. Ma Ervin napja van.
Egy nép kiáltott
2014-10-24 01:17:01
Egy nép kiáltott

Egy nép kiáltott

„Az időben minden megmarad, de olyan színtelen lesz, mint azok a nagyon régi fényképek, melyeket még fémlemezre rögzítettek.

 

A fény, az idő lemossa a lemezről a vonások éles és jellegzetes árnyalatait. Forgatni kell a képet, s a világítás bizonyos fénytörése szükséges hozzá, hogy a vak fémlemezen megismerjük azt, kinek arcvonásait egyszer magába szívta a tükörlap. Így halványodik el az időben minden emberi emlék” – idézte Márai Sándornak A gyertyák csonkig égnek című művét Tabányi Pál polgármester (1. fotó) október 23-án megtartott ünnepi beszédében a MagHázban. Vannak azonban olyan események – mondta –, amelyek levertükben is képesek megreformálni a jövőt. Mert a szabadságharc ugyan elbukott, és a Nyugat újra megmutatta, hogy a demokrácia csak üres máz, ha nem párosul gazdasági érdekeivel – mi mégsem hagyjuk elhalványodni forradalmunk emlékét.

 

A műsorban Liszt Ferenc zenéjének aláfestésével Dallos Sándor és Déry Tibor leveleit tolmácsolta Varga Zoltán. Ákos 1956 című dala is elhangzott. Chopin Esőcsepp-prelűdjét játszotta el zongorán Tóth IstvánVaskó Ágnes (2. fotó) szavalata zárta az ünnepséget, így 58 évvel a szabadságharc után Márai adott keretet a maglódi megemlékezésnek: „Nem érti ezt az a sok ember, / Mi áradt itt meg, mint a tenger? / Miért remegtek világrendek? / Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. / De most sokan kérdik: mi történt? / Ki tett itt csontból, húsból törvényt? / És kérdik, egyre többen kérdik, / Hebegve, mert végképp nem értik – / Ők, akik örökségbe kapták –: / Ilyen nagy dolog a Szabadság?” (Mennyből az angyal)

 

Utoljára frissítve: 2014-10-24 20:00:33

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>