MAGLÓDI HÍRHATÁR - A MASZAT-hegyen innen s túl

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2023.03.27.
 Hétfő
Ma Emánuel napja van.
Holnap Hajnalka napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 01. 25. 02:43     


A MASZAT-hegyen innen s túl
A Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesület mozgalmas évet zárt, de tartani kívánja a lépést

 „Mert hát a Maszat-hegyen innen

(Hol te laksz, olvasóm, meg én)

Nem is sejtjük mi, hogy mi minden

Van ott a hegy túlsó felén.

Van ott porhintés, szurka-piszka,

Ott szebb a szutykos, mint a tiszta,

Nappalnál szebb a szürkület.

Ott nem mos senki sem fület,

Böfögni illik, és a járda

Pocsolyával van ott tele,

Az ember vígan lép bele,

Hogy otthon aztán összejárja

Sáros cipőben a lakást.

Arrafelé ez így szokás.”

 

Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényének részleténél találóbb mottót kár is volna keresgélni a Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesülethez, a MASZAT-hoz. Ahhoz a civil szervezethez, ahol a felnőttek önzetlenül szorgoskodnak azért, hogy miközben iskolásaink minden utukba kerülő hegyet megmásszanak, mégis innen maradjanak a „porhintésen”, a „szurka-piszkán” és az iskolán túl még inkább jellemző értékválságon, „böfögésen”.

 

A nyáron megalakult egyesület ugyan küzd még egy kicsit a jégen, a bírósági nyilvántartásba vétel útvesztőiben, de Patkós Józsefnétől, Katitól, (2. képünk jobbszélén állva kacag) a MASZAT szülőanyjától és elnökétől lapunk arról értesült, hogy ennél mozgalmasabb időszakot nehezen tudhatna maga mögött egy szervezet. Az tudja igazán, hogy milyen egy iskolai szakkörből kinőtt csapat élvezetes kirándulásain, élménydús rendezvényein rendszeresen 250 fölötti létszámmal „gazdálkodni”,  akinek egy családi kirándulást is nehéz megszerveznie, nemhogy színessé tennie. Márpedig az egyesületi honlap roskadozó képtára meggyőzően tanúsítja, hogy a Maszatkák és Maszatok nagy csapatokba verődve élvezkedik végig Magyarország, különösen pedig környékünk kies tájait. Az elnökség okkal bízik tehát abban, hogy 2013-ban is kitart a fokozott érdeklődés. Pocsolyakerülgetés közben közösséggé ragad össze a még könnyebben gyúrható gyermekmassza, és tán jobbá lesz a felnőtt is, ha ezt segíti elő.

 

Tervekben idén sincs hiány. Például aki csak a piacra vagy a fürdőbe jár át a szomszédba, Gyömrőre, igencsak meglepődhetett az első, januári túrán. Bizony, bizony közvetlen környezetünk is tartogathat meglepetéseket! A morcnak induló, de persze a több mint nyolcvan elszánt túrázó tiszteletére kiderülő időben némi mendei vonatozás után sétáltak haza a Kása-völgy – Billei-erdő – sóút – Szil-völgy érintésével. A gyömrői kőtojást pedig sokáig emlegetik majd még a piacozók is, rántottasütögetés közben.

 

Februárban viszont meg sem állnak a budai hegyekig, ahol tájékozódási feladatokat és hóvirág-nézdegélést tartogat számunkra a Mária-szurdok. Március közepén rendezik meg a már második teljesítménytúrát. A tanulókon kívül valamennyi maglódi és környékbeli természetbarátot vár a lelket emelő és testet tesztelő 12–30 kilométer közötti távválaszték. Lesz ám sátoros tábor is a tanév végén: mégpedig a Vértes-hegység szívében, Mindszentpusztán. A június 22–25. közötti négy nap emlékezetessé tételéről az ötletekből kifogyhatatlan „kemény mag” és az Országos Kéktúra útvonala gondoskodik majd.

 

A MASZAT-táncrend szerint a havi kirándulást szakköri foglalkozás készíti elő két héttel korábban, szombaton.  Itt aztán a korosztályokba szedett gyermeksereg állatbemutatókkal, előadásokkal, vetítésekkel tarkított matinén – „tanul”-na, ha nem volna vétek erre az oly élvezetes ismeretszerzési módozatra e szót vesztegetni. Noha eredetileg a MASZAT a gyermekprogram-szervezést tűzte zászlajára, immár a szakköröket 12 órától térképismereti felnőtt-tanfolyam követi majd. Arra kellett ugyanis ráébredni (és éppen a kezdeti célkitűzést figyelembe véve), hogy a túrázó gyermektömeg menet közben még korosztályon belül is alaposan felaprózódik érdeklődés és teherbírás szerint. Érdemes tehát kisebb csapatokra bontani, bomlani, amihez viszont a jelenleginél több felnőtt segítő szükségeltetik. A házi tanfolyam hivatott a vezetőképzést megoldani.

 

A bírósági nyilvántartásba vételi mizéria a gazdálkodást is komolyan megnehezíti, ezért kap különösen nagy jelentőséget az IKEA által meghirdetett Otthon az erdőben pályázat. Az a gyermekprogram győz, amely a legtöbb közönségszavazatot kapja. Mivel csak Family-klubtagok járulhatnak hozzá voksaikkal a sikerhez, minden Kedves Olvasót arra kérnek a bájos Maszatkák és a daliás Maszatok, hogy február 17-éig regisztráljanak és szavazzanak a maglódi iskolára (itt)! Szavazzanak és szavazni buzdítsanak! A pályázat könnyebbé, olcsóbbá tehetné a gyermekprogramokat.

 

A legutóbbi egyesületi ülésen is tovább szilárdult Kati elnök asszony meggyőződése: érdemes azért áldozni, sőt áldozatot hozni, hogy pénzszűke okán egyetlen maglódi gyermek se maradjon le a MASZAT-hegyi élményekről. Pártoló tagok és támogatók jelentkezése, felkutatása nélkül aligha válhat maradéktalanul valóra ez az álom.

 

„És hát a Maszat-hegyen innen,

Hol oly régen lakunk, talán

Nem is sejtjük mi, hogy mi minden

Nincsen a hegy túloldalán…”


További hírek

  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport