. Ma Gedeon napja van.
Tudunk jól élni a szabadsággal?
2016-03-16 02:42:57
Tudunk jól élni a szabadsággal?

Tudunk jól élni a szabadsággal?

„Kelet népének egyformán kell küzdeni kelet ellen és keletért, nyugat ellen és nyugatért, akkor feljut a csillagokig. Mi tovább is dolgozunk érette, megyünk elrendeltetett utunkon” – hangzott el a március 15-én reggel 9-kor, a zuhogó esőben lezajlott városi ünnepség első részében. Bota Panna és Varga Dorka Mentovics Éva, Szvetics Artúr pedig Pósa Lajos versét szavalta el a koszorúzás előtt.

 

 

„Kossuth izenete eljött / Magyar nemzet talán győzött / Nekünk es most el kell menni / Szabadságért ki kell állni” – énekelte a Jánosi együttes szólistája, a MagHázban, az evangélikus templomban és a Helytörténeti Gyűjteményben egyaránt felidézve ama március hangulatát.

 

„A mi Istenünk nevében zászlót lobogtassunk” – idézte az ünnepi istentiszteleten Németh Mihály lelkész a 20. zsoltárt, mielőtt a politikai, társadalmi és vallási szabadság egykori kivívásával a szabadosságba és közönybe fordulás mai magyar állapotait állította volna szembe, mert nem tudunk jól élni a szabadságunkkal (2. kép). Helyre kell állítanunk a valódi értékeket, hogy legnagyobb nemzeti ünnepünkön ne kongjon üresen a templom, ne maradjon otthon Petőfi nemzete.

 

„1848 nem a politikusok, nem a történészek ügye – mondta dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő a Petőfi téren megtartott ünnepség szónokaként –, hanem személyes ügy.” Összeköt bennünket a közösség ereje. Már 1848-ban sem értették ellenségeink, mekkora erő rejlik ebben a közösségben. Ezért jártunk akkor Európa előtt. ’48 mégsem a múlt, hanem a jelen és a jövő. Ma is szabad, független, erős Magyarországot kívánunk. Nem akartunk és nem akarunk birodalmakat szolgálni – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

 

„Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom” – ernyők erdejében énekelte az Örökség c. dalt az általános iskola felső tagozatának énekkara Késmárky Uzonka vezetésével. Esett most is, mint azon a márciusi napon, de Maglódon Mácsai Rudolf szavalt Petőfi-verset, illetve a negyedikes verselők: Bota Panna, Varga Dorka, Szvetics Artúr képviselték a márciusi ifjúságot (3. kép). A zuhogó esőben a koszorúzókat a Kacamajka fiai ingben, mosolyogva előadott legényese és verbunkosa melengette (4. kép).

 

Utoljára frissítve: 2016-03-16 17:31:33

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>