MAGLÓDI HÍRHATÁR - Távozik az őrsparancsnok

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2020.01.22.
 Szerda
Ma Vince napja van.
Holnap Zelma napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 09. 07. 03:34     


Távozik az őrsparancsnok
Deli László őrnagyot az augusztusi bűnügyi és rendészeti mérlegről kérdeztük, de kifaggattuk a kikapcsolódási esélyekről és áthelyezéséről is.

A szabadságáról éppen visszatérő Deli László őrnagyot, a Maglódi Rendőrőrs vezetőjét az augusztusi bűnügyi és rendészeti mérlegről kérdezte meg a Maglódi Hírhatár. A parancsnokot a kikapcsolódási esélyekről, végül áthelyezéséről is kifaggatta lapunk.

 

Városunkban a nyár utolsó harmadában 9 vagyon elleni bűncselekmény történt: 3 betörés, 2 besurranás és 4 lopás (utóbbiak között egy villanyórát is eltulajdonítottak). Egy csavarhúzóval súlyos testi sértés kísérlete valósult meg. A közlekedési baleseti krónika szerint egy kerékpáros, könnyebb sérülést okozva, elsodort egy gyalogost. Maglódi szempontból szerencsés kimenetel volt az augusztus 11-ei ecseri műanyag-feldolgozó raktárában keletkezett tűznek: itt nem kellett senkit kitelepíteni.

A helyi rendőrség különösen a házalókkal szembeni óvatosságra int a nyári tapasztalatok alapján. Előfordul ugyanis, hogy a bűnözők tollfelvásárlónak, csatornásnak, az ELMŰ munkatársának adva ki magukat, jutnak be a kiszemelt áldozatok lakásába. Esetleg „krumplit hoztak az önkormányzattól”. Bent pedig a „visszajáró” pénzt kérve kifigyelik a házi kasszát. Az óvatlan, többnyire idős emberek figyelmét elterelve, végül kifosztják őket. Így vittek el legutóbb 750 ezer forintot…

 

Maglódi Hírhatár: Ki tud-e nyáron kapcsolódni egy rendőrtiszt? Lehet-e valójában szabadságon a Maglódi Rendőrőrs parancsnoka?

 

Deli László: Mint mindenkinek, nekem is jogszabály írja elő, mennyi szabadságom van. El is mentem: egész augusztusban szabadságon voltam. Természetesen ez a kikapcsolódás nem teljes. Az ember nem teheti meg, hogy egy hónapra kikapcsolja a telefonját, nem látogatja meg az őrsöt, nem nézi meg, minden rendben megy-e, a kollégáknak van-e olyan panaszuk, gondjuk, amire azonnal kell reagálni. A szabadságom alatt Győri Zoltán rendőrhadnagy látta el a helyettesítésemet, de természetesen szinte napi szinten tartottuk a telefonkapcsolatot egymással. Akinek fontos a munkája, a szabadsága alatt sem hagyhat ott csapot-papot.

 

MHH: Ez a hivatali része a kérdésnek, de engem inkább az a pszichológiai mozzanat foglalkoztat: egy rendőrtiszt ki tud-e kapcsolódni? Tud-e úgy pihenni, hogy nem rendőrszemmel nézi a világot?

 

DL: Próbálkozom. Az ember azonban, ha rendőr, sosem tud, nem is lehet, átkapcsolni, például bizonyos helyzetekben eleve intézkedési kötelezettségünk van. Így tehát a „hivatalos” oldal nagyon nehezen választható szét a „magánemberitől”.

 

MHH: Nem nagy teher ez?

 

DL: Mivel elég régóta vagyok már rendőr, ezért nem teherként élem meg.

 

MHH: Mióta is teljesít szolgálatot? Illetve Maglódon mióta parancsnok?

 

DL: 11 éve már, hogy dolgozom, és 2009-ben kerültem ide.

 

MHH: Maglód különbözik-e a hasonló nagyságú településektől, illetve az agglomeráció más településeitől?

 

DL: Bűnügyi szempontból a főváros közelsége teher. Maglód szorosan kötődik Budapesthez, hiszen már majdnem összeér Ecserrel, Ecser pedig a XVII. kerülettel. Ebből következik, hogy az utazó bűnözők bejárnak ide, őket viszont nehezebb felderíteni. Maglód azonban bűnügyi szempontból nem különösebben fertőzött település, noha a nyári időszakban megszaporodnak a besurranások, hiszen ilyenkor nem kell annyit a zárakkal bíbelődni. Az emberek éjszakára gyakran nyitva hagyják az ablakokat, ajtókat, a nagy meleg miatt óvatlanabbak.

 

MHH: A nyár nem nyugodtabb bűnügyi nézőpontból, mint a többi évszak?

 

DL: Szinte minden évszaknak megvannak a maga szezonális bűncselekményei. Télen inkább a betörések és az áruházi trükkös lopások a jellemzőbbek, nyáron viszont az említett besurranások szaporodnak meg. Illetve a kerékpárlopások, hiszen az emberek gyakrabban járnak biciklivel, de nem mindig zárják le azokat, néha pedig a zárakat is átvágják az elkövetők. Ezek a cselekmények jellemzők Maglódon is.

 

MHH: Egy-egy településnek sokféle arca lehet. Rendőrparancsnokként Ön jól érzi magát itt?

 

DL: Érdekes és lényegbe vágó kérdés ez most, mert szeptember 15-ei hatállyal éppen áthelyezés alatt állok.

 

MHH: Jutalomból vagy büntetésből?!

 

DL: Egyik sem, magam kértem az áthelyezésemet.

 

MHH: Tehát nem érezte jól magát itt?

 

DL: Nem ez volt az oka a kérelmemnek. A magán- és a szakmai életembe olyan változások következtek be, amelyek miatt célszerű volt az áthelyezés kezdeményezése a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának Szervezett Bűnözés Elleni Alosztályára. Bűnügyi területen szeretnék a továbbiakban dolgozni.

 

MHH: Megtalálták már az utódját?

 

DL: Tudomásom szerint a Monori Rendőrkapitányságon keresik a lehető legjobb jelöltet.

 

A Maglódi Rendőrőrs 2011. évi tevékenységéről szóló értékelő jelentés itt olvasható.


További hírek

  Nem csak a Moszkva téri óra tűnt el
2020. 01. 18. 14:07 hirhatar.hu
  Az új győri fideszes polgármesterjelölt közpénz-milliárdjairól ír az „ördög ügyvédje"
2020. 01. 18. 14:07 hirhatar.hu
  Hamis prosztatagyógyszerhez használják csalók a Semmelweis Egyetem nevét
2020. 01. 18. 14:07 hirhatar.hu
  Keményen dolgozó fideszes EP-képviselőnő üdvözli az egységes mobiltöltőket
2020. 01. 16. 20:09 hirhatar.hu
  A tavalyinál is több pénzt tol a határon túli közösségekbe a magyar kormány
2020. 01. 14. 18:08 hirhatar.hu
  Orbán megoldotta az egészségügy problémáját – addig nincs pénz, míg ki nem festenek minden kórtermet
2020. 01. 14. 18:08 hirhatar.hu
  Hatalmas ellenzéki győzelem Zalában
2020. 01. 13. 10:50 hirhatar.hu
  Újabb videóbotrány Győrben – az ellenzéki jelöltet támadja a Fidesz
2020. 01. 12. 10:39 hirhatar.hu
  Hadihajók a Tiszára – jön a török meg a tatár
2020. 01. 11. 13:15 hirhatar.hu
  Baló György nevét viseli az RTL hírstúdiója
2020. 01. 10. 16:52 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport