MAGLÓDI HÍRHATÁR - Mazsoláék nyomában a MASZAT

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2019.12.06.
 Péntek
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 31. 22:57     


Mazsoláék nyomában a MASZAT
A MASZAT és a könyvtár hagyományteremtő, mesés, „irodalmi” kirándulást szervezett.

A Bálint Ágnes Emléktúrára jelentkező, kb. 50 gyermeknek „kincskereséssel” kezdődött január utolsó szombatja.

 

30 darab mesekártya rejtőzött el az iskolaudvaron: az írónő összes műveinek könyvborítóiról Mazsola, Kukori és Kotkoda, a Futrinka utca lakói, a vízipók, a szeleburdi család, egy sereg egérke és tündérnépek köszöntek vissza kedves, régi ismerősként. A szerencsés megtalálók csokira válthatták be a buszon, amit találtak.

 

 

Január 25-én a Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesület (a MASZAT) és a MagHáz (azaz a Szeberényi Lajos Városi Könyvtár) közösen és bevallottan a hagyományteremtés szándékával szervezte meg az első maglódi „irodalmi” kirándulást. A rendezők a túrázás és az olvasás legélvezetesebb erényeit kovácsolták egybe, hogy mindkét összetevőnél még jobb legyen a végeredmény.

 

Kétszer is fordult az iskolabusz, mire mindenkit átlódított Vecsésre, a Barcsai utca 1. szám alatti emlékházba (2. fotó). Útközben a csoki mellé és tényleg csak kedvcsinálóként hangzott el néhány érdekesség az évtizedekig a szomszédunkban élő írónőről. Mindenki kapott egy térképet is a túraútvonallal, hátulján pedig a rendkívül termékeny irodalmi munkásságot néhány mondatban összefoglaló rövid leírással.

 

Az emlékház udvarán maga Bálint Ágnes leánya (1. fotónk bal szélén) kalauzolta a túrázókat a mesés kert tökházacskája, Frakk fája és ólja előtt a különleges hangulatú, minden zugából mesehangulatot árasztó, ám mégis valóságos, hús-vér emberi életutat dokumentáló szobákban. Az életművet szeretettel és aprólékos gondossággal ápoló leszármazottak a kertből és az épület fölső részéből valóságos játszóházat, játszóteret varázsoltak, így nyoma sincs az áporodott, unalmas és ódon múzeumi hangulatnak. A kis boltocskában nagy keletje volt a plüss Mazsolának, de az újra és újra kiadott könyvek is népszerűek még mindig.

 

Visszafelé aztán már gyalog indult el a népes gyermeksereg a mesék révén ifjúkorukba visszarévedő, nosztalgikus mosolyba burkolódzó kísérőkkel. Bár a repülőtér melletti spotter dombon a kivételesen közvetlenül is életrajzi ihletésű Lepke az írógépen című kötetből elhangzott egy rövid írás (Bálint Ágnes természet közeli szemléletét is bemutatandó), de a túra mégiscsak túra: a 14 km-en legfeljebb lelkileg könnyített a mesés útravaló.

 

Ezt a lelki támaszt azonban nem lehet eléggé megbecsülni: mire felocsúdott, már a maglódi nagyhíd alatt bandukolt az őzekben is sokat gyönyörködő csapat. Korosztályonként más és más, a Bálint Ágnes teremtette gyermekvilágról szóló, rejtvényt vihettek haza a túrázók. Minden résztvevő mazsolás kitűzőt és mesefigurás könyvjelzőt is kapott emlékbe. Ennél persze sokkal többet. Bálint Ágnes, ez a (Janikovszky Éva kifejezésével) „csodagyerekből csodafelnőtté” lett fáradhatatlan mesemondó azóta is súgja-búgja, halkan duruzsolja a gyermeki fülekbe megunhatatlan történeteit.

 

(A következő „irodalmi” túrára valószínűleg Lázár Ervin emlékére kerekedik fel a MASZAT és a könyvtár, egyenest a péceli „négyszögletű” kerekerdőbe visz majd a kalandos út.)

 

 

 

 

 

 

1. fotó: A Bálint Ágnes Emlékházban az írónő lánya, Németh Ágnes, mellette Károly bácsi és Irma néni jelmezében két MASZATka

2. fotó: Az emlékház a Barcsai utca felől

3. fotó: Mazsola, az emléktúra jelképe

4. fotó: Vecsés és Maglód között

 


További hírek

  Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Három nap kellett: Kósa ma bocsánatot kért a hétvégi fidelitasos zsidózásáért
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Fidelitas tisztújítás - kész a leltár
2019. 12. 01. 13:05 hirhatar.hu
  Felfelé bukik Tarlós dekoratív politikájú ex-alpolgármesternője
2019. 11. 30. 18:10 hirhatar.hu
  Az ORFK és a TEK plusz 301 milliónkból pörgött Putyin és Erdogan látogatásakor
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Itthon tiltják, Bécsben kitüntetik - Alföldi rendezése kapta a legtöbb díjat az Armel Operafesztiválon
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Megépül a magyar szuperkórház, 11 milliárdból - Kenyában
2019. 11. 29. 18:18 hirhatar.hu
  Varga Judit apja nem volt szállodavezető, mint például Schmitt Pál, de ügynökféle az igen
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Van egy kis bibi a bukott fideszes ex-polgármester 7 milliós szabadságmegváltó igényével
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Borkai ellenzéki riválisa váratlanul kilépett a polgármesteri harcból
2019. 11. 28. 15:42 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport