. Ma Ervin napja van.
Bundás vagy Méhes?
2016-10-18 18:15:27
Bundás vagy Méhes?

Bundás vagy Méhes?

Ellenforradalmi erők a magyar októberi eseményekben. A talányosan szemérmes című, négykötetes „Fehér Könyv” III. részének 77. oldalán egy egész oldalas fotót közöl a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa Tájékoztatási Hivatala (ami nagyon ritka a könyv gyakorlatában). A kép felirata: „A Corvin közi ellenforradalmárok egyik csoportja, amely a Vajdahunyad utca 41. számú házban tanyázott.”

 

Október 22-én 15 órakor Tabányi Pál polgármester beszédével nyitja meg az A szabadságért és igazságért című, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából megrendezett időszakos kiállítást a Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjteményben. A kiállítás éppúgy bemutatja a „Fehér Könyvet”, mint az említett fotó utóéletét (amit a Maglód c. önkormányzati lap októberi száma is közölt) az alábbi írás kíséretében:

 

 

Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori főparancsnoka alapította hazánk egyetlen ’56-os múzeumát 1999-ben. A Maglódi Polgári Kör tagjai néhány éve a Délvidékről jövet, Kiskunmajsán járva meglátogatták a tanyasi iskolából kialakított kiállítást, és felfigyeltek egy fotóra, amelyen a Corvin közi szabadságharcosok egy csoportja, pontosabban a Vajdahunyad utca 41. sz. házban harcálláspontot foglalt felkelők láthatók 1956. november 1-jén. A fotó felirata szerint az első sorban guggol balról a harmadikként Méhes Pál („Bundás”). Góhér Pál rögtön felismerte „Palit”. Méhesék laktak a Wodiáner-cselédházak egyikében, illetve a Horváth Mihály utca mai pedagógusházai helyén állt egykori nádfedeles házban is.

 

A forradalom leveréséig lényegében együtt maradt, körülbelül 25-30 főnyi csoport tevékenységéről Eörsi László a Corvinisták címmel írt könyvének 1. kötetében viszonylag részletesen beszámol (valamint az 1956-os Intézet, amelynek Eörsi is munkatársa volt, a VIII. Évkönyve: 2000 Budapest, 262–273. o.). Eszerint a jelentős nemzetőregységnek számító és nagy önállósággal rendelkező felkelőknek két gépkocsivezetőjük volt, mindketten Pobjedával jártak. Egyikük főleg a parancsnokokat és a sajtótermékeket szállította, másikuk, Méhes pedig a fegyvereket hordta különböző helyekre. A gépkocsikat a Vajdahunyad utcai honvédségi garázsból szerezték, miután összebarátkoztak a katonákkal.

 

A csoport tagjai közül többen valószínűleg harcoltak a Köztársaság téri pártház ostromában is, viszont az biztos, hogy többször ott voltak a feltételezett titkos börtönök, kazamaták keresésénél, bár a feltárásban kevéssé vettek részt. November 4-én a hajnali szovjet támadás következtében kigyulladt Vajdahunyad utcai házat az addig 4-5 fős rajokban védekező felkelőknek el kellett hagyniuk. A csoport két részre oszlott, Méhes Pál a kisebbikkel (Jánoki-részleg) tartott, amelynek további harci tevékenységéről nem tudott meg többet a kutató.

 

A Vajdahunyad utcai nemzetőrökről egy MTI-fotós társaságában egy német nyelvű újságíró is több csoportképet készített, amelyek 1957-ben óriási segítséget nyújtottak a nyomozóknak a résztvevők azonosításában (ennek az eredetileg 6x6 cm-es képnek a fotó-negatívját is lefoglalta 1957-ben a megtorló hatóság). Neumann Tivadart, a másik sofőrt, aki a kép jobb szélén guggol, életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtották, 1963-ban engedték szabadon. Az álló sorban balról a 13., sötét hajú Wittner Máriát első fokon halálra ítélték, 1970-ben szabadult. Máig emlékszik „Bundásra”. (A becenevek kiterjedt használatának oka részben az volt, hogy olyanok kerültek egy-egy felkelőcsoportba, akik korábban egyáltalán nem vagy csak felületesen ismerték egymást, részben pedig egyfajta védelmet nyújtott a be nem azonosítható „fedőnév”.) Az itt is közölt MTI-fotót Tabányi Pál polgármester kutatta fel újra, aki Wittner Máriához is elment Méhes Pál nyomában járván. Tőle tudjuk, hogy együtt vettek részt a kőbányai rendőrség lefegyverzésében is.

 

Az először idézett Corvinisták c. könyv 1071. lábjegyzete szerint ugyan Méhes a X. kerületben lakott, de a maglódi források biztosak abban, hogy ez tévedés (vagy álca). A jegyzet annyit említ még róla, hogy „hat elemit végzett, 1955-ben gépkocsivezető, majd segédmunkás volt az Ipari Vegyszergyárban”. Tudomásunk szerint Méhes Pál is külföldre távozott, és további sorsát egyelőre homály fedi.

 

* * *

 

A megnyitón a tárlatot bemutatja Deáky Zita kurátor, és elhangzik egy másik, a Méhes Pálénál részletesebben ismert maglódi történet is, Bagyinka Mihályé. A kiállításon látható lesz az az '56-os lyukas zászló, amelyet Víg Kálmán egykori maglódi nemzetőr házának bontásakor talált a család a padláson elrejtve (története szintén olvasható az önkormányzati lap októberi számában). A 3 vitrinben őrzött tárgyi emlékek mellett 21 óriás tabló mutatja be a főváros és Maglód szabadságharcos krónikáját. Megtekinthető Babos László In memoriam '56 című alkotása, sőt az október 23-án, a Bellus János téren 11.30-kor felavatandó szobrának makettje is. Az udvarra barrikádot emeltek a rendezők (2. kép), de a teremben is lesz a korabeli beszédeket sugárzó Néprádió mellett kisebb rakás kockakő. A kiállítást gerincét Garamszegi Pál gyűjteménye szolgáltatja, de Kiss Jenő amatőr fotóit is beépítette a rendező, Somogyváry Mihály (3.  kép).

 

1. kép: A Corvin közi szabadságharcosok Vajdahunyad utcai csoportja

2. kép: Készül a barrikád a helytörténeti gyűjtemény udvarán

3. kép: A kiállítás rendezés alatt

Utoljára frissítve: 2016-10-18 18:18:03

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>