MAGLÓDI HÍRHATÁR - Megőrzendő és megújítandó szószék

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2019.12.13.
 Péntek
Ma Luca napja van.
Holnap Szilárda napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 30. 23:51     


Megőrzendő és megújítandó szószék
15 év után folytatódik a maglódi evangélikus templom szószékének restaurálása.

15 évnyi szünet után a nyár elején megkezdődött, és augusztus végéig folytatódik a maglódi evangélikus templom szószékének restaurálása.

 

Az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöki jelmondata, „Conservando et Renovando” (megőrzendő és megújítandó), igaz az egyház egészére is, és a maglódi evangélikus templom szószékére.

 

Tizenöt év kényszerű szünetet követően e nyár elején kezdődött meg, és augusztus végéig folytatódik a templom szószékének restaurálása. A rajta lévő felirat tanúsága szerint az imádság és igehirdetés céljára 1777-ben készítették a szószéket. Az oltártól balra elhelyezkedő fa építmény közepén, aranyozott keretben, a magyarországi evangélikus egyházművészetben is egyedülálló ábrázolás található. Várost láttató háttér előtt, magot vető férfi alakja tűnik fel. A kép jobb oldalán áldozati oltárnál térdelő, evangélikus papi öltözéket, Luther-kabátot és mózestáblát hordozó lelkész imádkozik. Ez az allegorikus ábrázolás Jézus példázatából a „Magvető” történetét jeleníti meg. A kiszórt magokat egy felhőből kinyúló mennyei kéz – Istené – öntözi. A János evangéliumából vett latin nyelvű felirat – „Sine me nihil” (nélkülem semmit) – hirdeti: mit sem ér a lelkész áldozatos szolgálata, magvetése a ’mag’ szóból származó nevű Maglódon, ha nincsen rajta Isten áldása.

 

A szószék restaurálása egyébként 1998/99-ben kezdődött meg, a templom akkori felújításával egy időben. Ekkor további festmények: Péter és Pál apostol képe, valamint Szentlélek-galamb ábrázolása került elő a fehér mázolás alól. A szószék hangvetőjén pedig a sas és a Nap szimbólumát tárták fel a szakemberek.

 

Másfél évtizede azonban anyagiak hiányában félbe maradt a felújítás. Most jelentős közegyházi támogatásból és a maglódi gyülekezet tagjainak adományából újul meg az igehirdetés helye. A restaurálás költségei meghaladják a 3,3 millió forintot. A felújítást Derdák Éva és Witzl Antal szakrestaurátor végzi.

 

A maglódi evangélikusok reménysége, hogy a századokon át megőrzött szószékük megújítása eszköz Isten kezében arra, hogy a gyülekezet is megújuljon lélekben a Jézus Krisztusról szóló igehirdetés által.

 

Németh Mihály

lelkész
A július 14-ei istentisztelet után Derdák Éva és Witzl Antal részletes és érdekfeszítő beszámolót tartott a szószék felújításáról. (2. képünk a beszámoló kezdetét örökítette meg, az 1. fotóért és az írásért köszönet illeti Németh Mihály lelkészt.)


Az evangélikus gyülekezet további híre, hogy július 28-án, vasárnap a pestszentlőrinci templomban felszentelték László Lajos Gergelyt, aki a Maglódon eltöltött gyakorlati esztendő után bócsai–tázlári lelkész lesz. Helyi búcsú-istentiszteletére augusztus 4-én fél 11-kor kerül sor. (Lapunk facebook oldalán tudósítás olvasható a felszentelésről, illetve a jövendőbeli szolgálati helyen előre látható kihívásokról.)


További hírek

  Mégis módosították a törvényt a 22 éves, diploma nélküli, ám leendő államtitkár-helyettes Rácz Zsófia örömére
2019. 12. 10. 13:10 hirhatar.hu
  Kövér elvtárs, látja ezt a képet...?
2019. 12. 09. 19:03 hirhatar.hu
  Hosszú idő után megszólalt Lévai Anikó és közölte: kincse van, akinek földje van
2019. 12. 07. 16:03 hirhatar.hu
  Százmilliós üdülője van Kocsis Máté feleségének – a politikus vagyonnyilatkozatában nem szerepel
2019. 12. 06. 19:19 hirhatar.hu
  Letartóztatták a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei politikusát
2019. 12. 05. 14:56 hirhatar.hu
  Újra arat a fagyhalál – November végéig 22-en hűltek ki
2019. 12. 05. 14:56 hirhatar.hu
  Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Három nap kellett: Kósa ma bocsánatot kért a hétvégi fidelitasos zsidózásáért
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Fidelitas tisztújítás - kész a leltár
2019. 12. 01. 13:05 hirhatar.hu
  Felfelé bukik Tarlós dekoratív politikájú ex-alpolgármesternője
2019. 11. 30. 18:10 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport