. Ma Orsolya napja van.
Az együttlét lángja
2017-12-18 00:52:07
Az együttlét lángja

Az együttlét lángja

Miért is kell Betlehembe sietni? – kérdezte Bálint Klára református lelkipásztor az advent 3. vasárnapján rendezett ökumenikus szertartáson a Mennyből az angyal… eléneklése után („Mennyből az angyal lejött hozzátok, / pásztorok, pásztorok! / Hogy Betlehembe sietve menvén /lássátok, lássátok!”). Azért – válaszolt is rá rögtön: –, mert Isten eljött hozzánk. Több elnevezése is használatos: Megváltó, Üdvözítő, de Immánuel is, aminek a jelentése: ’velünk az Isten’. Nemrég megkérdezték a maglódi óvodásokat, hogy mit szeretnek legjobban a Karácsonyban, és a többségük nem az ajándékokat említette, hanem az együttlétet. Mert az együttlét különleges ajándék. A legnagyobb ajándék. A Karácsony legnagyobb ajándéka, hogy eljött hozzánk Isten. Ajándékozzuk meg magunkat egymással is Karácsonykor!

 

Németh Mihály evangélikus lelkész egy a megosztókon terjedő amerikai videó történéseit elevenítette fel, amelyen kisgyermekekkel adatták elő a betlehemi történetet. Minden rendben is zajlott egészen addig, amíg egy kétéves „bárányka” ki nem vette a jászolból a csecsemő „Jézust”, amit viszont a szintén kisgyermek „Mária” nem hagyott szó nélkül. Egyenesen birkózás alakult ki a kis Jézus birtoklásáért. Németh Mihály arra az őszinte gyermeki lelkületre hívta fel a történetből a figyelmet, amely mindent elkövet, hogy az övé legyen Isten fia, Jézus. Ennek és a Reformáció 500. évfordulója kapcsán is idézte Luther Mártont: „Krisztusnak azért kellett emberré születni, hogy benne újjászülethessünk. Magára veszi származásunkat, belemeríti a magáéba s nekünk ajándékozza a sajátját, hogy benne megtisztulva megújuljunk, mintha az volna a sajátunk”. Ugyanezt Szent Ágoston úgy fejezte ki: Isten az ember gyermekévé lett, hogy az ember Isten gyermekévé legyen.

 

Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő a mintegy 50 fős gyülekezet előtt gyújtotta meg Maglód adventi koszorúján, a Mindenki Karácsonya kezdetén a 4. gyertyalángot (a 4. vasárnap idén december 24-ére esik, ezért lett koncentráltabb a négy városi ünnepség).

 

Kapcsolódó cikkeink:

A hívogatás lángja

Az útra kelés lánga

A várakozás lángja

2. kép: Bálint Klára református és Németh Mihály evangélikus lelkész

3. kép: Bálint Klára mellett dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő

Köszönet a 2–3. fotóért Bertalan Timeának

Utoljára frissítve: 2017-12-18 01:07:14

További híreink
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Maglódi viselet a Mesterségek Ünnepe plakátján
Országos rendezvény plakátján látható népviseletünk.
2018-07-16 16:09:24, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A MagHázban okt. 1-jén 9–13 óra között várják véradókat.
Bővebben >>