. Ma Márk napja van.
Újra végvár az ország
2015-10-23 00:48:32
Újra végvár az ország

Újra végvár az ország

A szabadságvágy a magyar nép legszebb tulajdonsága.

 

Olyan erős a szabadságvágy bennünk, hogy még realitásérzékünket is legyűri. 1956 októberében az egész ország megszűnt realistának lenni. Ma újra történelemformáló időket élünk. Bár a Nyugat segítségére eddig sem volt érdemes soha várnunk, ismét végvár lett az ország. Az egykori végvári vitézek, Rákóczi kurucai, az aradi tizenhármak azt várják tőlünk odafentről, hogy legyünk méltók hozzájuk. Együtt lehetséges, csak együtt lehetséges – ezek voltak Tabányi Pál polgármester ünnepi beszédének főbb hangsúlyai a MagHázban tartott 1956-os megemlékezésen.

 

Az október 23-án délelőtt tartott ünnepségen megjelent dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, valamint helyi képviselő-testület tagjai, a városi intézmények és szervezetek, egyházak vezetői is.

 

Simon Viktor az Egy pesti srác emlékei című Felkai Ferenc-írásból olvasott fel részleteket, Simon Barbara pedig Hajdú Levente Kiáltványát adta elő, ők ketten képviselték a „srácok” generációját. Simon Barbara tanárnő, kórusvezető Kostyák Attilával a Vermesy-fesztiválon is eljátszott Bánk bán-parafrázist mutatták be, Erkel–Ridley művét. Mácsai Rudolf a Piros a vér a pesti utcán című Tamási Lajos-verset szavalta el. Szántai Réka Kelemen Dáviddal és Tóth Balázzsal bonchidai táncot mutatott be Tánc a Bánffy-kastélyban címmel Késmárky Uzonka és Tóth István keresztnégykezes zongorakíséretében.


Október 22-én az általános iskola felső tagozatosai a Hosszú Zsuzsa és Osztertág Éva tanárnő által betanított műsorral kerültek közelebb a történelemhez a MagHáz színháztermében. Egy 431217. számú, halálra ítélt fiatal siralomházbéli monológja adta a kerettörténetet az 56 csepp vér c. musical, Ákos dalszövegei és a Valami Amerika 2. c. film betétdalai nyomán összeállított komor, de magasztos, és mégis átélhető, fiatalos előadáshoz. A főszerepet Papp Roland személyesítette meg, és a nyolcadik osztályosokból álló alkalmi társulat elismerésre méltó beleérzéssel mutatta be az előadást: Ambrus Ivett, Ambrus Eszter, Bacsa Zsóka, Bartalis Claudia, Beliczki Alexandra, Gerhát Richárd, Hamza Dávid, Jordán Levente, Kékesi Róbert, Kónicz Zsófi, Nagy Boglárka, Papp Bianka, Slezák Gergő, Tóth Anna, Tóth Lili és Turóczi Ékes Anna.



Utoljára frissítve: 2015-10-24 02:46:55

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>