MAGLÓDI HÍRHATÁR - Csak Benned… Csak Tőled… Csak Érted...

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2023.03.20.
 Hétfő
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 01. 24. 02:37     


Csak Benned… Csak Tőled… Csak Érted...
Három gyülekezetünk részvételével kezdődött az idei imahét.

„Csak Benned, csak Benned nyugszik meg szívem. / Csak Benned, csak Benned nem félek már / Csak Benned, csak Benned rejtőzöm szüntelen…” – énekelte mintegy 60 Krisztus-hívő a maglódi imanapok első, katolikus templom-béli alkalmán, január 23-án este. Hiszen „Csak Tőled, csak Tőled kaphatok gyógyulást, / Csak Tőled, csak Tőled remélek jót, / Csak Tőled, csak Tőled nyerek feloldozást…”

 

Minden imahétnek megvannak a maguk jellegzetességei – mondta Németh Mihály evangélikus lelkész prédikációjában. – Mivel a mostani liturgiát a karibi térség keresztény testvérei állították össze, az őket a mai napig meghatározó rabszolgatartó múlt, a rasszizmus és az emberi méltóságtól való megfosztás került a figyelem központjába. Ezeket jelképezi a 3 lánc szimbolikája is, amit a szervezők a Biblia mellé kértek tenni minden templomban: a lánc ugyanis mindezek fényében valójában elválaszt, a Könyvek Könyve viszont összeköt (3. kép).

 

Németh Mihály napjaink, Maglódon is a legaktuálisabb kérdéseket tette fel, hiszen korántsem csak a Karib-térséget sújtja, hogy a szülők a jobb megélhetést keresve elhagyják az országukat, a maradókat pedig gyakran a családon belüli erőszak vagy még inkább a szétesés sújtja. Nálunk is bárki tapasztalhatja, hogy komoly gondok támadtak a nevelésben: a korábbiaknál jóval több a tiszteletlen gyerek, sokukból kis zsarnok válik már egészen korán. A családi válságok mögött pedig a legtöbbször hatalmi kérdés húzódik. Igaz, ez a baj nem most kezdődött, hanem már Ádámmal és Évával. Szinte azóta van terítéken, ki lesz, ki lehet az úr a szűkebb, kis családban, illetve ki lehet az úr a tágabb családban, az egyházban? Semmiképpen sem a gyermek! Semmiképpen sem a feleség! Az egészséges, jól működő családban azonban még csak nem is a férj az úr, hanem, amint az egyházban sem az elöljáróknak kell lenniük az igazi uraknak, hanem Krisztusnak, úgy a kis családokban is. Miképp a Szent Családban is volt. A katolikus templomban nemrég elkészült monumentális Utolsó vacsora c. szekkóval szembesülve Németh Mihály elmondta, valójában mindannyian Krisztus családja vagyunk, az ő akaratát kell megvalósítanunk. Lehetünk bár különböző felekezetűek, de a Jézus-hívőknek keresztényként egyetlen nagy családot kell alkotniuk.

 

A katolikus templomban is meghitten, átszellemülten, emelkedetten (a karzatról) éneklő ökumenikus Magdala kórus éli talán ezt a gondolatot Maglódon a legszebben, a leginkább mindenki előtt, az éppen az első imanapon a születésnapját tartó Simon Barbara vezetésével: „Gyújts éjszakánkba fényt, / had égjen a soha ki nem alvó tűz, / a ki nem alvó tűz” – hangzott ajkukról a dal, föntről, mint egy sugallat.

 

Németh Mihály végezetül Lukács evangéliumát idézte: „Azt mondom azért nektek: kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak.” Ugyanezt a gondolatot egy másik imanapi ének így láttatta: „Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág, / Bár mit sem ígér bimbaja, pompás lesz a virág./ Ki kétkedőn boncolja Őt, annak választ nem ád, / De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.”

 

Az imanapok folytatásaként 24-én, szerdán az evangélikus gyülekezeti teremben Bálint Klára lelkipásztor, 25-én, csütörtökön a református templomban Barotai Endre plébános szolgál 18 órától. További ökumenikus programokra is felhívta azonban a figyelmet Németh Mihály. Február 13-án 19.00-től, azaz Húshagyó kedd este Böjtkezdő Taize-i zenés áhítat lesz a Magdala Kórus szolgálatával a református templomban. Február 18-án, Böjtben 1. vasárnap, 10.30-tól a Kárpát-medencei Magyar Találkozó keretében ökumenikus istentiszteleten szolgál az evangélikus templomban Mudi Róbert, berzétei református lelkész. Március 4-én, vasárnap, 15.00-től az Ökumenikus Világimanapon imaórát tartanak és szeretetvendégséget adnak az evangélikus gyülekezeti teremben, Lindákné János Zsuzsanna evangélikus lelkész (Hévízgyörk) és Sánta József (hatodéves) szolgálatával. Március 9-én, pénteken, 18.00-tól Maglódon először szervezik meg Fülöp Krisztina kezdeményezésére az Ökumenikus Keresztutat, amely a katolikus templomtól a református templomig tart majd, az evangélikus, katolikus és református gyülekezetek részvételével, szolgálatával. „Csak Érted, csak Érted keresztem felveszem, / Csak Érted, csak Érted mozdul szívem. / Csak Érted, csak Érted terheim vállalom… – fejeződik be az imanapi dal – ...Mert Nálad van mind, Jézusom.”

 

 * * *

Hazánkban minden adófizető felajánlhatja adójának 1%-át valamelyik egyház számára, további 1%-ot pedig jótékony közcélra. A Maglódon jelenlévő történelmi egyházak lelkészeiként szeretettel kérjük a tevékenységünkkel rokonszenvező, jó szándékú embertársainkat, valamint egyháztagjainkat, hogy vallásfelekezetüknek megfelelően adójuk első 1%-val támogassák egyházaink szolgálatát.

 

Az adóbevallási dokumentumokban részletes útmutatás olvasható arról, miként történhet ez a felajánlás. Kérjük, figyeljenek a pontos megnevezésre és technikai számra! A fel nem ajánlott 1% az államnál marad. Fontos törvényi változás a korábbiakhoz képest, hogy ha 2018-ban valaki rendelkezik az 1%-áról, akkor az visszavonásig érvényes lesz. A másik módosítás: mindenki megadhatja a lakcímét a rendelkező nyilatkozaton. Ezeket a címeket az egyházak központilag megkapják a NAV-tól, ezáltal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a felajánlókkal. További felvilágosítással Lelkészi Hivatalainkon keresztül szolgálunk.

 

Köszönettel:

Barotai Endre plébános       – a Magyar Katolikus Egyház technikai száma: 0011

Bálint Klára lelkipásztor       – a Magyarországi Református Egyház technikai száma: 0066

Németh Mihály lelkész        – a Magyarországi Evangélikus Egyház technikai száma: 0035

 

 

Maglódi Evangélikus Egyházközségért Alapítvány

 

A Maglódi Evangélikus Egyházközségért Alapítvány célja a Maglódon és Ecseren élő evangélikusok összefogása; az evangélikus lelkiség erősítése programok szervezésével; az idősek, a családok és a fiatalok támogatása; a műemlék templom, gyülekezeti terem és parókia működésének segítése.

Szeretettel kérjük azokat a személyeket, vállalkozókat és intézményeket, akik céljainkkal egyetértenek, hogy támogassák azok megvalósulását adományaikkal, második (civil szervezeti) adó 1%-uk felajánlásával!

 

Köszönettel:

Maglódi Evangélikus Egyházközségért Alapítvány

Adószám: 18675421-1-13

 


További hírek

  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu
  Egy év alatt a Jobbikból a DK-ba ejtőernyőzött az országgyűlési képviselő
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu
  Magyarország költi a legtöbbet az egyházakra az egész Unióban
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu
  A Ficsak nem csak a farsangot tiltaná be, de az energiaitalokat is a dohányboltokba száműzné
2023. 03. 05. 12:37 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport