MAGLÓDI HÍRHATÁR - Őszi bűnögyi krónika

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.02.25.
 Vasárnap
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 11. 13. 15:33     


Őszi bűnögyi krónika
Győri Zoltán rendőrhadnagyot, a maglódi rendőrőrs megbízott őrsparancsnok-helyettesét kérdeztük a helyi bűnesetek alakulásáról. (18 éven felülieknek!)

Győri Zoltán rendőrhadnagyot, a maglódi rendőrőrs megbízott őrsparancsnok-helyettesét kérdezte lapunk a szeptember-októberi helyi bűnesetek alakulásáról.


Maglódi Hírhatár: Kezdhetjük a nagyon is a bőrünkről szóló statisztikát a vagyon elleni cselekményekkel?

 

Győri Zoltán: 2012 szeptemberében 20 vagyon elleni bűncselekmény történt Maglódon (ugyanúgy, mint 2011 szeptemberében). Lopás, sikkasztás és csalás fordult elő a legtöbbször. Lopáson belül leggyakoribb volt a betöréses és a besurranásos lopás. Célszerű megjegyezni, hogy a besurranások mindig a károsultak észlelésén kívül történnek. Az elkövetők a nyitva hagyott vagy a nem jól bezárt nyílászárókat használják ki. A sértett már csak akkor észleli a bűncselekményt, amikor szembesül azzal, hogy mi tűnt el: nincs meg a készpénze, nincsenek meg az okmányai. Mivel itt csak késedelmes észlelés lehetséges, arra mindenképpen szükséges figyelni, hogy a megelőzés a legfontosabb. Közös érdekünk, hogy a településen jó legyen a közbiztonság, ez alatt azt értem, hogy mind a rendőrségnek, mind a lakosságnak megvannak a maga feladatai. Mi is igyekszünk mindent megtenni a rendelkezésünkre álló erők és eszközök segítségével, és ugyanerre kérjük a lakosságot is. Saját lehetőségeihez mérten teremtsék meg a megelőzés kellő feltételeit. Figyeljenek értéktárgyaikra!

 

MHH: Segít ebben a folyamatban, hogy egy új szervezet körvonalai bontakoznak ki Maglódon? A Polgárok a Biztonságos Maglódért éppen ezeket a célokat tűzték a zászlajukra (illetve járőrautójukra).

 

GYZ: Segíthet. Mint észlelők jelen vannak a közterületen, és a lakosságnak megnyugvást adhat, hogy látják, valakik rendszeresen járőröznek még a rendőrség mellett, és ha észlelnek valamit, értesítenek bennünket. Ez tehát egy olyan „pluszszolgáltatás”, amely mindenképpen javítja a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Segíthetik a munkánkat, hiszen több szem többet lát.

 

MHH: Mi történt októberben?

 

GYZ: 2011 októberéhez képest 2012-nek ebben az időszakában jelentős csökkenés mutatható ki. Tavaly 22, idén 14 vagyon elleni bűncselekmény történt. Ennek nagyobb részét szintén a besurranásos és betöréses lopások tették ki.

 

MHH: Az összehasonlítás akkor mondhat számunkra lényegeset, ha tudjuk, mi a csökkenés oka. Amennyiben a csökkenés esetleges, vagy nem a rendőrségtől függő tényezők miatt történt, az nem annyira megnyugtató, mintha az intézkedések eredménye volna.

 

GYZ: Véleményem szerint nem biztos, hogy véletlen a tendencia, de az bizonyos, hogy a lakosságnak jó, ha látja a csökkenést. A lakosság biztonságérzetét jelentősen befolyásolják a fentiek mellett a személy elleni bűncselekmények is. Elsősorban a könnyű testi sértés és a súlyos testi sértés fordul elő a településen, de nem olyan nagy számban, míg a zaklatás elenyésző mértékben fordul elő. A szeptemberi statisztika 3, az októberi 1 esetet mutat. Elsősorban családokon belül történik ilyen bűncselekmény.

