MAGLÓDI HÍRHATÁR - Vitézek, mi lehet szebb dolog az Vértesnél?

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.06.13.
 Csütörtök
Ma Antal, Anett napja van.
Holnap Vazul napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 02. 23:47     


Vitézek, mi lehet szebb dolog az Vértesnél?
A Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesület több mint 100 fős sátortábort szervezett Mindszentpusztán.

A Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesület (MASZAT) több mint 100 fős sátortábort szervezett a Vértesbe, Mindszentpusztára június 22. és 24. között. A gyerekek – túlnyomó többségükben az általános iskola alsósai – két csapatban küzdötték le a nem mindennapi akadályokat: végül a Sárga Oroszlánok minimális arányban diadalmaskodtak a Zöld Sárkányok fölött. Az alábbiakban a kisbíró reggeli programismertetéseit közöljük, ami sajnos csak ízelítőt adhat a tábor hangulatáról és a programokról.

 

 

 

És lőn az első nap…


Közhírré tétetik, és ezennel kidoboltatik, hogy az Úr 2013. esztendeje hatodik, tehát Szent Iván havának legfényesebb, 22. napján világra szóló vigasság veszi kezdetét Mindszentpusztán, ama híres-nevezetes Oroszlánkő alsó várában. Lészen ottan kivilágos virradatig zsibongó vásári forgatag, verejtékes bajvívás, fogtsikorgató vitézi hétpróba, a Zöld Maszat fogadóban peniglen ínytsiklandó középkori étkek és fenséges nedűk várják a szomjúhozókat és korgó gyomrú betérőket!

A vitézek a hétnek a hatodik napján a gánti bánya kegyes szemrevételezése után érkeznek a büszke Oroszlánkő-várba, ahol a vár ditső ura köszönti híveit, hűséges népét és nemzetségét, valamint a bámész egybegyűlteket, és méltóztatik majd a világmindenség két legjobb tsapatát, név szerint a Zöld Sárkányokat és a Sárga Oroszlánokat is táborverésre buzdítani. A jófajta estebéd elköltése után fentnevezett tsapatok a tisztjeikkel és elöljáróikkal különvonulnak, és alaposan megismerkedvén bajtársaikkal, nevet, éneket (miszerint hadi indulót) választanak maguknak, amely megkülönböztetendi őket a sok hasonló vitézektől és vitézlő hadaktól.

Az estvéli sötétség beálltával lobogó tábortűz mellett illendőn bemutatkoznak egymásnak a hadi tsoportosulások. Ezt követően – bátorságukat bizonyítandó és az ellenséges érzületű kóborlovagokat felderítendő – az éj jótékony leple alatt portyára indulnak a hadfiak. Az éjszakai baglyok és denevérek elültével aztán a hadnép is nyugovóra térhet, minekutána a tisztek fővesztés terhe mellett ellenőrizték az apróvitézek keze-lábának és szájában lévő fogazatának a megtsutakolását, valamint a kiszedik bőrük alól az oda bétolakodó kullantsfajzatokat.

 

 

És lőn a második nap…


Közhírré tétetik, és ezennel kidoboltatik, hogy az Úr 2013. esztendeje hatodik, tehát Szent Iván havának leges legfényesebb, 23., a hétnek penig az utolsó napján, miszerint vasárnap, a kokorékoló kokasok sokadik hívó szavára, a vitézlő népek 7 órakor méltóztatnak kikászálódni sátraikból és szekértáboraikból, majd reggeli testmozgással és élénk hideg vizes lotsintásokkal felfrissítik elgémberedett tagjaikat. A Zöld Maszathoz czímzett fogadóban ínytsiklandozó frühstück, azaz reggeli várja a sereget. 9 órakor veszi kezdetét az egész napos gyalogos menetpróba. A földkerekség két legjobb tsapata, név szerint a vitézlő Sárga Oroszlánok és a fényességes Zöld Sárkányok kegyeskednek megtekinteni a szemkápráztató Gerentsér-várat, de nem utasíthatják vissza a jámbor apát invitálását sem a szentkereszti apátságba. Itten peniglen tarisznyából falatoznak a jó vitézek apródjaikkal egyetemben, és üde forrásvízzel oltják tsillapíthatatlan szomjukat. Visszaérkezvén a rendíthetetlen Oroszlánkő-várba, olyféle vitézi hétpróba veszi kezdetét, hogy a Főd fog sarkábul kidőlni, ahol is a rettenthetetlen és vitézlő vitézek először is felkutatják a jó András király elveszett koronájának szent darabjait, hogy azután választhassanak a labdakergetés, a kopjatörés, a repülő korong elfogása, a nyílvessző kilövése, a tollas labdatsok ütögetése és még a vasgolyóval való dobálózások fegyvernemei között is.

A Zöld Maszathoz czímzett fogadót az a mérhetetlen tisztesség éri, hogy a tsillagos univerzum két legjobb tsapata, miszerint a derék Zöld Sárkányok és a kitűnő Sárga Oroszlánok a fogadóba vatsorálnak a várnéppel egyetemben, utána peniglen méltóztatnak szemök pillantásaival megtekinteni a füves ember, sőt az állatidomár bémutatkozását is. És amidőn a sok-sok Sárga Oroszlánok és Zöld Sárkányok a szikrázó tsillagos égboltozatot vislatják tudományos czélzattal, közben meg is melegszenek a ropogó tábortűz tsudálatos lánginál, mielőtt kiszedegetvén a ragatsos kullantsférgeket, lakájos sátrainkba visszavonulván pihenőre térnének.

 

 

És lőn a harmadik nap…


Közhírré tétetik, és ezennel kidoboltatik, hogy az Úr 2013. esztendeje hatodik, tehát Szent Iván havának leges-leges legfényesebb, 24., az új hétnek penig az első napján a magasságos Oroszlánkő-várba gyakorlatozik a mérhetetlen és végtelen világmindenség két legjobb tsapata, miszerint a kiapadhatatlan bátorságú Sárga Oroszlánok és kifogyhatatlan erejű Zöld Sárkányok. Folytatván a vitézi küzdelmek sorát, tsoportos bajvívás veszi kezdetét, majd mesterségek mutatkoznak be a jó vitézek színe előtt. A nagyságos várúr kémeinek jelentése szerint a bőséges ebéd elfogyasztása után tsatára készülnek a ditső lovagok és apródjaik: úgy hírlik, hogy a fent emlegetett két kitűnő és vitézségben felülmúlhatatlan tsapat, miszerint a Zöld Sárkányok és a Sárga Oroszlánok a világnak tsudájára összemérik mérhetetlen tudásukat és ügyességüket!

Hetfű estve peniglen sziporkázó zenés-tánczos múlatozás veszi kezdetét a lobogó tábortűznek pajkos lánginál. A legbátrabb, az egész napi küzdelmekben legkitűnőbb, legeslegvitézebb harczosok a felső várban tölthetik az éjszakát az Úr szabad ege alatt, portyázó ordas farkas hordákkal és kullantsfajzatokkal mit sem törődvén…

 


És lőn a negyedik nap…


Közhírré tétetik, és ezennel kidoboltatik, hogy az Úr 2013. esztendeje hatodik, tehát Szent Iván havának legbúbánatosabb, 25., az új hétnek penig a második napján, kedd reggelre virradván, a próbákban megedzett hadnép felszedi a sátorok fáját, mert bizony mondom Néktek, a tágas világnak és egyre táguló világmindenségnek két legjobb tsapatát, miszerint a tsudálatos Zöld Sárkányokat és a fényességes Sárga Oroszlánokat a Földgolyóbis Maglód nevű, nevezetes és történelmi sarkába hívták meg az ott mindennapos helyi tsetepatéjukhoz, ahová is a vadregényes Vitány várának meghódításával és a híres-nevezetes tatabányai Turulmadár szobornak a szemrevételezésével jutnak el a vitézlő vitézek.

 

Az Úr legyen Veletek, ditső vitézek és apródok!

 

 

 

 

 

 

1. kép: András király megkoronázása és apródavatás (András király: Varga András; a vár szelleme: Patkós Józsefné, Katalin, a MASZAT elnöke; a vár ura Turóczi Csaba, a MASZAT alelnöke)

2. kép: A Sárga Oroszlánok egyik csapata (a 3-ból) az egykori gánti külszíni bányában

3. kép: Gerencsér várának romjainál

4. kép: A vértesszentkereszti apátság falai között

5. kép: Vitány váránál

 

Köszönet a fotókért Kecse Lajosnak!


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport