MAGLÓDI HÍRHATÁR - Égő? Avarégetés Maglódon

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.02.25.
 Vasárnap
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 10. 02. 00:53     


Égő? Avarégetés Maglódon
Nem lehet egész héten és egész nap tüzelni.

Október 1-jével megkezdődött az őszi avarégetési szezon.

 

Az avarégetés mindig felborzolja a kedélyeket Maglódon. Sok a téves információ, nagy a tájékozatlanság. A környezetvédők ellenzik az égetést, mások pedig még intenzívebb vehemenciával várják a lehetőséget, hiszen egyelőre a zöldhulladék-szállítás lehetősége jóval csekélyebb, mint az eddig megszokott (és persze égetni könnyebb, egyszerűbb is, mint akár zsákolni, akár a modern környezetvédelmi és etikai normáknak megfelelni).

 

A „Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2003. (XII. 1.) Kt. rendelete” részletesen tartalmazza a hatályos szabályozást, amely mindenki számára elérhető a maglod.hu oldalon (az Önkormányzat fül alatt a Dokumentumok között olvashatók a hatályos Rendeletek, ez az 5. pontnál, a Városüzemeltetés, közterület-felügyelet, kommunális ügyek témakörben). 

 

„A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről és a településtisztaság egyes kérdéseiről” szóló helyi jogszabály tehát a levegő tisztaságának védelme érdekében előírja, hogy „A település belterületén légszennyező anyagok ártalmas mennyiségben történő kibocsátásával járó tevékenység végzése tilos. A település közigazgatási területén tilos a szemét és más hulladék (avar és kerti hulladék kivételével) engedély nélküli égetése. A kerti művelésből keletkezett hulladékot égetés útján napközben derült égbolt és szélmentes idő esetén lehet megsemmisíteni, e rendelet 28. §-ában szabályozott módon.”

 

Az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetése kapcsán tehát az alábbiakat kell betartani a hivatkozott § szerint:

 

„Avart és kerti hulladékot (nem hasznosított fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék) csak telken és megfelelően kiválasztott tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon

Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

Az avar és kerti hulladék csak száraz állapotban égethető.

Égetést kizáró körülményeknek kell tekinteni a ködös, erősen párás, szeles, illetve a teljesen szélcsendes esős időszakot, valamint ha az arra illetékes hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el.

A lakosság egészsége és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar égetése évente kizárólag két időszakban megengedett: a) tavasszal: március 1. és április 30. között, b) ősszel: október 1. és november 30. között.

Tilos az avar égetése hétköznap 18 óra után, szombaton 14 óra után, valamint vasár- és ünnepnapokon egész nap.

A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

A kerti hulladék elszállítására a szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítási akció is igénybe vehető. [A rendelkezés e része ugyan hatályos, de a Vertikál Zrt.-vel a törvény alapján kötött szerződés óta nem érvényes, azaz a lomtalanításba már nem lehet kerti hulladékot tenni!]

A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.” [28. § (1)–(11) bekezdés]

 

A fenti összefoglaló tehát nem az egész rendeletet ismerteti. A teljes szöveg a maglod.huoldalon olvasható.

 

Aki az e szabályokba ütköző módon kezeli a kerti hulladékot, azt a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt helyszíni bírsággal sújthatják, illetve közigazgatási bírság is kiszabható „A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről" szóló 3/2015. (II. 16.) Kt. rendelet alapján. A helyszíni bírság mértéke 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig, a közigazgatási bírság 10 000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedhet az eset súlyosságának függvényében, előbbit a közterület-felügyelő, utóbbit első fokon a jegyző szabhatja ki.

 

A környezetvédők szerint az avarégetés káros a környezetre és az emberi egészségre egyaránt. Az értékes szervesanyagból ugyanis az égetés során olyan hamu keletkezik, amely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben pedig egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Komposztáláskor (2. kép) viszont maradéktalanul elbomlanak a növényi részek, és hasznos humusz keletkezik. Már egy átlagos kerti tűz is, amelyben vegyesen égetnek avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így nem ég el vagy csak félig a kerti hulladék. (A zoldvalasz.hu tételesen fel is sorolja a keletkező káros anyagokat és átlagos mennyiségüket, amelyek különösen a gyermekek és a nagyon idősek szervezetére ártalmasak.) A komposztálás mellett ajánlott másik módszer, ha fűnyíróval kaszáljuk át és aprózzuk fel a leveleket, amit talajtakaróként a pázsiton hagyhatunk, és használhatjuk a felhajtón, sétaösvényeken, a kerti ágyásokon, a fák és egyéb növények körül is.


További hírek

  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Putyint tartják Navalnij gyilkosának
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport