MAGLÓDI HÍRHATÁR - A „szociális hálón” kívül rekedőkért

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2019.12.06.
 Péntek
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 03. 27. 01:56     


A „szociális hálón” kívül rekedőkért
A Maglód Város szociálisan rászoruló gyermekeiért és családjaikért Alapítvány éves beszámolója.

Beszámoló a Maglód Város szociálisan rászoruló gyermekeiért és családjaikért Alapítvány 2016. évi tevékenységéről:

 

2013. május 25-i bejegyzése óta alapítványunk olyan hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik támogatásában vállalt részt, akik a „szociális hálón” kívül rekedve mindennapi megélhetési gondokkal küzdöttek, vagy olyan váratlan tragédiával kellett szembe nézniük (pl. az egyik szülő halálával), amelynek következményeit csak alapítványunk segítségével tudták kezelni.

 

A gyermekek szociális helyzete, életminősége nem választható el az őket nevelő családok anyagi helyzetétől: a hiányok halmozódása minden életkorban kritikus helyzetet teremthet. A gyermekkor speciális, különösen kiszolgáltatott szakasza az emberi életnek: egy gyermeknek nincs ideje „kivárni” a család megélhetési feltételeinek javulását, neki most kell(ene) egészségesen fejlődnie, és a korának megfelelő érzelmi, értelmi és szociális érettséget elérnie.

 

A civil szervezet ötletét Szathmáryné Papp Mária fogalmazta meg 2012-ben, aki akkor képviselőként és óvodavezetőként közvetlenül találkozott a hátrányos helyzetben lévő gyermekekkel, családjaik anyagi problémáival. Javaslatát az önkormányzat felkarolta, így 2013 márciusában a Maglód Projekt Kft. megalapította a Maglód Város szociálisan rászoruló gyermekeiért és családjaikért Alapítványt.

 

Az alapító okiratunkban vállalt tevékenységek közül elsősorban a rászoruló gyerekek óvodai, iskolai étkeztetéséhez, nyári táboroztatási költségeihez, ezen kívül a Családsegítő Szolgálat és az általános iskola nyári táboroztatási programjához tudtunk hozzájárulni. Megvalósult az a célkitűzésünk is, hogy 2016-ban-ban (anyagi lehetőségeinkhez mérten) a hétvégeken és a nyári szünidőben is igyekezzünk támogatni azokat a családokat, ahol ebben az időszakban megoldhatatlan problémát okozott a családtagok számára még a napi egyszeri meleg étel biztosítása is.

 

Kiemelt figyelmet fordítottunk azokra a családokra, amelyek nemcsak anyagi gondokkal küzdenek, hanem fogyatékkal élő gyermek vagy családtag speciális igényei (korai fejlesztés, súlyos betegség, hajléktalanná válás veszélye) nehezítették a mindennapi megélhetést, nemritkán a napi túlélést. Segítettünk olyan beteg kisgyermek családján, ahol a gyógyszervásárlás okozott megoldhatatlannak látszó problémát, de hozzájárultunk óvodás korú Down-kóros kislány szemüvegvásárlásának költségeihez is.

 

Az idei kemény tél a rászoruló családok fűtési gondjaira irányította a figyelmünket: jelentősen megnövekedett azoknak a kérelmeknek a száma, amelyek (egyéb lehetőség hiányában) tűzifavásárláshoz, illetve gázszámlatartozás kiegyenlítéséhez kérték gyors segítségünket.

 

A felsorolásból kitűnik, mennyire széles körű segítségnyújtásra van szüksége azoknak a családoknak, ahol a havi jövedelem csak pár száz forinttal haladja meg azt az összeget, amikor még társadalmi segítségnyújtásra számíthatnak.

 

Terveink megvalósításához anyagi forrást biztosított az alapító Maglód Projekt Kft. 100 ezer Ft-os törzsvagyona, valamint a 2016-ban pályázati úton elnyert 500 ezer Ft-os önkormányzati támogatás.

 

Már hagyomány, hogy anyagi lehetőségeink bővítése érdekében olyan kulturális programokat szervezünk, amelyek jótékonysági jellegükből adódóan plusz bevételhez juttatják alapítványunkat. Így 2016 elején döntöttünk az előző év december 13-án szervezett, széles összefogással megrendezett adománygyűjtő, jótékonysági előadáson befolyt 700 ezer Ft felhasználásáról is. A nyaralói tornacsarnokban októberben megtartott, koncertekben és programokban gazdag, színes és mesés, őszi „gyermeknapunk” (ismét a széles körű civil összefogásnak és a maglódi, illetve a környező települések adakozó lakosainak köszönhetően) a korábbi évek eseményeihez hasonlóan sikeresnek bizonyult: 328 ezer Ft gyűlt össze.

 

A már oly sokszor megvalósuló széles körű összefogást bizonyítja, hogy a Maglód Város szociálisan rászoruló gyermekeiért és családjaikért Alapítvány hívó szavára a helyi intézmények, művészek és művészeti csoportok, a gazdasági élet szereplői, civil szervezetei azonnal igent mondtak, és pénzbeli felajánlással vagy művészi produkcióval, esetleg áldozatos munkával járultak hozzá a jótékonysági rendezvény sikeréhez, nem firtatva, hogy kinek az ötletét, kezdeményezését karolják fel, ki milyen részt vállalt a szervezésből, és nem méricskélve azt sem, hogy segítségük milyen mértékű hálálkodást vált majd ki megsegített embertársainkból.

 

Alapítványunk több éves működése során megtapasztaltuk: sikerült olyan célkitűzéseket megfogalmaznunk, amelyekkel lakóközösségünk legszélesebb rétegei képesek azonosulni, ennek következtében növelhettük a rászorulók túlélési esélyeit, és megakadályozhattuk újabb családok elszegényedését is.

 

Céljaink megvalósítását a kuratóriumi tagokon keresztül (akik óvodai, illetve iskolai pedagógiai munkát, védőnői, családsegítői feladatot végeznek) eljuttatott egyedi kérelmek, észrevételek alapján a kuratóriumi tagok jóváhagyásával, a felügyelő bizottsági tagok egyetértésével, mindenféle anyagi juttatás nélkül végeztük.

 

Összefoglalásképpen az alábbi néhány adat is azt mutatja, hogy alapítványunk elmúlt évi tevékenysége igen széles körű segítségnyújtásra volt képes, létjogosultságunkat bizonyítva ezzel

 

 

Támogatási forma

Összeg (Ft)

1.

Étkezési támogatás (gyermekeknek és felnőtteknek)

711 600

2.

Nyári táboroztatási támogatás (gyermekjóléti)

60 000

3.

Iskolai táborozás étkezési költségei

50 000

4.

Egyszeri készpénztámogatás (krízishelyzetben)

420 100

5.

Tüzelővásárlás

200 000

6.

Rendezvényeink támogatása

179 500

 

Összesen

1 621 200

 

Az elmúlt évben tehát több mint 1,5 millió Ft értékben segítettünk maglódi rászoruló családokon. A fennmaradó pénzeszközeinket (185 ezer Ft-ot) a 2017. I. negyedévi étkezési támogatásokra és egyéb sürgős segítségre (pl. tüzelővásárlásra) fordítjuk.

 

Fő célkitűzéseink nem változnak: arra törekszünk, hogy egyetlen maglódi gyermeknek se kelljen nélkülöznie az egészséges testi, lelki, szellemi fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges javakat. Lehetőségeinkhez mérten ehhez a jövőben sem csak intézményi étkezési költségek átvállalásával szeretnénk hozzájárulni. Folytatjuk a legrászorulóbb családok hétvégi, ünnepek alatti étkezési lehetőségeinek megoldását, amelyhez minden intézmény, civil szervezet, egyéni adományozó támogatását igyekszünk megszerezni, mert ezt a feladatot alapítványunk egymagában nem képes megoldani.

 

Továbbra is terveink között szerepel a segítségre szorulók és a segítőkész emberek közötti hálózatok kiépítése, de tudjuk: ennek olyan – erkölcsi és jogi szempontból kikezdhetetlen –keretek között kell létrejönnie, hogy abban semmilyen szempontból ne lehessen kifogást találni, de amelyből mindkét fél „profitálhat”. A másokon történő segítés rádöbbenthet ugyanis bennünket: jutalom az, ha nem mi szorulunk a támogatásra.

 

Éves beszámolóinkkal és az alapítványunk munkájáról szóló híradásokkal törvényi kötelezettségünknek teszünk eleget. Soha semmiféle „önfényezés”, „idegen tollakkal való ékeskedés” nem állt szándékunkban, és nincs is rá szükségünk (a fenti számok önmagukért „beszélnek”), inkább szeretnénk, ha a miénkhez hasonló alapítványokra, egyesületekre a jövőben nem is lenne szükség. Ez ugyanis azt jelentené, hogy mindannyian birtokában vagyunk azoknak az alapvető javaknak, amelyek az emberhez méltó élethez elengedhetetlenül szükségesek.

 

Bízunk benne, hogy alapítványunk eddigi tevékenysége jobbította lakóközösségünk közérzetét, megakadályozhattuk újabb családok krízishelyzetbe kerülését. Öröm volt megtapasztalni, hogy baj esetén (gyakori befelé fordulásunk ellenére) még mindig képesek vagyunk az együttérzésre és a segítőkészség sem veszett ki belőlünk, hiszen tudjuk, bármikor, bármelyikünk adományozóból adományra szorulóvá válhat.

 

Maglód, 2017. március 23.

 

Berecz Tamás Lászlóné

kuratóriumi elnök

További hírek

  Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Három nap kellett: Kósa ma bocsánatot kért a hétvégi fidelitasos zsidózásáért
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Fidelitas tisztújítás - kész a leltár
2019. 12. 01. 13:05 hirhatar.hu
  Felfelé bukik Tarlós dekoratív politikájú ex-alpolgármesternője
2019. 11. 30. 18:10 hirhatar.hu
  Az ORFK és a TEK plusz 301 milliónkból pörgött Putyin és Erdogan látogatásakor
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Itthon tiltják, Bécsben kitüntetik - Alföldi rendezése kapta a legtöbb díjat az Armel Operafesztiválon
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Megépül a magyar szuperkórház, 11 milliárdból - Kenyában
2019. 11. 29. 18:18 hirhatar.hu
  Varga Judit apja nem volt szállodavezető, mint például Schmitt Pál, de ügynökféle az igen
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Van egy kis bibi a bukott fideszes ex-polgármester 7 milliós szabadságmegváltó igényével
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Borkai ellenzéki riválisa váratlanul kilépett a polgármesteri harcból
2019. 11. 28. 15:42 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport