MAGLÓDI HÍRHATÁR - Mintaértékű maglódi példa

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.02.25.
 Vasárnap
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 05. 01:30     


Mintaértékű maglódi példa
Majdnem 900-an fordulnak meg naponta az önkormányzati üzemeltetésbe adott maglódi állomásokon, ahol P+R parkoló is épül.

A maglódi vasúti váróteremben tartott kedd délelőtt közös sajtótájékoztatót a MÁV Zrt. a maglódi és az ecseri önkormányzattal abból az alkalomból, hogy Ecseren is önkormányzati üzemelésbe adták az állomás épületét.

 

Dr. Korsós Boglárka, a vasúttársaság vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója kiemelte, a MÁV 2011-ben indult sikeres programja támogatásukkal lehetőséget ad az önkormányzatoknak a helyi vasútállomások üzemeltetésére. A maglódi példa minta értékű e téren: tavaly óta mindkét állomást az önkormányzat üzemelteti. Egyre több település él ezzel a jelentős fejlesztéseket is hozó lehetőséggel, hiszen a vasútállomások a település szerves részei, sőt a helyi társadalmak életében kiemelt jelentőségűek is lehetnek. Maglód már komoly tapasztalatokkal rendelkezik ebben, ezek után az Ecser önkormányzatával most megkötött megállapodás is jövőbe mutató lehet. A helyi erőforrások révén kisebb ráfordítással működtethető egy-egy állomás. Az önkormányzatok és a MÁV együttműködésének köszönhetően a vasút „közelebb” kerül a településekhez, annak lakóihoz, akik így jobban is vigyáznak rá. Az egy évre kötött támogatási szerződések (ezek a síkosítás mentesítéstől a graffitik eltávolításáig széles kört felölelnek) újra és újra meghosszabbíthatók.

 

Tabányi Pál Maglód polgármestere arról beszélt, hogy a vasútállomás nem pusztán városunk kapuja, de az egyik legszebb épület is. A teljesen új nyaralói állomás épülete is impozáns. Márpedig nagyon fontos, milyen az első kép, ami az ideérkezőket fogadja. Maglód vezetése annyira magáénak érzi e programot, illetve az átvett ingatlanokat, hogy 2 teljes állást létesített mindezek kézben tartására. Nyaralón már működik a kamerarendszer is, a maglódi állomáson tavasztól fog. A biztonság fokozását szolgálja, hogy a helyi polgárőrség irodáját is oda telepítik hamarosan. Az is mutatja ennek a gondolkodásnak a helyességét, hogy a nyaralói állomás épületébe költöző büfé további 2 munkahelyet teremtett. Röviden összefoglalta az együttműködés folyamatát is: 2010-ben keresték meg a MÁV illetékeseit együttműködési ajánlattal, amit a társaság olyan jól fogadott, hogy a 120A vonal polgármestereinek összefogása is hamarosan elindult a megnyíló lehetőség kihasználására. 2015 júniusában pedig megkezdődhet a P+R parkoló építése is.

 

A külföldön tartózkodó ecseri polgármester helyett Kun Attila, az Ecseri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője mondta el, hogy a kedvező maglódi tapasztalatok fényében bátrabban kötötték meg az együttműködési megállapodást.

 

Kérdésünkre, miszerint a megújuló állomásépületeket követi-e a peronok rendbetétele, a vasúttársaság sajtómunkatársa később válaszol, ugyanis e terület nem a vagyonkezelési és gazdálkodási igazgató hatásköre.

 

A vasúttársaság kedden kiadott sajtóközleményéből megtudtuk, hogy MÁV elsőként Gyömrőn hajtott végre az önkormányzattal közösen felújítást. Az ottani állomás üzemeltetését 2011 óta a település végzi. A gödöllői önkormányzattal együtt felújított Királyi váró volt a következő lépcső. A 2012. évi mintaprojekt keretében aztán több Balaton-parti állomás mellett a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal állomásai újultak meg, illetve kötöttek megállapodást e megállóhelyek üzemeltetéséről. Mára országszerte 24 vasútállomás működtetése került önkormányzati kézbe Maglódtól, Balatonföldváron és Tatabányán át Hatvanig, illetve Mendéig, Sülysápig, Szőlősnyaralóig, Szentmártonkátáig, Tápiószecsőig, Tápiószentmártonig, legutóbb pedig Ecserig. Mivel más települések is komolyan érdeklődnek a konstrukció iránt, a MÁV nyitott az együttműködésre, így folynak további tárgyalások is.

 

Maglód két állomásán egyébként naponta átlagosan 857-en fordulnak meg, ebből közel 400 fő bérlettel. (Ugyanez a számarány Ecseren: naponta átlagosan 887 utas és 190 bérletes.)

 

Az 1. és 2. fotó forrása: MÁV ZRt.


További hírek

  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Putyint tartják Navalnij gyilkosának
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport