MAGLÓDI HÍRHATÁR - Pünkösd Maglódon

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.06.13.
 Csütörtök
Ma Antal, Anett napja van.
Holnap Vazul napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 24. 20:54     


Pünkösd Maglódon
Zöldágazás és magyar–szlovák nyelvű istentisztelet volt a maglódi evangélikus templomban.

Pünkösdi zöldágazást és magyar–szlovák nyelvű istentiszteletet tartottak a maglódi evangélikus templomban.

 

Nem sokkal Pünkösd előtt maglódi iskolások egy csoportja a felvidéki Fülekre kirándult. A füleki vár tornyában örömmel fedeztek fel egy kinagyított fotót, amely előtt maglódi népviseletes bábuk voltak kiállítva. A fénykép felirata ez volt: „Pünkösd Maglódon – Turíce v
Maglode”. Mint kiderült az elsőként a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban bemutatott „Jövőnk a múltunkban” című vándorkiállítás egyik tablója előtt álltak meg. A Király Katalin etnológus által rendezett kiállítás a magyarországi szlovákság népi kultúrájával ismerteti meg a látogatót.

 

Miért különleges a Pünkösd Maglódon? Azért, mert a Maglódi Evangélikus Gyülekezet mind a mai napig féltve őrzi és ápolja a pünkösdi templomdíszítés „zöldágazás” vallási népszokását.

 

Pünkösd szombatjának reggelén néhány férfi elindul a határba, ahol 20-25 darab fiatal nyárfahajtást kivágnak. Ezeket a templomhoz szállítják. A templomban pedig a padokhoz kötözik ezeket az egyenként 3-4 méteres nyárfaágakat. Szombat délután a lányok, asszonyok színes szalagokkal, anyáiktól örökölt hímzett keszkenőkkel díszítik fel az ágakat.

 

Az idei Pünkösd vasárnapon, a 17. Maglódi Szlovák (Tót) Nap keretében magyar–szlovák nyelvű ünnepi istentiszteletet tartottak a gyönyörűen feldíszített evangélikus templomban.

 

Az istentiszteletet megelőzően Hajduvári Katalin, a Maglódi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, az Albertirsáról, Dabasról, Ecserről, Kerepestarcsáról, Nagytarcsáról, Péteriből, Pilisről, Rákoskeresztúrról érkezett vendégeket. Majd felcsendült az ősi pünkösdi himnusz: „Príď, Duchu Svätý, Bože náš…” – „Jövel, Szentlélek Úristen!” kezdetű énekünk.

 

Az istentiszteleten, „Isten kegyelmének bőséges kiáradásaként” részesült a keresztség szentségében egy kisgyermek: Csermendy Dániel Zsolt. A szlovák nyelvű igeolvasásban Petrovics János oltár körül szolgáló egyháztag segédkezett. Az igehirdetés szlovák nyelvű összefoglalóját Fodor Anett, a Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola tanára olvasta fel.

 

Németh Mihály helyi lelkész prédikációjában arról szólt, hogy a Szentlélek eljövetelét ünnepelni gyűltek össze Maglódon a zöld ágakkal, színes kendőkkel, szalagokkal feldíszített templomban. A mozgó zöld ágak, zizegő levelek a pünkösdi szélzúgást; a színes szalagok az apostolok feje felett megjelent tüzes lángnyelveket jelképezik. A gyülekezet közösségében pedig „nyelveken szólva”, szlovákul és magyarul hangzik az Isten igéje. Az az ige, melyben Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról tesz bizonyságot a Szentlélek, készen arra, hogy megváltoztasson minket, és segítsen abban, hogy megvalósítsuk az egyházban, és onnan kiindulva közösségeinkben az evangéliumhoz méltó életet.

 

Az ünnepi istentiszteletet követően a népviseletbe öltözött helyiek és vendégek zeneszó mellett, táncolva vonultak a MagHázba (a Maglódi Művelődés Házába), ahol ebéddel és hagyományőrző műsorral folytatódott a pünkösdi együttlét.

 

Németh Mihály

 

2. fotó: Németh Mihály lelkész és Hajduvári Katalin, Maglódi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

3. fotó: A zenés táncos menet, a templomból a MagHáz felé a Pakányi-háznál

4. fotó: Az Ecseri Nyugdíjas Klub fellépői, megmutatták műsorukat a kerepesi, a dabasi, a rákoskeresztúri, a nagytarcsai és a péteri vendégek is, de érkeztek vendégek Albertírsáról is, valamint részt vettek a 17. Maglódi Szlovák Napon a maglódi Roszicska, a Nőklub, a Nyugdíjas Klub és a Kacamajka tagjai is

 

Turíce v Maglode – Pünkösd Maglódon című képgalériánkban Balázsné Durai Anikó fotóinak tükrében tekinthetik meg a 2015. évi maglódi zöldágazást.


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport