![]() |
|
|
|
Tweet |
|
|
![]() |
|
Évszázados tradíciók kísérnek bennünket, és teszik szebbé életünket Maglódon is. Erre bizonyság a Roszicska Hagyományőrző Egyesület Kapusznyika Fesztiválja.
A tavaly nyáron (augusztus 8-án) rendezett első minifesztivál után most az októberbe csúszott a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megrendezett gaszrtonómiai múltidézés.
Rakita Anka, a Roszicska elnöke (1. és 2. képünkön középen) arról mesélt lapunknak, hogy nagyanyjától biztosan ugyanúgy tanulta a receptet, mint ahogy üknagyanyái is ismerhették – no és azok a tót ősök, akik a XVIII. században Maglódra települve magukkal hozták sós kedvencüket. A káposztás lepény nem úri huncutság, nem ünnepi étek. A kemencében hétköznap sült, kelt tésztából, dínsztelt reszelt káposztából, amihez már csak némi só és törött bors szükségeltetett akkor is. Nincs itt semmi titok, hét pecsét alatt őrzött recept! Anyáról leányra száll több száz éve az egyszerűségében, tisztaságában kifinomult ízvilág. Igaz, többnyire a felnőttek esküsznek rá, a gyerekek, érthető módon a lekváros és a túrós változatot zárják a szívükbe mindaddig, amíg fel nem nőnek a borsos káposzta dícséretéhez.
A Roszicska Egyesület neve valami tévedés folytán lehet csak „Hagyományőrző”. Nem „őrzik” ők a „hagyomány”-t, mintha hét lakat alatt kellene rá vigyázni! Az épp 66 éves Rakita Ankával az élükön ők maguk a hagyomány. Benne, vele, általa élnek.
|
|
|
|