. Ma Emma napja van.
Újjászületik a Maglódi Lakodalmas
2017-06-25 09:58:45
Újjászületik a Maglódi Lakodalmas

Újjászületik a Maglódi Lakodalmas

Június 25-én véget ér a Maglód várossá válásának 10. évfordulója alkalmából rendezett 10 napos programsorozat.

 

10.30-kor az evangélikus templomban Németh Mihály lelkész tart istentiszteletet a Simon Barbara vezette Magdala Kórus szolgálatával. Jutasi Miklós városi fúvószenekara (a korábban megjelentekkel szemben nem 14 órakor!) 17.30-kor ad térzenét a Szent István téren.

 

18 órakor a Maglódi Lakodalmas „ősbemutatójával” egy régi-régi hagyomány születik újjá a MagHáz számunkra világot jelentő deszkáin. Szentesi Zoltán rendező-koreográfus és Galambos György ötletgazda, rendezőasszisztens irányításával a műsorban részt vesz a Maglódi Nyugdíjas Klub, a Maglódi Nők Klubja, a Roszicska Hagyományőrző Egyesület, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Kacamajka Városi Táncegyüttes, a Vermesy Péter Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és más, a hagyományok élését szívükön viselő maglódi lakosok. Muzsikálnak a városi fúvószenekar tagjai és a Nyerítő Zenekar.

 

A régi helyi lakodalmas szokásokba enged bepillantást a bemutatóra készített összefoglaló:

 

„Maglódon a szombati lakodalmat több napos készülődés előzte meg, melyben a közeli rokonok és barátok aktív szerepet vállaltak. Csütörtökön disznóvágás, pénteken sátorállítás és díszítés volt, ezen a napon hozták el este a süteményeket, kalácsokat is. A szükséges eszközöket, edényeket, fazekakat, étkészletet szintén a rokonok, barátok és szomszédok adták kölcsön.

 

Szombaton korán folytatódnak az előkészületek, ekkor terítik meg az asztalokat a rokonok és a drzsicák (koszorúslányok). A lakodalom két külön helyszínen zajlott: a menyasszonyos és a vőlegényes háznál mindkét család a maga hozzátartozóit, barátait látta vendégül. A menyegző napján délelőtt a menyasszony vőfélye az egyik drzsicával átment a vőlegényes házhoz, és elvitték a menyasszony által készített bokrétát. A menyasszonyt nőrokonai öltöztették, általában szuknyát (szoknya), munyaskát (blúz), ketinkát (kötény) és virágos gyöngykoszorút viselt.

 

A templomba indulás előtt mindkét háznál elbúcsúztatják a házasulandókat: a vőlegényt barátai, a menyasszonyt lánytársai és a keresztapja. A két háztól elindul a menet, és a templom előtt találkoznak, ahol a közös táncban egy időre a két násznép egybeforr. A talpalávalót eleinte vonós zenekar húzta, később ezt trubacs (fúvószenekar) váltotta föl. A tánc után a násznép bevonul a templomba, várják a párt. A pár előtt két drzsica sétál be egy-egy rozmaringgal tűzött almával, melyet az oltár két szélén elhelyeznek.

 

Az esketés után az ifjú feleség fejére slingelt zsebkendőt tesznek, mely arcát kissé eltakarja. A tisztelendő úr a kendőt felemeli, majd igével és imával asszonnyá avatja. Ezután az ifjú pár és a vendégek megkerülik az oltárt. A szertartás után a mulató násznép nem azon az útvonalon vonul vissza, amelyiken érkezett, mert a hiedelem szerint az balszerencsét hoz. A két násznép ezután sem egy helyen mulat: a templom után minden vendég a saját meghívója házához vonul vissza. A menyasszony szűk kíséretével átmegy a vőlegényes házhoz, ahová ajándékokat is visz magával (örömfát, kuglófot, rozmaringos almát). A menyasszony anyósa új menyét gyertyával és kaláccsal várja. A fiatalasszony elfújja a gyertyát, beleharap a kalácsba, és hátra dobja. A hagyomány szerint olyan nemű gyermekük születik, mint amilyen a kalácsot elkapja. A pár az ifjú férj házánál mulat, a menyasszonytánc után mennek át a másik helyszínre. Előfordult, hogy itt is tartottak menyasszonytáncot, mely után a feleség fejéről levették a gyöngykoszorút és helyére bujdost raktak, amelynek szimbolikája a mai menyecskeruháénak felel meg.

 

A lakodalom mindkét háznál hajnalig tartott. A mulatozás alatt a falu jellegzetes táncrendjének táncait, verbunkot, cifruválást, lassú csárdást, friss csárdást és marsot táncoltak.

 

A maglódi lakodalmaknak voltak állandó motívumai, de természetesen ezt is mindenki a saját ízléséhez igazította, így a fent leírt rendtől eltérhettek.”

 

Képünk forrása: a Maglódi Lakodalmas közösségi oldala

Utoljára frissítve: 2017-07-01 09:42:28

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>