. Ma Ervin napja van.
Dóra Tivadar-díjas: Radosza Sándor
2016-08-24 17:57:43
Dóra Tivadar-díjas: Radosza Sándor

Dóra Tivadar-díjas: Radosza Sándor

Településünk hírnevét öregbítő feltalálói munkásságáért Maglód Város Önkormányzata Radosza Sándort Dóra Tivadar-díjjal tüntette ki.

 

Foglalkozására nézve újságíró-szerkesztő, sőt többkötetes író is, ám hivatását tekintve mindezek mellett-fölött feltaláló. A Radosza-gyűrű megalkotása Lomnici Zoltán szerint a Rubik-kocka magasságába juttatta őt. Ezzel az immár eszközcsaláddal Radosza Sándor felhelyezte Maglódot az oktatási segédeszközök terén is a térképre. Határainkon kívül és belül egyaránt megtalálta velük a pedagógusok és gyermekek szívéhez és eszéhez vezető utat, noha a hivatalok még nem teljes mellszélességgel támogatják a didaktikai eszköz elterjesztését. Ugyanakkor a KELLÓ, a tankönyv-ellátásért felelős vállalat, 2014-ben kizárólagos forgalmazói jogot kívánt rá vásárolni.

 

Radosza Sándor nem „egyszeri feltaláló”: a Radosza-gyűrűnek is olyan további verzióin és továbbfejlesztésén dolgozik, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy az eredeti eszközt is túlszárnyalják. (Az első betű- és számsorkirakó versenyt egyébként a MagHázban tartották, remélhetőleg nem utoljára.) A gyűrűcsalád tagjai: ovi-, teszt-, számoló-, író-, muzsika-, turista- és univerzális-gyűrűk. Utóbbi kettő használata már 12–99 éves korúaknak is ajánlott. Az írógyűrű pedig angol; német; szlovák betűkészlettel is elkészült. A győri gyökerekkel rendelkező, de immár évtizedek óta maglódi lokálpatrióta feltaláló tarsolyában más játékok és technikai innovációk is rejlenek.

 

Radosza Sándor mintegy 10 könyvet is írt, ezek közül a Diana’s Tale című, angol nyelvű kötetét 2012-ben ezüstéremmel díjazta a Tajvani Innovációs és Kulturális Fesztivál zsűrije. Legutóbbi két műve Amerikában jelent meg, a lefrissebb, először szintén angolul megjelent Bolyongócska égi vándorlása apropóján olvasás-népszerűsítő maglódi kisfilmet is forgatott.

 

A feltaláló, író, televíziós személyiség tagja az Emberi Méltóság Tanácsa mellett a Magyar Feltalálók Egyesületének is, ahol az ipari és technikai innovációkkal együtt kezelik a kulturális újításokat is. Radosza Sándor mindkét téren maradandót alkotott, ezt Maglód Város Önkormányzata a Dóra Tivadar-díj adományozásával ismerte el.

 

1. kép: Radosza Sándor átveszi a Dóra Tivadar-díjat Tabányi Pál polgármestertől és Kérges László, illetve Remport Csaba alpolgármestertől 2016. augusztus 20-án

2. kép: A Radosza-gyűrű

Utoljára frissítve: 2016-08-26 01:20:20

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>