MAGLÓDI HÍRHATÁR - Élménysuli Maglódon

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2020.07.12.
 Vasárnap
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 25. 15:07     


Élménysuli Maglódon
Elkészültek a 10 tantermes iskola tervei.

Élménysuli épül Maglódon.

 

Hosszú évek óta azzal a kérdéssel zárulnak az iskolai beiratkozások, hogy hogyan is fogjuk tudni megoldani a gyermekek elhelyezését. Évente bővítettünk, felújítottunk, átalakítottunk… Ezek a megoldások mindig csak egy tanévre szóló, átmeneti szükségmegoldásnak bizonyultak, hiszen a következő évben ismét ugyanannál a problémánál tartottunk. Világos volt, hogy új iskola kell, azonban ez nem kis feladat, és a város saját költségvetéséből megoldhatatlan.

 

A Polgári Kör és a helyi Fidesz a tankerület és az iskola együttműködésével, több mint két éves lobbizása után, nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Maglód városa iskolafejlesztési támogatásában részesül. A kormány az előkészítési munkálatokat már elkezdte. Az új iskola terveit Horváth Zoltán főépítész, szakági munkatársával, a tankerülettel, az iskolaigazgatóval és a minisztérium szakmai vezetőivel együttműködve elkészítette. Reményeink szerint hamarosan elkezdődik a közbeszerzés, és jövőre kezdetét veszi az állami beruházás. A megközelítőleg 2,5 milliárd forintos költségvetésű, mintegy 4400 m2-es, 10 tantermes, 8 osztályos, 4 szaktantermes, 3 csoportszobás, tornacsarnokkal, külön a néptánc oktatást szolgáló táncteremmel rendelkező új iskola az Aradi utca – Tóvik köz által határolt területen épül fel, és kerékpáros megközelíthetőségének biztosítására újabb pályázatot adott be a képviselő-testület.

 

Horváth Zoltán a látványterveket az októberi 18-i testületi ülésen be is mutatta. Prezentációjában részletesen kitért az irányelvekre, a területi sajátosságokra, adottságokra, a szakmai elvárásokra, a célra és feladatra, melyet el kell látnia az épületnek, és a kérésekre, melyek megfogalmazódtak a „jó” iskolával kapcsolatban mind a gyermekek, mind a pedagógusok szemszögéből.

 

A prezentációt követő taps után dr. Hrutkáné Molnár Mónika tankerület-vezető elmondta, hogy 4 évvel ezelőtt, amikor az állam átvette az oktatási intézményeket, nem minden önkormányzat örült a döntésnek, de a közös munka komoly eredményeket hozott. „Annak ellenére, hogy nem örültek ennek a döntésnek, ilyen előrelátást és együtt gondolkodást mindenki részéről, amit itt tapasztaltam, nagyon jó volt megélni… Kívánok magunknak több ilyen önkormányzatot, mint a maglódi. Rögtön, amikor még semmi nem is körvonalazódott, az önkormányzat felajánlotta, hogy megveszi azt a telket, ahol ez az iskola megépülhet. (…) Egyre vágyom, hogy legyen meg végre az első kapavágás, mert ha az elindul, és fölvonulnak a munkások, akkor már csak idő kérdése, és be fogunk tudni költözni. A látványtervek gyönyörűek! Mivel a környezet meghatározza azt, hogy hogyan érezzük magunkat, azt gondolom, ide minden gyerek, minden pedagógus szívesen fog járni.”

 

Hosszú Tibor iskolaigazgató is méltatta az összefogást és a terveket. Intézmányvezetőként közel egy évtizede okoz gondot a gyermekek szeptemberi elhelyezése. „Az iskola fejlesztése mindig kényszerűség volt, amihez, a szomszédos településeken körbenézve, az önkormányzatnak nagyon pozitív a hozzáállása. Egyszer sem mondta azt az önkormányzat, hogy pl. „Szervezzünk 34-35 fős osztályokat!” Azt mondta, „Nézzük meg, hova lehetne egy tantermet építeni, hol lehetne bővíteni!” Köszönet jár ezért a hozzáállásért.

Hosszú Tibor azt is elmondta, a tankerületek belépésével lehetőség nyílt arra, hogy a helyi problémák eljussanak a kormány felé. Emlékeztetett, hogy 21 évvel ezelőtt már szintén a parlament elé került egy új maglódi iskola kérdése, de akkor szóba sem jöhetett, hogy Maglódon iskola épülhessen. Nagy öröm, hogy a közös összefogás eredményeként sikerült országos szintre emelni az iskolaépítés szükségességét, és végül pozitív döntés született.

„10 tanterem, 8 osztály – erről szólt a kormányzati döntés, és ebbe sikerült úgy beletenni mindent, hogy nem érezni azt, a tervezőnek bármi is megkötötte volna a kezét. Pedig biztosan tudom, hogy rengeteget kellett rajta gondolkodni. Azt látom, hogy a pedagógusokra is nagyon figyelve, a pedagógiai gondolkodást is érvényesítve készült el ez a terv. A minta a finn oktatás. A finn oktatásban hatalmas terek vannak: a gyerekek minden további nélkül benn tudnak tartózkodni, nem jellemző, hogy egyik teremből a másikba kell vándorolniuk hely hiányában. Előttem egy olyan kép jelenik meg, hogy az épület homlokzatán lesz egy felirat: ÉLMÉNYSULI. Ez óriási lehetőség. Maglódon egy 21. sz.-i, nagyon tudatosan megtervezett iskolaépületbe költözünk.”

 

Tabányi Pál polgármester megköszönte a hozzászólásokat, köszönetét kifejezve a példamutató összefogásért, a gyönyörű tervekért, amivel kézzelfogható közelségbe került a Maglódi Polgári Kör- és a Fidesz–KDNP összefogás legmerészebb választási ígéretének megvalósulása.

 

Forrás: maglod.hu


További hírek

  Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
2020. 07. 08. 17:54 hirhatar.hu
  Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve
2020. 07. 07. 18:02 hirhatar.hu
  615 milliót adott a kormány a ciszterci rend siófoki apartmanházára
2020. 07. 07. 18:00 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport