. Ma Márk napja van.
Újévi koncert: Trombita harsog, dob pereg
2018-01-14 02:49:58
Újévi koncert: Trombita harsog, dob pereg

Újévi koncert: Trombita harsog, dob pereg

Az újévi koncertet koromfekete ruhában vezényelte Jutasi Miklós ezúttal is, ám két zenekara úgy csillogott, mint a karnagy úr aranykarika fülbevalója. Fülbemászó és szívbemarkoló dallamok nyomán dübörgött január 13-án, a MagHáz újévi koncertjén a vastaps.

 

Senkit ne tévesszen meg a fúvószenekar nevében a „Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola” rész, mert zenészei közül „jó néhányan elvégezték már a gimnáziumot és felsőbb iskolákat is – mondta a dobos és konferanszié kettős szerepét betöltő Veres M. László. – A zene szeretete alapította, tartja össze, és sok új taggal is bővítette a társaságot. Tagjai közt maglódi, nem maglódi, iskolás, dolgozó és nyugdíjas zenészek is vannak.”

 

A hangverseny „hazai” része 11 művel örvendeztette meg a hálás hallgatóságot. Bár a fúvósszenekarokat a rendszerváltás előtt az indulókkal azonosították, és ezek ma sem hiányozhatnak a repertoárból, de immár a klasszikus műveken kívül popot, musicalt, filmzenét is műsorra tűznek, magyarázta a „szóvivő”, és demonstrálta a zenekar. Charpentier Te Deumát (az Eurovízió szignálját), Susato Rondo és saltarellóját, Tushla Auf zum Startját, egy dán népdalból lett zsoltárt (Bred dina vida vingar: Széles szárnyaid…), Skoljar és Lussenburg indulóit (Törpe, Első lépés, illetve Touch of Spain), Muszorgszkij Kozák táncát éppoly lelkes tapviharral és élénk bravózással köszönte meg a közönség, mint a jazzbemutatót (My Dixie), a popkitérőt (Y.M.C.A. a Village People-től), a kortárs Poker face-t vagy a záróakkordot, Agapkin Búcsú a szláv nőktől c. szerzeményét. (Hát hogyan is lehetne a szláv nőktől elbúcsúzni?!?)

 

A Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola zenekara sem alapfokon iskolázta le az esetleges kétkedőket. Az ember lába nem nyughatott a széklábak között egy pillanatra sem, keze nem lóghatott maga mellett egy szemhunyásnyit sem, ahogy a maglódi zenekarnál némileg nagyobb lélegzetű műveket fújták. Fújták, és nem csak tüdőből, nem csak torokból. Szívből, hogy a közönség szíve szintén kiugorjék, ha már a keze-lába úgyis kalimpál. Elég volna talán a kezdő „Örök indulót” kiemelni, amelyet litván vendégeiktől lestek el. Ám a filmbolond tudósítót mégiscsak a Best of James Bond nyűgözte le: szinte látta, ahogy Daniel Craig a maglódi színházteremben csépeli az ellent, védi a világot. (Akárha Petőfi vezényelné az egyszemélyes 007-es osztagot: „Trombita harsog, dob pereg, Kész a csatára a sereg. Előre!”) Végül a Karib-tenger kalózainak dallamhullámai varázsolták a maglódi „fövenyre” a déltengeri rumos romantikát. (Február 8-án egyébként a Vigyázó Sándor Művelődési Házban tényleg mozibetétekkel adják elő e filmzenéket…)

 

A koncert végén a két zenekar a muzsikálás örömében összeolvadva adott jóval rövidebb ráadást, mint amit a közönség igényelt volna. Ha ugyanis a MagHáz hallgatóságán múlna, még mindig fújnák. Akár abba sem hagyhatnák a jövő évi újévi hangversenyig.

 

 

Utoljára frissítve: 2018-01-14 02:54:04

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>