hangulatú, belterjes magyarkodás is, de nem az. A szó legnemesebb értelmében vett valódi hagyományápoló, gasztro-kulturális fesztivál készül újra. Szombaton például reggel 7 és 14 óra között mindenki belekóstolhat a hangulatba is, az étkekbe is: 500 forintos kóstoló jegyek ellenében ki lehet próbálni, hogy a maglódi fűszerezésű hurka, a lövétei „disznóságok” vagy éppen a délvidéki hájas sütemény-e a jobb. Tavaly állítólag (a fejük fölött tartva) több tepsi kész süteménnyel is elindultak az ajtó felé, de nem találtak egyszer sem akkora embert, hogy ne ürüljön le a tepsi, mielőtt megérkezett volna rendeltetési helyére…

 

Délután aztán érdemes lesz rápihenni és alaposan beuzsonnázni, mert az este 7-kor kezdődő műsor némileg elhúzódhat. A közkívánatra újra fellépő Bem Táncegyüttesen kívül a vendégek is megmutatják tudományukat, és természetesen aktuális gondolataikat is megosztják egymással és a házigazdákkal. A vacsora így az estébe nyúlik majd ugyan, de úgy hírlik, hogy 2000 forintért sehol a világon nem adnak ennyi jóféle malacságot, pláne ilyen tüzes és lélekemelő műsor kíséretében.

 

Jöjjenek csak, jöjjenek, kedves maglódiak, Kárpát-medenceiek, kóstoljanak bele! Kóstoljanak bele Maglódba!

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A határon túliak jogaiért. Lomnici Zoltán a Kárpát-medencei találkozón

Itt kell legyek, ha hívnak. Lázár Zoltán testvér-településeinkről

Székely zászlók lobognak Maglódon

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>