. Ma Emma napja van.
Van még dolgunk a világban!
2016-06-04 18:53:54
Van még dolgunk a világban!

Van még dolgunk a világban!

Égzengés és cikkázó villámok közepette kezdődött, harangzúgással kísérve végződött a június 4-én 17 órára szervezett trianoni megemlékezés.

 

A Maglód Város Önkormányzata, a Maglódi Polgári Kör és a MagHáz rendezvényén mintegy ötvenen jelentek meg. Petrovics János, a Polgári Kör vezetője beszédében felelevenítette, hogy a békediktátum 90. évfordulójára készült el az az emlékmű, amelynél azóta is minden június 4-én koszorúzást szerveznek. Pedig sokan kérdezik tőle mindmáig: „Minek csináljátok ezt az egészet?!” Személyes példája a válasz: amikor Versailles-ban, a Trianon-palotánál járt, nem tudott bemenni. Nem békélhetünk meg azzal – mondta –, hogy hazánk nagyobb részét, testvéreink jelentős hányadát elvették. Életképes-e az a test, amelynek 2/3-át letépik? – kérdezte. Meg kell tudni mutatnunk a világnak, hogy ez a nép mindennek ellenére életképes. De nem mondhatunk le arról a 2/3-ról, mert ha lemondunk róla, nem is lesz soha a mienk – fejezte be a Petrovics János a beszédét.

 

Németh Mihály evangélikus lelkész Ézsaiás próféta könyvének 40. fejezetét idézte: „Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek! Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és hirdessétek néki, hogy vége van nyomorúságának, hogy bűne megbocsáttatott; hiszen kétszeresen sújtotta őt az Úr keze minden bűneiért. … De akik az Úrban bíznak, erejök megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!”

 

Bálint Klára református lelkipásztor a fájdalomról beszélt: fáj itt állni, de a fájdalmat fel kell dolgozni. Tudnunk kell, mit és hogyan tehetünk például a nemzet összefogásának napján. A szeretet nem engedi, hogy mesterségesen elszakítsák tőlünk azokat, akik hozzánk tartoznak, a test-véreinket. Akiktől tanulni is tudunk. Mert a határainkon túl pl. kicsik a templomok: ott ugyanis megtöltik az Isten házát, legyen az református, katolikus vagy evangélikus.

 

Barotai Endre katolikus plébános gyakran felteszi a kérdést, a megemlékezésen is feltette: a vérségi vagy a lelki kötelék-e az erősebb? Válasza: a lelki közösség átnyúlik a földi határokon és az életen is, a halálon is. Együtt kell éreznünk azokkal, akik nálunk jóval többet szenvednek, mert elszakították őket anyaországuktól.

 

A megemlékezést keretező zenés műsorból a Szvetics Artúr énekelte Örökségünk című dalt fogadta a legnagyobb taps: „Itt vagyunk ismét, most már sokadjára / Leültünk kicsit együtt, de még nem dőlhetünk hátra / Hiszen van még dolgunk a világban, bőven van mit tennünk / Hogy megmaradjon köztünk, ’miben mindig muszáj hinnünk / Gyönyörűen beszéltek, öröm hallani a hang’tok / És remélem, hogy reméltek még jobbat, miben vagytok / Mert nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek / És testvérnek hívják az embert, adjunk hálát az égnek”. A dal utolsó szakaszát, mintegy esküszöveget mondta: „Megtanulom, megőrzöm / Tanítom, továbbadom / A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján / Elvenni nem hagyom!”

 

1. kép: Petrovics János, a Polgári Kör vezetője megemlékező beszédet mond

2. kép: Bálint Klára református lelkész, Barotai Endre katolikus plébános és Németh Mihály evangélikus lelkész

3. kép: Szvetics Artúr az örökség c. dalt énekli

 

 

 

 

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>