. Ma Zita napja van.
Domján Edit-díjas: Rabi Gáborné
2016-08-25 19:19:46
Domján Edit-díjas: Rabi Gáborné

Domján Edit-díjas: Rabi Gáborné

Rabi Gáborné Gohér Máriát a maglódi népi kultúra ápolásában kifejtett kimagasló tevékenységéért, Maglód Város Önkormányzata Domján Edit-díjjal jutalmazta.

 

A tősgyökeres maglódi Gohér család leszármazottjaként 1937. március 6-án született. Itt végezte az általános iskolát is. Korosztálya az utolsó generáció, amely a népviseletet még a hagyományokhoz híven, hétköznap is hordta, templomba pedig olyan ünnepi ruhába jártak, amihez hasonlót pl. a pünkösdi istentiszteleteken láthatunk. A „Röpülj, páva” mozgalom idején az örökségekből felújítva ő maga készítette el lányának és párjának viseletét. Talán ez az időszak hozta meg leginkább a kedvét a viseletek alkotásához.

 

Az évek során egyre több civil szervezet rendezvényén találkozhattunk vele. Segít a Nyugdíjas Klubnak, a Roszicska Egyesületnek, de tanácsot kérnek tőle a Kacamajka Táncegyüttes fiataljai is, akiknek nem egy viseletet készített már, mint ahogy saját – szintén néptáncos – unokáinak is. A Napsugár Óvoda és a Vermesy Péter Művészeti Iskola népi ruháinak összeállításában is részt vett.

 

Bár sokan csak úgy ismerik, mint a „Szentesi Zoli nagymamája”, de nyugodtan felkereshetik, lehet tőle tanácsot kérni, és ha ideje engedi, még segít is a megvalósításban vagy épp az öltözet rendbetételében. A Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény megvalósításánál szintén lehetett számítani a munkájára, főként a régi ruhaneműk rendbehozatalánál segédkezett. A Múzeum Baráti Körnek ma is aktív tagja. Az utóbbi időben azt fontolgatja, hogy a már elfeledett vagy elhanyagolt maglódi viseleteket megpróbálná a még fellelhető információk alapján újrakészíteni. Ilyen pl. a maglódi esküvői viselet vagy a kacamajka is.

 

Marika néni másik elfoglaltsága a népviseleti babák készítése, öltözetének varrása, javítása. Több maglódi baba őrzi az ő keze munkáját szerte Európában. Soha nem kérné és nem életcélja, hogy elismerjék, ezért is olyan értékes, amit és ahogyan tesz.

 

Képeinken Rabi Gáborné átveszi a Domján Edit-díjat Tabányi Pál polgármestertől és Kérges László, illetve Remport Csaba alpolgármestertől 2016. augusztus 20-án

Utoljára frissítve: 2016-08-26 01:19:58

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>