. Ma Gedeon napja van.
Verseny maglódi találmánnyal
2014-03-04 19:57:40
Verseny maglódi találmánnyal

Verseny maglódi találmánnyal

Február 28-án rendezték meg a Maglódi Művelődés Házában az I. Országos Szó- és Számsorkirakó Versenyt. A vetélkedő kilenc feladatát a 3 iskolás korcsoportnak Radosza Sándor újságíró, író, feltaláló Radosza-gyűrűk nevű képességfejlesztő eszközével kellett megoldania.

 

A zsűriben helyet foglalt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke (a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke), Thoroczkay Miklósné Kövesi Lucia gyógypedagógus, logopédus és Tabányi Pál, Maglód város polgármestere. Valamennyien méltatták a maglódi találmány, illetve feltaláló érdemeit, ám Lomnici Zoltán a gyermekek játékos ismeretszerzésének jogaira külön is felhívta a figyelmet. Tabányi Pál polgármester felolvasta Szűcs Lajosnak a Pest Megyei Közgyűlés elnökének gratuláló-üdvözlő levelét is.

 

A versenyt a találmány izgalmas, játékos lehetőségei miatt is nagyon élvezték a gyerekek. A pedagógusok pedig megtapasztalhatták, hogy a két, egymásban forgó gyűrű hogyan fejleszti a kézügyességet, a térlátást, a finom motorikus mozgásokat, a logikus gondolkodást, míg például a számítógép a feltaláló szerint nem segíti kellőképpen a föl-le és a jobbra-balra mozgásokat. A Radosza-gyűrűk (Radosza Rings) számoláshoz, helyesíráshoz, kisebb korban pedig a specifikus tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia) felismeréséhez használhatók.

 

A vetélkedőt az ötödik osztályos Fodor Eliza magyar és angol nyelven előadott műsora tette még érdekesebbé (aki egyébként az Ének iskolája legjobb 60 versenyzője közzé került a legutóbbi 3000 jelentkező közül).

 

Fekete Szilvia, a vetélkedő háziasszonya idejekorán megnyugtatott minden gyermeket és szurkolót: itt csak győzni lehet, a kudarc vagy a vereség, de még a kiesés is eleve kizárt. Most azonban csak a helyezetteket nevezzük meg. Az első osztályos kategóriában győzött Szűcs Dominik (a monori Jászai Mari Általános Iskola tanulója), második lett Laborc Anita (maglódi Általános és Vermesy Péter Alapfokú Művészeti Iskola), harmadik: Homok Beatrix (Maglód). A másodikosok között a legjobb eredményt Dobi Ákos érte el, a másodikat Puha Márta, a harmadikat pedig Végvári Boglárka (mindnyájan az abádszalóki Kovács Mihály Általános Iskola diákjai). A harmadikosok legkiemelkedőbb teljesítményét Jenei Szabolcs nyújtotta, a második díjat pedig Kovács Roland, míg a harmadikat Csizmazia Bence kapta (valamennyien maglódi tanulók). Ők tehát a Radosza-gyűrűk első urai és úrnői.

 

Csak remélhetjük, hogy az erdélyi, svájci és amerikai tapasztalatok után a Radosza-gyűrűk legfőbb ura Magyarországon is sikereket könyvelhet el. Lomnici Zoltán is felemlítette bevezetőjében, hagy a „játékot” a Rubik-kocka méltó utódjának tartja, de annak idején Rubik Ernő találmánya sem a hazai ipar és innováció presztízsét emelte: Hongkongban ugyanis hamarabb meglátták benne a világra szóló lehetőséget, mint itthon.

 

1. kép: Radosza Sándor feltaláló (fekete öltönyben) és Jenei Szabolcs, a harmadikos korcsoport győztese (barna kapucnis kardigánban)

2. kép: A zsűri (balról jobbra): Tabányi Pál, Thoroczkay Miklósné Kövesi Lucia és Lomnici Zoltán

3. kép: Az elsős diákok

 

A Radosza-gyűrűkről nyilatkozik a feltaláló: itt

Utoljára frissítve: 2014-03-04 20:24:01

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>