. Ma Zita napja van.
Az együttlét lángja
2017-12-18 00:52:07
Az együttlét lángja

Az együttlét lángja

Miért is kell Betlehembe sietni? – kérdezte Bálint Klára református lelkipásztor az advent 3. vasárnapján rendezett ökumenikus szertartáson a Mennyből az angyal… eléneklése után („Mennyből az angyal lejött hozzátok, / pásztorok, pásztorok! / Hogy Betlehembe sietve menvén /lássátok, lássátok!”). Azért – válaszolt is rá rögtön: –, mert Isten eljött hozzánk. Több elnevezése is használatos: Megváltó, Üdvözítő, de Immánuel is, aminek a jelentése: ’velünk az Isten’. Nemrég megkérdezték a maglódi óvodásokat, hogy mit szeretnek legjobban a Karácsonyban, és a többségük nem az ajándékokat említette, hanem az együttlétet. Mert az együttlét különleges ajándék. A legnagyobb ajándék. A Karácsony legnagyobb ajándéka, hogy eljött hozzánk Isten. Ajándékozzuk meg magunkat egymással is Karácsonykor!

 

Németh Mihály evangélikus lelkész egy a megosztókon terjedő amerikai videó történéseit elevenítette fel, amelyen kisgyermekekkel adatták elő a betlehemi történetet. Minden rendben is zajlott egészen addig, amíg egy kétéves „bárányka” ki nem vette a jászolból a csecsemő „Jézust”, amit viszont a szintén kisgyermek „Mária” nem hagyott szó nélkül. Egyenesen birkózás alakult ki a kis Jézus birtoklásáért. Németh Mihály arra az őszinte gyermeki lelkületre hívta fel a történetből a figyelmet, amely mindent elkövet, hogy az övé legyen Isten fia, Jézus. Ennek és a Reformáció 500. évfordulója kapcsán is idézte Luther Mártont: „Krisztusnak azért kellett emberré születni, hogy benne újjászülethessünk. Magára veszi származásunkat, belemeríti a magáéba s nekünk ajándékozza a sajátját, hogy benne megtisztulva megújuljunk, mintha az volna a sajátunk”. Ugyanezt Szent Ágoston úgy fejezte ki: Isten az ember gyermekévé lett, hogy az ember Isten gyermekévé legyen.

 

Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő a mintegy 50 fős gyülekezet előtt gyújtotta meg Maglód adventi koszorúján, a Mindenki Karácsonya kezdetén a 4. gyertyalángot (a 4. vasárnap idén december 24-ére esik, ezért lett koncentráltabb a négy városi ünnepség).

 

Kapcsolódó cikkeink:

A hívogatás lángja

Az útra kelés lánga

A várakozás lángja

2. kép: Bálint Klára református és Németh Mihály evangélikus lelkész

3. kép: Bálint Klára mellett dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő

Köszönet a 2–3. fotóért Bertalan Timeának





Utoljára frissítve: 2017-12-18 01:07:14

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>