MAGLÓDI HÍRHATÁR - Részt vettek a közösségben

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.04.24.
 Szerda
Ma György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 08. 04. 17:03     


Részt vettek a közösségben
Közösen táboroztak hosszúszói és maglódi evangélikus fiataljaink.

„Részt vettek a közösségben” – Közösen táboroztak gömörhosszúszói és maglódi evangélikus fiataljaink.

 

A felvidéki Gömörhosszúszó és Maglód evangélikus gyülekezetei, majd települési önkormányzatai jó néhány éve szoros kapcsolatban állnak egymással.

 

Vaskó Józseftől, a maglódi gyülekezet gondnokától, a Polgári Kör egyik vezetőjétől származott az ötlet: olyan találkozást kellene szervezni a testvértelepülések és gyülekezetek között, amely kimondottan fiataloknak szól. A cél az, hogy e találkozás erősítse őket evangélikus hitükben, magyar identitásukban, és biztassa őket arra, hogy barátokká válva, legyenek folytatói a partneri kapcsolatoknak. Az ötletet felkarolta és a szervezésben tevékenyen részt vett Kérges László egyházközségi felügyelő, aki egyben Maglód város alpolgármestere. Az ötletet és a terveket megvalósulás követte. Július 31-től augusztus 3-ig közös tábort tartottak a két település konfirmált evangélikus fiataljai számára Maglódon. Hosszúszóról nyolcan érkeztek. A maglódiakkal kiegészülve napról napra 16–23 tizenéves vett részt az alkalmakon.

 

Az élményekben gazdag program Maglód nevezetességeit meglátogató lovas kocsikázással kezdődött a Váli József hajtotta fogaton. Az evangélikus templom megtekintése után pedig a Haranglábban hallgatták meg az esti harangszót a táborozók. (4. kép) Tábortüzes, vidám ismerkedési esten találtak egymásra a hosszúszói vendégek és szállásadó házigazdáik.

 

A reggeli áhítatokon az első keresztyén gyülekezet tagjainak egységéről szóló igevers magyarázata hangzott el: „Ezek pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban.” (ApCsel 2:42) Az áhítatok megtartásában gyülekezetünk lelkészének szolgálatát Ferenczy Erzsébet felvidéki missziós lelkész, Sánta József monori lelkész, P. Nagy Krisztina és Slezák Bence maglódi teológushallgatók segítették.


Az ötnapos program részét képezte a Maglód helytörténetével való megismerkedés. Varga Zoltán könyvtárigazgató vezetésével járták végig a patakparti helytörténeti sétányt, tekintették meg a Helytörténeti Gyűjteményt és a Városi Könyvtárat. Az ifjak számára a hét egyik legnagyobb élménye a Parlament és benne a magyar koronázási jelvények megtekintése volt. (1. kép) Az Országház épületében dr. Sándor Tamás, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának titkára fogadta a csoportot. Az Esterházy János felvidéki magyar mártír politikusról elnevezett teremben beszélt nekik célkitűzéseikről. A magyar országgyűlés épületének megtekintését dunai hajózás követte. A hét közepén, mintegy lazításképpen, Kecskeméten strandoltak a táborlakók. A fürdőzésből hazaérkezve Szűcs József és Mátyás József régi korok fegyverzetével ismertette meg a gyerekeket. Ezt követően Késmárky Uzonka tanárnő vezetésével magyar népdalok éneklésétől zengett a gyülekezeti terem.


A másik nagy favoritprogram a Bibliamúzeum felkeresése volt a pesti Ráday utcában. (2. kép) Tímár Gabriella múzeumvezető rövid ismertetője után a fiatalok párokat alkotva járták be a gyűjteményt, együtt keresve a helyes választ a bibliai totó kérdéseire. Rövid Budapest–Deák téri templomi–múzeum alagsori csendességet tartva, a Hősök terét kereste fel a csapat. (3. kép) Maglódra hazatérve, Pavlovics Lászlóné vezetésével a Maglódi Nőklub tagjai rurka (édes tekert sütemény) készítésébe vonták be a résztvevőket. A Kacamajka Néptáncegyüttes képviseletében Lévainé Gömöri Tamara, Galambos György és társaik a maglódi népviseletet mutatták be a gyerekeknek, majd népi játékokat játszottak velük. A csütörtök estét fürdőmedencés kerti parti zárta a Petrovics család hajlékában. Az utolsó napon a magyar rovásírás rejtelmeibe nyertek bevezetést a fiatalok. Ezt követően Tódor Ilona elnök asszony a helyi Erdélyi Kör kézműves táborába invitálta a felvidékiek csapatát.

 

A hét folyamán a fiatalok ellátásáról a maglódi gyülekezet asszonyai, a Roszicska Hagyományőrző Egyesület tagjai gondoskodtak. Rengeteg ételt, süteményt, gyümölcsöt ajánlottak fel részükre.

 

A záró úrvacsorás istentiszteleten Németh Mihály lelkész az emmausi tanítványokról beszélt a fiatalok gyülekezetének. „Bár Jézust testi szem nem látja – mondta –, ő mégis velünk van. Mi is térben és időben elszakadva, nem látjuk egymást következő találkozásunkig. De felismerhetjük, hogy Isten velünk van Jézusban, és mi egyek lehetünk vele és egymással a lelki közösségben, a kenyér megtörésében, az úrvacsora vételében.”


A programzáró ebéden, a rendezvényt támogató önkormányzatok nevében Tabányi Pál maglódi és Novák Tamás hosszúszói polgármesterek mondtak köszönetet a szervezőknek, a résztvevőknek, a szállásadó családoknak és a támogatóknak. Mindkét település vezetője elkötelezte magát a folytatás mellett.

 

A záró istentiszteleten egy piros kartonból kivágott szívre írhatták fel a gyerekek, hogy miért adnak hálát Istennek. Volt, aki a strandolást, volt, aki a parlamenti látogatást vagy a Bibliamúzeum felkeresését köszönte meg. Hálát adtak a finom ételekért, azért, hogy egyáltalán itt lehettek. De a legmegrendítőbb mégis az új barátokért való hálaadás volt. Hiszen ez volt a cél: szülessen határokon átívelő barátság magyar és magyar, evangélikus és evangélikus fiatalok közt Maglódon és Gömörhosszúszón.

 

Németh Mihály

 

Forrás: Maglódi Evangélikus Gyülekezet

Fotók: Pomaj Rika, Sánta József, P. Nagy Kriszta

 


További hírek

  Nehogy tragikus hős legyen
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport