MAGLÓDI HÍRHATÁR - Tegnap még hulladék...

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2020.09.23.
 Szerda
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 03. 02:09     


Tegnap még hulladék...
A maglódi képviselő-testület szeptember 20-ai ülésének témái közül a legélénkebb érdeklődést a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének próbaüzeme váltotta ki.

A szeptember 20-ai képviselő-testületi ülés témái közül a legélénkebb érdeklődést a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének próbaüzeme váltotta ki.

 

Míg az iskoláról szóló szándéknyilatkozat tartalmáról (azaz ki működtesse az iskolát?) éles, ám rövid vita folyt, viszonylag kevés hozzászólással, addig a szelektív hulladék szinte valamennyi képviselő fantáziáját megmozgatta és kérdező kedvét meghozta. Mintha csak Márait idézte volna az előterjesztés: „Ami tegnap még hulladék volt, ma tiszteletre méltó értéktárgy. Ami tegnap szemét volt egy fiókban, ma tartalék. Egyszerre megbecsüljük a valóságot.” Pedig inkább az a helyzet, hogy a korábbi helyi próbálkozást a szelektív gyűjtésre 1,5 év után le kellett állítani, mert a gyűjtő „szigetek” szemétlerakó helyekké váltak (már amelyiket nem gyújtották fel).

 

A Maglódnak ajánlatot tevő Fe-Group Invest Zrt. majd 20 éve van jelen a hazai hulladékhasznosításban – tudtuk meg Serfőző Petrától, a cég kereskedelmi igazgatóhelyettesétől (képünkön). A magyar tulajdonú társaság többek között Budapest, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg teljes szelektív hulladékát kezeli. Az agglomerációval kiemelten kívánnak foglalkozni, így például Szentendrével, Százhalombattával, Vecséssel és Dunaharasztival is szerződtek. Mivel a szelektív gyűjtéssel a kommunális hulladék mennyisége csökken, így olcsóbb lehet a helyi hulladékkezelés.

 

Tabányi Pál polgármester elmondta, hogy 2014-től kötelező önkormányzati feladat a szelektív hulladékgyűjtés, amit a mostani kéthónapos (november–decemberi) ingyenes próbaüzem jól előkészíthet. Ez alatt az idő alatt a maglódiak díjmentesen kapnak zsákokat, és a Településfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. (Tefü, képünkön) ingatlanonként havonta egyszer szállítja el Kőbányára a hulladékot. A próbaüzem után a szétválogatásért a Fe-Group számára szolgáltatói díjat kell fizetni, viszont a hulladékért az önkormányzat kap a cégtől, összetételtől függően, térítést. Így az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséggel kötendő szerződés révén járó támogatással együtt a szelektív gyűjtés összességében nyereséget is hoz a városnak.

 

A szinte záporozó kérdésekre Serfőző Petra kifejtette, hogy 7 féle „frakciót” szállítanak el: papírhulladékot (újságpapír, szórólap stb.); PET-palackot (ásványvizes és üdítős palack); tetra packot (gyümölcsleves és tejes doboz); kozmetikai és mosószeres flakonokat; fóliahulladékot (szatyor és más fólia); alumínium italos dobozt (üdítős, sörös doboz); konzervdobozt. Ezeket viszont ömlesztve, vegyesen, ám tisztán és szárazon kell az átlátszó zsákokban elhelyezni. A más hulladékot is tartalmazó zsákokat nem fogják elszállítani.

 

A Fe-Group szívesen részt vesz olyan kampányokban, mint az iskolai papírgyűjtés. Alkalmanként vállalják, hogy térítésmenetesen elszállítják a város elektronikai hulladékát is. Ha igény volna rá, a veszélyes hulladék begyűjtését szintén megoldják, ám térítés ellenében. Az üveggyűjtés viszont egyelőre nem szerepel a tervekben. A város időszakonként ellenőrizheti a társaság elszámolásának hitelességét, hiszen az csak a cég telephelyén, a válogatás után derül ki, hogy milyen hulladékból mennyit tartalmaz a beszállított mennyiség.

 

Telek Tamás a Tefü ügyvezetője kiegészítésként mindehhez hozzáfűzte, hogy a város zöldhulladékának elszállítását, kezelését a Tefü szezonálisan és egyelőre kísérleti jelleggel tudja saját hatáskörben, tehát a szelektívhulladék-gyűjtéstől és a Fe-Grouptól függetlenül, megoldani.

 

A képviselők megegyeztek abban, hogy ezúttal a lakosság tájékoztatására különös gondot kell fordítani, és 10 igen szavazattal döntöttek a házi szelektív hulladékgyűjtés kéthónapos próbaüzemének november 1-jétől való bevezetéséről.

 

A képviselő-testület további, szeptember 20-án hozott döntéseiről itt olvashat.


További hírek

  Hogy a csudába ne félnék...?
2020. 09. 20. 21:47 hirhatar.hu
  Egy friss felmérés szerint reális esély van az ellenzéki győzelemre 2022-ben
2020. 09. 20. 21:47 hirhatar.hu
  Karácsony: „Ez nagy remény Magyarországnak és nagy veszély a kormánynak"
2020. 09. 20. 12:51 hirhatar.hu
  Vigyázat: holnaptól szigorú járványügyi szabályok lépnek életbe
2020. 09. 20. 12:51 hirhatar.hu
  Orbáni bosszú: levágják a gázvezetéket Iványi Gábor hajléktalanokat segítő központjáról
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  MÚOSZ: Ha a Klubrádió elhallgat, megszűnik a kormánytól független rádiós hírszolgáltatás
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  Orbán váratlanul eltávolította a titkosszolgálat vezetőjét
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  A Gyárfás-ügybe keveredett volt főügyészre bízná a DK az elszámoltatást
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Hat hónap alatt 40 százalék fölé emelkedett a rosszabb életkörülmények közt élők száma
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Bruck András: Julius Caesar intelme
2020. 09. 14. 14:35 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport