MAGLÓDI HÍRHATÁR - Megőrzendő és megújítandó szószék

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2023.03.27.
 Hétfő
Ma Emánuel napja van.
Holnap Hajnalka napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 30. 23:51     


Megőrzendő és megújítandó szószék
15 év után folytatódik a maglódi evangélikus templom szószékének restaurálása.

15 évnyi szünet után a nyár elején megkezdődött, és augusztus végéig folytatódik a maglódi evangélikus templom szószékének restaurálása.

 

Az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöki jelmondata, „Conservando et Renovando” (megőrzendő és megújítandó), igaz az egyház egészére is, és a maglódi evangélikus templom szószékére.

 

Tizenöt év kényszerű szünetet követően e nyár elején kezdődött meg, és augusztus végéig folytatódik a templom szószékének restaurálása. A rajta lévő felirat tanúsága szerint az imádság és igehirdetés céljára 1777-ben készítették a szószéket. Az oltártól balra elhelyezkedő fa építmény közepén, aranyozott keretben, a magyarországi evangélikus egyházművészetben is egyedülálló ábrázolás található. Várost láttató háttér előtt, magot vető férfi alakja tűnik fel. A kép jobb oldalán áldozati oltárnál térdelő, evangélikus papi öltözéket, Luther-kabátot és mózestáblát hordozó lelkész imádkozik. Ez az allegorikus ábrázolás Jézus példázatából a „Magvető” történetét jeleníti meg. A kiszórt magokat egy felhőből kinyúló mennyei kéz – Istené – öntözi. A János evangéliumából vett latin nyelvű felirat – „Sine me nihil” (nélkülem semmit) – hirdeti: mit sem ér a lelkész áldozatos szolgálata, magvetése a ’mag’ szóból származó nevű Maglódon, ha nincsen rajta Isten áldása.

 

A szószék restaurálása egyébként 1998/99-ben kezdődött meg, a templom akkori felújításával egy időben. Ekkor további festmények: Péter és Pál apostol képe, valamint Szentlélek-galamb ábrázolása került elő a fehér mázolás alól. A szószék hangvetőjén pedig a sas és a Nap szimbólumát tárták fel a szakemberek.

 

Másfél évtizede azonban anyagiak hiányában félbe maradt a felújítás. Most jelentős közegyházi támogatásból és a maglódi gyülekezet tagjainak adományából újul meg az igehirdetés helye. A restaurálás költségei meghaladják a 3,3 millió forintot. A felújítást Derdák Éva és Witzl Antal szakrestaurátor végzi.

 

A maglódi evangélikusok reménysége, hogy a századokon át megőrzött szószékük megújítása eszköz Isten kezében arra, hogy a gyülekezet is megújuljon lélekben a Jézus Krisztusról szóló igehirdetés által.

 

Németh Mihály

lelkész
A július 14-ei istentisztelet után Derdák Éva és Witzl Antal részletes és érdekfeszítő beszámolót tartott a szószék felújításáról. (2. képünk a beszámoló kezdetét örökítette meg, az 1. fotóért és az írásért köszönet illeti Németh Mihály lelkészt.)


Az evangélikus gyülekezet további híre, hogy július 28-án, vasárnap a pestszentlőrinci templomban felszentelték László Lajos Gergelyt, aki a Maglódon eltöltött gyakorlati esztendő után bócsai–tázlári lelkész lesz. Helyi búcsú-istentiszteletére augusztus 4-én fél 11-kor kerül sor. (Lapunk facebook oldalán tudósítás olvasható a felszentelésről, illetve a jövendőbeli szolgálati helyen előre látható kihívásokról.)


További hírek

  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport