MAGLÓDI HÍRHATÁR - Tiszta hittel, erős kézzel

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.05.18.
 Szombat
Ma Erik napja van.
Holnap Ivó, Milán napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 08. 21. 18:43     


Tiszta hittel, erős kézzel
Interaktív kiállítás Szent Márton és László életművéből.

Szent Márton és Szent László összeköti Magyarországot az egyetemleges és az európai keresztény kultúrával, mondta Deáky Zita etnográfus, a Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője augusztus 19-én 10 órakor a „Magyarország lovag védőszentjei” időszaki kiállítás megnyitója előtt, amire pedig dr. Beer Miklóst, a Váci Egyházmegye püspökét kérte fel, mert az ő „kiállása, lelkiismeretessége és útmutatása mindnyájunk számára példaadó”.

 

Beer Miklós ugyan már gyermekként „szőrén ülte meg a lovat” (itatáskor persze…), de a tréfás párhuzam mellett inkább a kiállást, a felelősségvállalást és a gyöngébbek felkarolását emelte ki vezérfonálnak. Szent István ünnepére készülve még hangsúlyosabbnak gondolta, hogy László államférfiként nem pusztán élni tudott az istváni örökséggel, hanem folytatni is képes volt: a bátor, férfias lovagi eszmény, az elvhűség és a becsület egyaránt összeköti kettejük életútját – mondta –, így, illetve ezzel teremtett László egységet a pártoskodás és széthúzás sújtotta országban.

 

Márton is katonacsaládban született, még legionáriusként osztotta meg köpönyegét a nevezetes történetben a megvert koldussal, püspökként azonban az egyházvezetés feladatát ő éppoly felelősséggel vállalta és viselte, mint László a magáét. A Váci Egyházmegyében több mint tíz templom őrzi Márton tiszteletét, Szent Lászlóét kevesebb ugyan, de természetesen azt is jó néhány.

 

Napjainkban újra elő- és előbukkan a kétely: keresztény-e Európa? Dr. Beer Miklós püspök kijelentette: Szent Márton és Szent László személye is, emléke is megerősíti azt a meggyőződését, hogy ez valójában nem kérdés.

 

A Helytörténeti Gyűjteményben Szent Márton születésének 1700. évfordulója és a „lovagkirály”, László trónra lépésének 940., illetve szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából rendezett interaktív tárlaton 8 db óriásjáték segíti a tablók mellett a gyerekek ismeretterjesztését és jó értelemben vett szórakozását: böhöm kirakók (kockákkal, puzzle-okkal), memóriajáték, logikai és türelemjátékok teszik élvezetessé a kiállítás megtekintését.

 

 

A tárlat a szombathelyi Savaria Múzeum („Kortársunk Szent Márton”) és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának („Tiszta hittel, erős kézzel” c.) vándorkiállításából, továbbá Babos László képzőművészeti alkotásainak és a városi könyvtár, illetve Garamszegi Pál és Jákfalvi Péter köteteinek, dokumentumainak felhasználásával készült. Kurátor Deáky Zita, rendezte Somogyváry Mihály és Péter László. A nyomdai munkálatokat Vida Balázs („Nyomtass Velem!”) végezte. A játéklibákat Kovács Ferencné készítette.

 

Megtekinthető október 30-ig nyitva tartási időben (hétfőn, szerdán és szombaton 14 és 18 óra között), illetve csoportoknak előzetes időpont-egyeztetés után. Bejelentkezés Péter László gyűjteménykezelőnél (20/961-76-74) vagy Varga Zoltán könyvtárvezetőnél (20/236-84-93). A gyűjtemény címe: Maglód, Petőfi tér 2.

 

1. kép: Szent László vitézei között dr. Beer Miklós püspök

2. kép: Barotai Endre atya „segít” az egyik játékban Szent Mártonnak elrejtőznie a libák között

3. kép: nincs kockázat – Szent Mártont, Szent Lászlót vagy Szent Györgyöt is kiadják a nem bűvös kockák; Sharmáné Dippold Zsuzsa (napszemüvegben), Telek Magdolna (háttal), Osztertágné Szeili Mariann, Kovács Ferencné (guggolva) és Somogyváry Mihály (háttal)

4. kép: Babos László Szent László c. alkotása

 


További hírek

  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Szóval itt van ez a Magyar Péter
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Kulka János lett a Nemzet Színésze
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert beperelte a Fidesz-fióka civilszervezet
2024. 04. 29. 17:05 hirhatar.hu
  Drámai mértékben növekednek a gyermekbántalmazó tartalmak az interneten
2024. 04. 29. 17:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport