MAGLÓDI HÍRHATÁR - „Legenda őrzi, halhatatlan” – '56

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.02.25.
 Vasárnap
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 11. 00:41     


„Legenda őrzi, halhatatlan” – '56
1956 ötvenhetedik évfordulójáról emlékeztek meg októberben-novemberben Maglódon is több helyszínen.

1956 ötvenhetedik évfordulójáról emlékeztek meg októberben és novemberben Maglódon is több helyszínen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maglód Város Önkormányzatának október 23-ai megemlékezésén a MagHázban Tabányi Pál polgármester (képünkön középen) ünnepi beszédében azt mondta, hogy a II. világháború után a magyarságnak a harmadik hódoltsági időszakkal kellett szembenéznie. Vasfüggöny mögé záratott egy szabadságszerető nép. Október 23. ezért maga volt a csoda. Fellobbant a láng, és 12 napig égett, amíg a világ legerősebb hatalma el nem tiporta. Pedig egyetlen diktatúra, egyetlen rendszer sem maradhat fenn a tömegek támogatása nélkül. 1956-nakköszönhetően – a török és az osztrák rabiga után – megszabadultunk a szovjettől is. Ez az ünnep a közösségé. Nem valakik ellen, hanem valakik „miatt”, ünnepelünk – Kézdivásárhelytől Maglódig. Elsősorban ugyanis magyarok vagyunk, és csak összefogva építhetünk magunknak szebb jövendőt – zárta beszédét Tabányi Pál.

 

Szűcsné Baráth Zsófia Radnóti-díjas szavalóművész (2. fotónk jobb szélén) Tollas Tibor „Szegedi balladá”-jával idézte fel a forradalmat követő hátborzongató megtorlást. A szívszorítóan hiteles előadáson vagy a kivégzett fia – kinek emlékét „legenda őrzi, halhatatlan” – keresésébe beleőrült anya pokoljárásán borzongtunk-e jobban, netán a jelenünket is meghatározó sorskérdéseken?! „Feledhet ország gazdag múltat? / Épülhet homokra jelen? – / Telt gyomrát hívja csak tanúnak, / kidől a fa gyökértelen.”

 

Ifj. Balázs János Junior Prima Primissa díjas zongoraművész (2. képünkön elöl) félórás zongorajátéka pedig zenei forradalom volt. A 25 éves művész Liszt 14. és 15. magyar rapszódiáját, Brahms 17. magyar táncát Cziffra György átiratában és Chopin Forradalmi etűdjét adta elő. Előadta?! Áradt, ömlött és zubogott mind a 10 ujjából a ZENE. Mintha nem is tíz ujja lett volna, hanem száz. Száz, szemmel követhetetlen forradalmár. De füllel és lélekkel nagyon is követtük: együtt repültünk vele, együtt harcoltunk vele. Együtt ünnepeltünk vele.

 

A Kacamajka Néptáncegyüttes mindig kész beletáncolni az ünnepet a szívünkbe. És mindig kész kitáncolni a lelkét is. A Kacamajka néptáncművészete a lábak forradalma, a forró érzelmek győzelme a hideg fej fölött. Alacskai és tyukodi táncokkal dobbantak együtt az 57 évvel ezelőtti szívdobbanásokkal.

 

* * * 

 

Szintén október 23-án, de még a kora délutáni órákban leplezték le a Bellus János téren azt az emlékkövet, amelynek felállítását Rádi László (3. fotó) kezdeményezte, és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, illetve a Jobbik maglódi szervezete karolta fel. Rádi László arról beszélt, hogy 1956 harca nincs még befejezve, mert szerinte 1989-ben nem rendszerváltás volt, hanem a reformkommunisták és utódaik szerveződtek pártokba, a számonkérés pedig elmaradt. Köszönetet mondott a képviselő-testületnek és a MÁV-nak az engedélyek megadásáért, és elmondta, hogy a 60. évfordulóra közadakozásból „egy monumentálisabb emlékhelyet” kíván emelni a téren. Marton Gábor a HVIM és a Jobbik képviseletében a nemzeti összefogás biztosítását ígérte meg ennek megvalósításához. Az új 56-os emlékhelyhez az alapkövet Herczeg László biztosította, kialakítását pedig Papp Krisztián, a maglódi Jobbik alelnöke végezte el.

 

 * * *

 

A Lélekharangnál november 4-én az 1956-os forradalom eltipratását megidéző alkalom valójában nagyon szűk körű áhítat volt. Németh Mihály evangélikus lelkész (4. fotónkon hátul, középen nyakkendőben) imája után Tabányi Pál polgármester megkondította a Lélekharangot. Csöndesen kondult a maglódi hétfő estében az a harangszó.

 

 

 

 

 

 

 

Az ifj. Balázs Jánossal készült interjúnk itt olvasható:

Mindenütt ugyanazzal a hevülettel

Az emlékkőről szóló tudósítás-rész és a kép forrása: itt,

köszönet érte Marton Gábornak.


További hírek

  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Putyint tartják Navalnij gyilkosának
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport