. Ma Ervin napja van.
15. Slovenský den v Maglóde – Pozvánka
2013-09-20 23:15:56
15. Slovenský den v Maglóde – Pozvánka

15. Slovenský den v Maglóde – Pozvánka

A szombati 15. Szlovák nap, nem pusztán Maglód, hanem az egész környék óriási ünnepe.

 

A Rosička Egyesület az egykori Maglódi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat tagjaiból alakult. A rosa jelentése: harmat, kicsinyítő képzővel rosička, azaz harmatocska. Jó adag öniróniát takar a név, a hagyományőrző egyesület tagjaink többsége – közösségi oldaluk megfogalmazása szerint –„már túl van a harmatocskán”. Legfőbb célkitűzésük, hogy a fiatalabb korosztályokat is bevonva ápolják a tradíciókat, „ne vesszen a feledés homályába” például a maglódi népviselet. Igyekeznek korhűen megőrizni, illetve viselni, a szlovák népviselet ruháit, no meg énekelni a nagyszüleiktől tanult szlovák dalokat. Az identitás fontos pillére a konyha, így jut szerephez a hagyományos görhöny, a tócsni és többi étek. A Roszicska Egyesület csapata gyakran lép fel énekkel, tánccal, a legifjabb generáció tagjai pedig rövid versekkel is.

 

Zsichláné Tabányi Mária, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a 15. Szlovák nap nem pusztán egy hagyományos rendezvény, hanem a környék szlovákságának óriási ünnepe. A rendezvény (különösen az esti bál) egész Maglódot meg szokta mozgatni, de ezúttal is várnak vendégeket Ecserről, Péteriből és Pilisről. Ezt a fesztiváljelleget tükrözi a nap programja. Az elnöknőtől megtudtuk, hogy a MagHáz előtti gyülekező (zhromaždenie) után 14 órakor indul a felvonulás (tanecný sprievod po ulicý), amelyet a Vermesy Péter Művészeti Iskola fúvószenekara kísér. A népviseletbe öltözött vendéglátó- és vendégsereg az evangélikus templomba vonul, ahol 3 órától kétnyelvű istentisztelet (bohoslúzba) lesz, Gulácsiné Fabulya Hilda, a fővárosi szlovákajkú gyülekezet lelkésze szolgál.

 

A visszautat is táncolva, énekelve teszi meg a gyülekezet. A MagHázban a Nők Klubja és a Kacamajka Néptáncegyesület fellépése mellett a vendégek is bemutatkoznak (slovenský kulturný program tanecných kupin). A vacsora ugyan nem a hagyományos szlovák ízvilághoz igazodik, de a Vecsési Hagyományőrző Fúvószenekar produkciója mellett ez bizonyára fel sem fog tűnni.

 

A bál (slovenský ples) pedig este 8 kor kezdődik, és tart… Amíg bírják szusszal.

 

 

A képek forrása Zsichláné Tabányi Mária, illetve a Roszicska Egyesület közösségi oldala, köszönet értük (az 1. fotó egy péteri fellépésen készült, a 2. a maglódi Városnapokon, 2013 júniusában).

Utoljára frissítve: 2013-09-21 14:04:22

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>