. Ma Auguszta napja van.
XI. Kárpát-medencei Magyar Találkozó
2017-01-19 04:03:05
XI. Kárpát-medencei Magyar Találkozó

XI. Kárpát-medencei Magyar Találkozó

Levélben fordult az önkormányzat honlapján Kérges László alpolgármester a maglódiakhoz az idén február 17–19-én megrendezendő XI. Kárpát-medencei Magyar Találkozó előtt.

 

„Tudjuk jól, hogy milyen rombolást végzett a trianoni tragédia a magyarságban – írta. – A találkozó nem titkolt célja, hogy, ha kis mértékben is ugyan, de enyhítse a fájdalmat a külhoni magyarokban, érezzék a Maglódra látogatók, hogy nem felejtettük el őket.

 

Már 11 éve, hogy néhány maglódi ember összefogásával megrendezésre került egy hagyományos disznóvágás, a »Legyen úgy, mint régen volt!« felkiáltással. Ez a kis összefogás nőtte ki magát a Kárpát-medencei Magyar Találkozóvá. A találkozóra így évek óta érkeznek külhoni magyarok, különféle tájegységekről. Az ide érkezettek a szülőföldjükön hagyományos (kinézetű és ízvilágú) ételeket készítenek, amelyet a vendégsereg nagy örömmel fogyaszt el együtt egy-egy pohár bor mellett. A napközbeni mulatozás után este színvonalas műsor keretében lépnek fel a vendégek, és elfogyasztják a disznótoros vacsorát.

 

Az esztendők során mély barátság alakult ki maglódi és lövétei, maglódi és délvidéki vagy éppen felvidéki emberek, családok között. Év közben telefonon, esetleg levélváltással tartják a kapcsolatot egymás között, de az sem ritka, hogy nyári szabadságukat közösen töltik el Székelyföldön, netán a Tátrában.

 

Ha vannak még olyan maglódiak, akik szívesen részt vennének egy jókedvű, disznóvágásos hétvégén, és szívesen ismerkednének meg érdekes emberekkel, vagy csak kíváncsiak arra, hogy élnek a magyarok a székelyföldi Lövétén, a felvidéki Gömörhosszúszón, a délvidéki Várdarócon vagy a kárpátaljai Benén, kérem, jöjjenek el a MagHázban tartandó Kárpát-medencei Magyar Találkozóra, és ismerkedjenek meg, beszélgessenek vendégeinkkel!

 

Aki szívesen kialakítana mélyebb kapcsolatot külhoni magyarokkal, vagy segítene a Maglódra érkező vendégek elszállásolásában, az jelezze szándékát a 70/3372745-ös telefonszámon vagy a kerges.laszlo@maglod.hu e-mail címen. Mindenkit szeretettel várunk!” – fejezi be nyílt levelét Kérges László alpolgármester.

 

 

A XI. Kárpát-medencei Magyar Találkozó programjáról is nyilatkozott Fajka Szilvia sajtóreferens a Williams Televíziónak.

 

Képeink a 2015. évi találkozón készültek, a 2. fotón Mudi Róbert berzétei református lelkipásztor a találkozót záró ökumenikus istentiszteleten.


Kapcsolódó cikkeink:

Teltház az Ismerős arcok-koncerten

Megyei érték az Apáink nyomdokain

Saját értékeink
Maglód-kóstoló

Maglód mint múzsa: Gömöri lakodalmas

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>