 

MHH: Az esetek többsége viszont talán nem is jut a rendőrség tudomására, hiszen az emberek bizonyára szégyellik, ha efféle előfordul a családjukban, holott éppen a családokban fordul elő a leggyakrabban. Nem tévedek?

 

GYZ: Valóban nem feltétlenül minden esetben születik feljelentés. A latens esetekben viszont nem tudunk eljárni, büntetőeljárást lefolytatni. Szerencsére (bár ez nem túl jó szó ide) mind a családon belüli testi sértés, mind a zaklatás vonatkozásában egyre több sértett jelentkezik. Egyre többen kérik a rendőrség segítségét, amivel, úgy érzem, bizalmat is szavaznak. Elhiszik, hogy tudunk nekik segíteni, el tudjuk érni, hogy a bántalmazó vagy zaklató magatartás megszakadjon.

 

MHH: Milyen kategóriát kell még említeni?

 

GYZ: Érdemes még beszélni a közrend elleni bűncselekményekről is. Ezek nálunk az okirattal való visszaélés formájában fordulnak elő nagyobb számban. A betörés során jogtalanul megszerzett, eltulajdonított okiratokra gondoljunk. Mivel azok nem képviselnek vagyoni értéket, nem a lopás, hanem az okirattal visszaélés bűncselekményét valósítják meg vele az elkövetők. Már csak azért is nagymértékben érinti ez a lakosságot, mivel rengeteg utánajárást, rengeteg ügyintézést követel az okiratok pótlása, ami megkeseríti a sértettek mindennapjait. Nem is beszélve arról, hogy ez a magánszférába való komoly behatolás.

 

MHH: Az ittas vezetés aktuális adatait is szeretném megtudni!

 

GYZ: Az ittas vezetések és más közlekedési bűncselekmények ügyében nem mi, hanem a Monori Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya folytatja le az eljárásokat, így erre vonatkozó adataink nincsenek. Viszont a vagyon elleni bűncselekményekre visszatérve el kívánom mondani, hogy a többségük a régi nyaralói részen fordult elő korábban, majd az elkövetés fokozatosan haladt a városközpont felé.

 

MHH: Mi ennek az oka?

 

GYZ: A nyomozás érdekeire való tekintettel erről nem szeretnék nyilatkozni!

 

MHH: Nyilván mégsem véletlen. Esetleg az elkövetők személye lehet az ok?

 

GYZ: Igen.

 

* * *

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A Monori Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki 2012. október 26-án 11.36 és 11.40 között a vecsési Károly utcában lévő ékszerboltba vásárlási szándékkal bement, majd az ott tartózkodó üzlettulajdonost megtámadta, bántalmazta. Az elkövetőt az időközben betérő vásárlók megzavarták, így az ismeretlen személy a helyszínről elmenekült. Az elkövető kb. 180 cm magas, kb. 30–35 év körüli, vékony, sportos testalkatú férfi. Zöld dzsekit, koptatott sötét farmernadrágot, edzőcipőt és sötét színű baseballsapkát viselt.

 

A nyomozás jelenleg is folyamatban van, a rendőrség kéri a lakosság segítségét az ismeretlen személy felkutatása érdekében. Akinek bármilyen információja van az elkövetőről, annak menekülési útvonaláról, esetleg a meneküléshez használt gépjárműről, illetve bármilyen egyéb információja van, amely az ügy szempontjából jelentőséggel bírhat, jelentkezzen a Monori Rendőrkapitányság 29/410-367 vagy 29/410-726 telefonszámán, az ingyenesen hívható 107 vagy 112-es telefonszámon, illetve bármely rendőri szervnél. (Bejelentést anonim módon is lehet tenni, ebben az esetben a bejelentő személye nem kerül nyilvánosságra.)

 


További hírek

  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Putyint tartják Navalnij gyilkosának
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport