MAGLÓDI HÍRHATÁR - A gyalázatot nem feledhetjük

MAGLÓDI HÍRHATÁR
   
 2024.02.25.
 Vasárnap
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 08. 17:17     


A gyalázatot nem feledhetjük
Kérges László alpolgármester: Maglódon nem aludhat ki az emlékezés lángja.

Több mint százötvenen vettek részt október 6-án az Aradi vértanúk emlékművénél tartott koszorúzáson.

 

Kérges László alpolgármester (1. kép) nünnepi beszédében feltette a kérdést: van-e üzenete a ma emberéhez az akkori eseményeknek? „Tudnánk-e ekkora áldozatot hozni hazánkért, közösségünkért, családunkért? … Tudunk-e erőt, hitet meríteni a kivégzettek életéből és halálából?” Kiemelte: „Mi nem hagyhatjuk kialudni az emlékezés lángját. Olyan településen, mint Maglód, nem aludhat ki a láng, hiszen több szállal is kapcsolódunk az 1848-as forradalomhoz. Először is: Maglód honvédeket adott a szabadságharcnak. Másodszor: egy történet szerint evangélikus sírkertünk azért olyan egyenetlen, mert ’48-as hadműveletek helyszíne volt az isaszegi csata idején, mint az egyik legmagasabb terület. Harmadszor: Petőfi egy kicsit Maglód szülötte is, szülei itt éltek dédapáink, szépapáink között. Igaz, Petőfi nem Maglódon született, de hiszem, hogy szülei maglódi szellemiséget is plántáltak belé gyermekkorában. Ha volt ilyen szellemiség, annak itt kell lennie közöttünk, mert mi vagyunk az akkor élt emberek leszármazottai.” Végül leszögezte: „A dicsőséget meg kell ünnepelnünk, a gyalázatot pedig nem feledhetjük. A mi felelősségünk, hogy gyermekeinknek megtanítsuk, beléjük neveljük azt a kultúrát, hogyan kell ünnepelnünk és hogyan kell emlékeznünk. Így maradhat örök az ünnep és örök az emlékezés.”

 

Az októberi este hűvöse és a MagHáz által összeállított kegyeleti műsor egyaránt megborzongatta az emlékezőket: a Bodócs László tolmácsolta Faludy-vers, a Tóth Virág (2. képünkön) által előadott Ady-költemény, Bak Ernő trombitaszólója, Kostyák Attila és Tóth István kettőse, illetve a Regösök és a Nyerítő művészeinek zenei aláfestése.

 

Dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő együtt koszorúzott Tabányi Pál polgármesterrel és Kérges László alpolgármesterrel. A kegyelet virágait helyezték el továbbá az emlékműnél a Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Hétszínvirág Művészeti Óvoda, a Napsugár Óvoda, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Maglódi Művelődés Háza, a Tefü Kft., a Maglódi Civil Szervezetek Szövetsége, a Maglódi Nyugdíjas Közhasznú Egyesület, a Nagycsaládosok Maglódi Egyesülete, a Maglódi Nők Klubja, a Roszicska Hagyományőrző Egyesület, a Tamási Áron Erdélyi Kör, a Maglódi Polgári Kör, a Petőfi Kör Maglódért Egyesület, a MATE és a Kacamajka Néptánccsoport, a Baráti Jobb Maglódért Választási Szövetség, a maglódi Fidesz–KDNP, az MSZP helyi szervezete, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Maglódi Jobbik és a Maglódi Jobbik Ifjúsági Tagozata képviselői, valamint a történelmi egyházak nevében Bálint Klára református lelkipásztor, Barotai Endre katolikus plébános és Németh Mihály evangélikus lelkész.


További hírek

  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Putyint tartják Navalnij gyilkosának
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport