MAGLÓDI HÍRHATÁR - Barátnak mentünk

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2023.03.27.
 Hétfő
Ma Emánuel napja van.
Holnap Hajnalka napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 10. 09. 10:27     


Barátnak mentünk
A maglódi Attila-szobor párja Hosszúszón áll.

Maglódra Attilaként rontott a fekete vihar a júniusi városnapok nyitányaként megrendezett szoboravatón. Enes Nagy Sándornak a Martinovics téren felállított királyszobrát végül mégis ragyogó napsütésben leplezték le. Szimbolikus az is, hogy az alkotás egy törzsből készült, és az is, hogy testvértelepülésünk, Gömörhosszúszó erdejéből, Flander Zoltán jóvoltából került ide a fa, és ugyancsak szép szimbolikát sző, hogy ugyanezen erdő egy másik fatörzséből Maglód ajándékaként tért vissza Hosszúszóra Attila párjaként, szobrászművészünk újabb műve.

 

Szeptember 23-án a felvidéki falu főterén jártunk avatón. Hosszúszón azonban „vigasztalanul” zuhogott, szinte megelevenítve a Bíborka dalkör által énekelt Felvidék Himnuszát: „Sötét felhőkből, / Esőt küld le ránk az ég, / Lemossa könnyeink, / Érted sírunk Felvidék.” Igaz, egyfolytában esett, ám dehogyis vigasztalanul!

 

A felsőteleki és a kiskereki vendégekkel együtt Németh Mihály, maglódi evangélikus lelkész prédikációja által láthattunk rá a történelmi-teológiai jelképekre is: a hunok királya ugyanis „Isten ostora” volt. Isten pedig olyan helyzeteket teremt, olyan embereket küld, amelyek és akik az ő „ostoraként” segítik, hogy az emberek hozzá megtérjenek. „Vajon napjainkban felismerjük-e ezeket a helyzeteket, és eljutunk-e Isten ostorától a megostorozott Istenig, Attilától Krisztusig?” – kérdezte Németh Mihály.

 

Hosszúszó főterén ugyancsak a maglódi avatóra hajazott a Kalapács József által „összeütött” rock koncert. A tér melletti parkban beszédében Flander Zoltán gyülekezeti felügyelő a szobor jelentőségét az identitásőrzésben fogalmazta meg: Attila a mi hősünk volt, nem tévedhet a szájhagyomány sem, ahogy a világ sem, amikor Hungáriaként emlegeti Magyarországot. Novák Tamás hosszúszói és Tabányi Pál maglódi polgármester közösen segítette le a víz áztatta leplet a szoborról, ahogyan ez Maglódon is történt. A Mácsai Rudolf által tolmácsolt Arany-verseket is ajándékba vittük az esőfellegektől ezüst ünnepségre. A Mendéről érkező dr. Obrusánszky Borbála történész előadása Hosszúszón is oszlatta a felhőket a hun–magyar rokonság felől.

 

Mire buszra kelt a maglódi különítmény, Hosszúszón is felragyogott a vigasztaló Nap. A felszálló párában megremegni látszott Attila kezében a kard: „Ki ellenségnek jön, / Lássa vesztét e kézben. / És ki barátnak jön, azt / Áldja meg az Isten” – visszhangzott még a Bíborka tolmácsolta Himnusz a fák közt. A maglódiak, a felsőtelekiek és a kiskerekiek bizony barátnak mentek. Így hirdeti a hosszúszói és a maglódi Attila a magyarok vigaszát és összefogását e kerek világon.

 

1. kép: Attila szobra előtt Flander Zoltán, az ő balján Vaskó József, jobbján Kérges László alpolgármester áll, aki előtt felesége, Szilvia asszony, mellette Mácsai Rudolf (sapkában), aki előtt viszont Enes Nagy Sándor szobrászművész guggol (pulóverben), felesége, Adél asszony (zöld kabátban) a sor szélén, Petrovics János, a Polgári Kör elnöke és a Hosszúszón is kántori teendőket ellátott felesége, Erzsébet asszony a hátsó sorban állnak bal oldalt, középen, míg Kérges Lászlótól jobbra Németh Mihály lelkész és Fajka Szilvia sajtóreferens, illetve Somogyváry Mihály díszpolgár, a kép jobb szélén pedig Tabányi Pál és Novák Tamás, a testvér-települések polgármesterei

2. kép: Mácsai Rudolf Arany János és Zrínyi Miklós verseit tolmácsolja, mögötte a Bíborka Dalkör, a háttérben Flander Zoltán áll

 

Németh Mihály Isten ostorától a megostorozott Istenig c. cikke az evangelikus.hu portálon olvasható

További hírek

  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport