. Ma Márk napja van.
Városházi hírek
2016-07-20 01:55:28
Városházi hírek

Városházi hírek

Jelentősen nő a helyi egészségügyi ellátás színvonala a június 23-i képviselő-testületi ülés nyomán.

 

A kórházi, de a gyömrői szakorvosi rendelésekre is rendkívül nehéz időpontot kérni, ezért az önkormányzat július 1-jétől ingyenes helyi diabetológiai, neurológiai, kardiológiai és sebész szakorvosi szűrővizsgálatokat indított, ahová háziorvosi beutalóval lehet bejelentkezni. A testület erre a célra havi 650 ezer Ft forrást biztosított. A szakrendelések egyelőre a Rákóczi utcai, II. sz. háziorvosi körzet rendelőjében kapnak helyet. Sürgősségi előterjesztés nyomán arra is egyhangú és határozott felhatalmazást kapott a polgármester, hogy az ellátási szerződésekről szóló tárgyalásai nyomán napi 6 órás fogászati rendelés megteremtésével zárja le a hónapok óta tartó, a fogorvosi rendelések körül kialakult anomáliákat és vitákat. Jelenleg sem pénteken, sem esténként nincs ellátás, pedig többnyire csak munka után tudnánk fogorvoshoz menni. (Mint ismeretes a város felmondta a dr. Szabó Ilona bt.-jével kötött megállapodást, itt azonban legfeljebb ősz közepére állna be új helyzet az újratárgyalás nélkül, és dr. Verasztó Dávid is értékesíteni szeretné praxisjogát.)

 

A testületi munka nagyobb részét a rendeletalkotás tette ki. A települési adó bevezetésének célja, hogy igazságos és méltányos teherviselés segítse a város infrastruktúrájának fejlesztését mielőbb a lélekszám emelkedéséhez igazítani. Mivel az építési vállalkozókra kirovandó település-fejlesztési hozzájárulást a kormányhivatal megvétózta, egyes új építményekre vet ki adót az önkormányzat. A telekalapítással, bontással, építéssel létrejövő új lakások után kell majd fizetni úgy, hogy mindez a jelenlegi maglódi lakosokat ne sújtsa. Hasonló célok érdekében született meg az új behajtási rendelet is, mivel leginkább az építkezésekhez kapcsolódó szállítások veszik igénybe útjainkat, és mind a régi, mind a saját erőből épített új úthálózatot óvni érdemes.


A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendelet módosítását a nyári napközis ellátás hatékonyabbá tétele indokolta: az egyedi kérések elbírálása a polgármesterhez került bizottsági hatáskörből, és méltányossági eljárásra is lehetőség nyílik. Hatályon kívül helyezték az állattartás céljára szolgáló épületekre vonatkozó szabályokról és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról szóló rendeleteket.

 

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló új rendelettel az egykori nagyközségi szabályozásban szereplő díjakat harmonizálták a felekezeti temető díjtételeivel. A sírkert környezete is méltóbb képet ölthet a temetővel foglalkozó intézkedéscsomag nyomán. (Az újonnan megalkotott, illetve módosított rendeletek teljes szövege olvasható itt, illetve mindegyikkel részletesen foglalkozunk külön cikkben.)


A képviselő-testület elfogadta az önkormányzati alapítványok, azaz az Óvodától Iskoláig Közalapítvány, a Maglód Testvértelepüléseiért Közalapítvány és a MagHáz Kulturális Közalapítvány beszámolóját (az önkormányzati lap évi 10-szeri megjelenését ismét az adott hónap elejéhez kell azonban igazítani). A város közrendjéről és közbiztonságáról szóló, igazán megbecsülendő eredményeket mutató beszámolót, amely Zahorecz Sándor rendőr alezredes, a Monori Rendőrkapitányság vezetője bemutatkozása, illetve Körmöndi Bernadett őrnagy, maglódi őrsparancsnok kiegészítése után került terítékre, szintén elfogadta az önkormányzat.


A képviselők hozzájárultak, hogy a Rákóczi u. 7. sz. alatti egyik önkormányzati lakást további egy évre bérelhesse lakója. Zárt ülésen döntöttek a MagHáz Centrum Nonprofit Kft. új ügyvezetőjének személyéről (Tóth István szeptember 1-jétől visszatér az általános iskolai munkájához), illetve az augusztus 20-án átadandó kitüntetések és szakmai elismerések adományozásáról.

 

1. fotó: Zahorecz Sándor rendőr alezredes és Körmöndi Bernadett őrnagy a júniusi testületi ülésen (közöttük Lévai Attila képviselő, illetve a kép túlsó szélén Hosszú Tibor iskolaigazgató és dr. Takács Béla aljegyző).

2. fotó: A köztemető

 

Utoljára frissítve: 2016-07-20 02:06:18

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>