. Ma Ervin napja van.
Hosszúszóról röviden
2014-09-23 20:44:02
Hosszúszóról röviden

Hosszúszóról röviden

Szeptember 20-án a maglódi evangélikus egyházközség testvérgyülekezetében, a Rozsnyótól mintegy 20 km-nyire fekvő, Gömör megyei Hosszúszón tartották a Felvidéki Magyar Evangélikusok Találkozóját.

 

Hosszúszó és Maglód élő, szép kapcsolata példaértékű. A Németh Mihály lelkész vezette gyülekezeti küldöttség tagjai ezúttal is sokrétűen – istentisztelettel, zenével, kórusmuzsikával – szolgáltak.

 

 

A település honlapjáról megtudhatjuk, hogy a község első írásos említése 20 évvel előzi meg Maglódét, 1332-ből származik. A falu határában fekvő Domica cseppkőbarlangban őskori, neolit település maradványait fedezték fel, a pilinyi-kultúrához tartozó lakótelep pedig a korai bronzkorból származik. Hosszúszó templomát 1371-ben építették a Bebek fivérek, György és László. Ezt azonban a XVII. században a törökök elpusztították. 1792-ben klasszicista stílusban született újjá a régi templom helyén az evangélikus istenháza. Tornyot 1840-ben építettek az épülethez. A csúcsában lévő aranyozott gömb fölött egy hold, a hold fölött pedig aranyozott tér található. A tornyot 1884-ben újították fel, 1913-ban pedig elkészült a templom teljes rekonstrukciója is, ugyanis azt egészen az alapokig le kellett bontani, majd 8 méterrel megmagasítani. A templomoltár 1802-ből származik, Raiczinger János faragómester munkája. Az oltáron két, 1795-ben alkotott festmény, felül Jézus átváltozása, alul pedig az utolsó vacsora látható. A szószék egyidős az oltárral, rajta a négy evangelista szobra áll, amelyek Kassovits Antal művei. A Nemzeti Kulturális Örökség részeként számon tartott klasszicista orgona ugyancsak 1795-ben készült el. A keresztelőkút is 215 esztendős már.

 

Hosszúszó címerében is e legrégebbi épület a központi motívum: kék pajzsban, zöld gyepen arany pirostetejű, aranyablakú templom áll, hagymaalakú arany félholddal, kiemelkedő nyolcágú aranycsillaggal, a templomtól balra arany begyökerezett hársfa áll, a bal felső sarokban aranynap található váltakozó sugarakkal és arccal.

 

Az 1. fotó jobb oldalán a maglódi YourCoreHorse együttes tagjai, bal oldalon a Magdala kórus látható (köszönet a fotóért a Magdala csoportnak)

A 2. fotó forrása Gömörhosszú honlapja

Utoljára frissítve: 2014-09-23 21:09:59

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>